Tarot Kurzus - Bevezetés
2021. február 16. írta: Nadalien

Tarot Kurzus - Bevezetés

Tarot 101

jen-theodore-wc96v1kqmag-unsplash.jpg

Nagyon sokat beszélünk a tarotról, de sosem mentünk igazán bele a mélységeibe, mert valószínűleg feltételeztük, hogy a másik már utánanézett, tudja mit csinál vagy csak nincsenek kérdései. Épp itt az ideje tehát, hogy kicsit belemélyedjünk a témába, és ezt azért is gondolom így, mert bár temérdek anyag található meg az interneten a tarotról, ezek nagy része angolul van, és a magyar közösségünkben nem feltétlenül elvárható, hogy tudjon valaki angolul. De ha tud is, nem biztos hogy mindent megért vagy mindent úgy ért meg, ahogyan ő szeretné. Ez a sorozatom (kurzus? nevezhetjük annak?) tehát arra hivatott, hogy bemutassam a tarot lapjait, jelentését és asszociációit, mindezeket magyar nyelven. Ezen túl pedig, hogy párbeszédet indítsunk el, együtt tanulhassunk és megoszthassuk a tapasztalatainkat, megvitathassuk, ha máshogy látunk egy-egy lapot.

Első körben egy kis bevezetéssel és kártyatörténettel készültem. De mindenek előtt: taró vagy tarot? Hogy mondjad? Ezzel én is mindig bajban vagyok, de főleg most tűnt fel, hogy ennyiszer le kellett írjam. Viszont irodalmárként azt mondanám mindkettő helyes a magyar nyelvben. A hagyományosabb kiejtése a taró, mivel a franciából jött át hozzánk, de semmi baj nincs azzal, ha tarotnak mondod, a magyar olyan, hogy minden betűt kiejt és mivel nagyon sokan így használjuk, ezért helyesnek kell elfogadnunk. Én ez utóbbit fogom használni írásban - mivel szóban is inkább ez jön a számra, ez a kényelmesebb.

Kártyatörténet

A tarotot minden mai kártyajáték ősének tartják a kártyatörténettel foglalkozók. A francia és magyar kártya is (utóbbi változatai nemzetközileg németként van számon tartva)  a tarot kártyából származtatható. A játékkártyák azonban a 14. században a Közel-Keletről vagy Egyiptomból kerültek be Európába és kezdték meg fejlődésüket és hódító útjukat. A négy szín (Botok, Kardok, Kelyhek és Érmék) már ekkor elég jól kialakultak és elkülönültek egymástól, illetve nem sokkal később az ütőkártyák is hozzáadódtak, amiket allegorikus ábrázolásoknak tartanak. Ezek az allegorikus ábrázolások valószínűsíthetően a taroton kívülről érkeztek, más díszítő vagy oktatató jellegű paklikból. Ilyen például az ötven lapos Mantegna tarot, de a pontos leszármazásuk egy az egyben nem vezethető le.

A legrégebbről fennmaradt kártyák a Visconti-Sforza tarotból származnak. 15 lap maradt fenn és úgy gondolják, hogy inkább gyűjtői darabok voltak, minthogy játékra használták volna őket. A tarot kártyák okkult használatára viszont csak a 18. századból vannak feljegyzéseink, ami nem meglepő, hiszen ekkor ismét nagyon felkapottá vált mindenféle okkult tevékenység és show-műsor (ami természetesen csalókat is vonzott). A tarot-jóslás is ekkor válhatott igazán népszerűvé, annak ellenére, hogy a kartomancia (játékkártyákból való jóslás) szinte egyidejűleg jelent meg a kártyákkal együtt az európai kultúrában.

Az okkult felemelkedésével és a tarot népszerűsödésével került a köztudatba a kártyák ősi vagy egyiptomi eredetének gondolata. Ez a gondolat Antoine Court de Gébelin nevéhez fűződik, aki Monde Primitif című átfogó művét "az alexandriai könyvtár elveszett kincsének egyetlen megmaradt könyve"-ként mutatta be az olvasónak. Ehhez hasonló nagyzolások és ferdítések kísének sok 18. századi okkult szöveget és az akkori okkultisták ragaszkodtak ezekhez a gondolatokhoz. Azonban fontos kiemelni, hogy az ősi Egyiptomhoz semmilyen kötődése nincsen a tarotnak, ami abból is látható, hogy már a legkorábbi kártyákon is a nyugati, európai gondolkodás, és világlátás jelenik meg, aminek a legnagyobb befolyásolója a judeo-keresztény mitológia, filozófia és világnézet - ami az illusztrációkon is egyértelműen megjelenik.

A tarot kártya az okkult tudományok egyfajta ötvözetének is tekinthető, az asztrológia, a kabbala, az alkímia és egyéb mágikus gondolatrendszerek, mint például a numerológia és a szimbolizmus is fellelhető a lapokon és hozzáadhatnak az értelmezéséhez. Ennek megfelelően a sorozatban mindegyik laphoz igyekszem összegyűjteni a lehető legtöbb asszociációt és esetlegesen kifejteni róla a véleményemet.

A mai paklik háromféle mintát követhetnek: a Marseilles tarot a Rider-Waite-Smith tarot vagy a Thoth tarot rendszerét. A legkorábbi ezek közül a Marseilles, ami valószínűleg a másik kettőnek az alapját is adhatta. 1499-re saccolják a legkorábbi megjelenését, de bizonyítható mintája 1650-ból származik. Ami megkülönbözteti a többitől, hogy alapvetően még játékkártyának és nem okkult vagy jóskártyának készült a pakli. Ennek is betudható, hogy míg a Nagy Arkánuma figurás és bővelkedik a szimbólumokban, addig a Kis Arkánumán - az udvari lapok kivételével - csak a számozás jelenik meg. Azaz ha a Botok hetesről van szó, azon hét bot lesz megrajzolva, értelemszerűen. Emiatt a numerológia felől értelmezhető jobban. Ha francia eredetű szöveggel vagy frankofón szerzővel találkozunk, valószínűleg ebből a pakliból fog kiindulni.

A másik két változat a Marseilles-nél sokkal fiatalabb és kifejezetten okkult használatra készültek - velük együtt jelenik meg igazából a Nagy és Kis Arkánum kifejezések. A Rider-Waite (RW) vagy Rider-Waite-Smith (RWS) pakli 1909-ben került először kiadásra. és bár a Nagy Arkánumában is változtatott bizonyos dolgokat a Marseilles-hez képest - például felcseréi az Igazság és az Erő lapok számozását -, a legnagyobb újítása az volt, hogy a Kis Arkánumhoz is rendelt illusztrációkat. Az RWS azóta is a legnépszerűbb a három közül és sok modern változat is erre rendszerre épül. Az értelmezésében erősen a lapokon megjelenő szimbólumokra épít, a numerológia már kevésbé számít az értelmezésében. Ezen kívül angolszász területről származik, így az angol vagy amerikai szerzők valószínűleg erre a paklira fognak hivatkozni.

A legfiatalabb a Thoth tarot - első kiadása 1944-es -, amit Aleister Crowley alkotott meg. Megváltoztatta bizonyos lapok nevét, értelmezését és asszociációit is, sok esetben érezhetően szexuális motiváltságból. Crowley kifejezetten ragaszkodott az ősi egyiptomi eredettörténethez: Thoth (vagy Hermész Triszmegisztosz) Könyveként is hivatkozott a megalkotott paklira. Leginkább a Thelema filozófiájára és asszociációira építő pakli. Érdemes még megemlíteni, hogy mind a Waite-Smith páros illetve Crowley is a Golden Dawn hermetikus rend tagjai voltak eredetileg.

Általánosan a tarotról

A sok történelem után pedig következzék a kártyákkal való szorosabb megismerkedés. A sorozatban a Rider-Waite-Smith (RWS) paklival fogunk komolyabban megismerkedni, de ha úgy adódik kitérek a másik kettőre is. Ez abból az egyszerű okból adódik, hogy nekem egy RWS volt az első paklim, illetve a másik paklim is erre a rendszerre épül. Ezért erről a pakliról tudok a leginkább beszélni, hiszen ezzel dolgozom szinte minden nap. Ezen kívül azt vettem észre, hogy a legtöbb modern át- és feldolgozás is inkább ezt a paklit veszi alapul, hiszen ez a legnépszerűbb és nagyon szerteágazó szimbólumrendszerrel rendelkezik, ami teret tud adni a változtatásoknak és újraértelmezéseknek. Ha úgy érzem hogy hasznos lehet, talán a modern paklikból is hozok majd példákat - így lesz például most lentebb is.

A tarot pakli alapvetően két részből épül fel: a Nagy Arkánumból, ami 22 lapból és a Kis Arkánumból, ami 56 lapból áll. A Nagy Arkánum a 0. Bolondtól a 21. Világig terjed. Nagyobb eseményeket, nagy archetípusokat jelenítenek meg. A Nagy Arkánumot a Király útjaként, a Lélek útjaként, illetve a Bolond útjaként is szokás értelmezni: nem véletlen hogy a Bolond 0 vagy számozatlan lap, így egy kicsit kívül áll a körforgáson. Ezt az aspektusát nekem eddig az Arcana Game tarotja szimbolizálta a legjobban, ahol a Bolond lapja az egyetlen üres, figura nélküli lap, ezzel az Utat és a játékost is jelképezve. Ez az Út két részből épül fel, egy földi/tudatos részből és egy földön túli/tudattalan részből. Az Út azonban soha véget nem érő, egy folytonos körforgásról van szó, egy kerékről, ezzel szimbolizálva az élet körforgását, az emberiség és az egyén illetve a lélek végtelen útját, tanulását és folytonos megújulását.

A Kis Arkánum négy részre osztható, a négy színt általában a Botok, Kardok, Kelyhek és Érmék szimbolizálják, de változatoktól függően eltérhetnek ezektől. Mindegyik szín tíz számozott lapból és négy udvari kártyából áll. A Kis Arkánum lapjai kisebb életeseményeket, illetve kisebb utakat szimbolizálnak. A Prisma és Light Vision tarotot például kifejezetten úgy alkották meg, hogy a lapokat egymás mellé rakva teljes illusztrációt kapunk. Az egyes színeket egy-egy elemmel szokás összekötni, amik utalnak az értelmezésükre is. A Botok a tűz elem, így a lélek, a vállalkozókedv, a belső tűz és harcok színe. A Kardok a levegő elem, így a gondolat, kommunikáció, intelligencia, az első lélegzet, illetve a lélek és gondolat kapcsolatának a színe. A Kelyhek a víz elem, így az érzelmek, a szerelem, a barátság, az Élet vizének és bármilyen érzelmi kifejeződésnek a színe. Az Érmék a föld elem, így a materiális dolgok, a pénz, a vagyon, de a fizikai test, az életet adni tudó test, így a termékenység színe is.

A sorozatban végigveszünk minden egyes lapot - azaz 78 részes lesz a kurzus. Igyekszem az objektív információkat és a szubjektív meglátásaimat és tapasztalataimat is összegyűjteni, hogy kerek képet kaphassunk az egyes lapokról. Ne kíméljetek, ha kérdésetek, bármilyen meglátásotok, másfajta tapasztalatitok van: mindannyian tanulunk, ha megosztjuk ezeket egymással!

Nagy Arkánum

0. A Bolond
I. A Mágus
II. A Főpapnő
III. Az Uralkodónő
IV. Az Uralkodó
V. A Főpap
VI. A Szeretők
VII. Diadalszekér
VIII. Erő
IX. A Remete
X. Szerencsekerék
XI. Igazság
XII. Az Akasztott
XIII. A Halál
XIV. Mértékletesség
XV. Az Ördög
XVI. A Torony
XVII. A Csillag
XVIII: A Hold
XIX. A Nap
XX. Végítélet
XXI. A Világ

Kis Arkánum

Botok

Kardok

Kelyhek

Érmék

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr7016425778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása