IX. A Remete
2021. május 19. írta: Nadalien

IX. A Remete

Tarot Kurzus 10.

hermit-tile1.png

IX. A Remete
the Hermit, l'Hermit, l'Ermita, the Wise One, the Old Man, Time
a Bölcs, az Öregember, az Idő

A Remete lapja szintén egy olyan kártya, ami képileg nem sokat változott az idők során, még az okkult használat során sem. A Remete lapja egy öregembert ábrázol, rajta (szerzetesi) csuha, baljában botot tart, jobbjában előrenyújtva pedig lápást. Ezen az ábrázolásmódon csak a kifejezetten modern vagy tematikus paklik változtatnak.

Eredetileg a 14. és 15. században háromféle névvel is illették a lapot: a Púpos, az Öregember és az Idő. Lámpás helyett homokórát tartott a kezében és az "Időapával", az Öreg Idő alakjával azonosították. A Tarocco Bolognese paklijában a mankós öreget szárnyakkal ábrázolják, a "repül az idő" kifejezésre játszva rá. A florence-i Minchiate Taroton szintén mankóval, homokórával és a hátterében szarvassal ábrázolták. A szarvas a hosszú évszakokon és éveken át megszerzett hatalmas agancsával szintén az öregkor és az idő szimbóluma. A régi olasz tradíció szerint az Áruló (Akasztott) lapja előtt állt, a sötétebb lapok egyfajta előhangjaként. Előre jelezte nem csak az öregkort, ami a testi leépüléssel jár és a Halál közeledtét, hanem a bölcsességet és a tudást is, ami az évekkel jár.

A lapot általában a gyógyulással, felépüléssel szokás összekötni, illetve olyan dolgokkal, amiknek szükségük van a passzív időre, hogy kialakuljanak. Néhány esetben a Mágus érettebb, bölcsebb verziójának tartják, de a képi megjelenése a Bolonddal is erősen összeköti. Azonban nem csak az elvonuló, elmélkedő bölcset jelölheti ez a lap, hanem az önmagát sanyargató, kegyetlen aszkétát is.

hermit-tile3.jpg

a Keymaster Tarot, Britt's Third Eye Tarotja és a Sefirot Tarot

Általános értelmezés: Óvatosság, körültekintés, árulás, korrupció, magány, iránymutatás, lélekkeresés, lélekút, önelemzés, egyedüllét, belső vezető, idővel vagy korral szerzett bölcsesség, spirituális megvilágosodás, elmélkedés. Konkrétan jelenthet szent embert, prófétát.
Fordított értelmezés: Titkolózás, álruha, politikai félelem, túlzott vagy ok nélküli óvatosság, antiszociális viselkedés, izoláció, magányosság, visszahúzódás, visszalépés, paranoia, korlátozás, megdermedni a félelemtől.
Kulcsszavak
Magány, önelemzés, perspektíva, bölcsesség, tanácsadás, szerénység, keresés, elkülönülés, átgondolás, megfigyelés, belső világosság, termékenység, tökéletesség, befejezés, szünet, nyugalom, bölcs vezető

Elem: Föld
Héber betű + jelentés: Yod - Kéz
Asztrológia: Szűz
Bolygó: Szaturnusz
Ji-King: 52. Ken - A Nyugvás, A Hegy
Istenség: a Remetebölcs, a Vándor, a Bölcs, az Öregember - Odin, Saturn, Khronosz, Väinämöinen
Szentek: Szent József, Szent Kristóf
Ásvány: ónix, szodalit, peridot
Növény: bükk, kamilla
Állat: kígyó, medve, szarvas, teknős
Szerv: hát, gerinc, belek, köldök

Szimbólumok

  • Nagy Arkánum: Archetipikus alak, nagyobb események vagy témák jelölője.
  • Kilenc: A kilences az utolsó egyjegyű szám, ezért az anyagi értelemben vett befejezést jelképezi. Mutatja az időt a visszatekintésre, hogy átlássuk mit tettünk és mit értünk el. Szimbolizálja a biztonságérzetünket magunkban és a sikereinkben, illetve azt, hogy másokkal mindezt meg tudjuk osztani. A kilences szám az egész életünk tanulságának összefoglalását reprezentálja.
  • Hegy: A tarotban a hegyek és dombok az élet különböző mértékű kihívásait jelenítik meg, amik a fejlődésünket segítik elő. A hegy mérete és meredeksége jelezheti a kihívás vagy kockázat nagyságát. Az RWS Remetéje egy hegycsúcson áll, legyőzte a kihívásokat, elérte élete, karrierje csúcsát. Sikeres ám egyedül van. Bár a célját elérte, a kihívásokat legyőzte, az útja még koránt sem ért véget: a hegy másik oldalán vezet tovább az út lefelé, önmagunk mélyebb megismerése felé. A hegy csúcson állva felülről, objektívebben láthatja az útját, rálát az eddigi döntéseire és könnyebben le tudja vonni a következtetéseket.
  • Bot: Alapvetően a tűz elemét, a lehetőségeket, az egyirányú fókuszt jelenti. Ezen kívül státuszszimbólumként terjedt el, a Remeténél azonban inkább az útitárs, a támasz, a stabilitást megteremtő jellege dominál. Bizonyos ábrázolásokon kígyó tekeredik a Remete botjára, ami Hermész caduceusát idézheti fel, amely isteni erők közvetítését segíti.
  • Kígyó: Bizonyos ábrázolásokon a Remete lábánál vagy a botjára csavarodva jelenik meg a kígyó szimbóluma. A botra tekeredő kígyó az alak saját, még nem tudatos belső bölcsességét jeleníti meg, ami a későbbiekben segítségére lesz az akadályok elhárításában. A fára felcsavarodott kígyó őrző feladatot lát el, de a felemelkedést, fejlődést is jelképezi.
  • Jég: Alapvetően az izoláció, várakozás, a felszín alatti növekedés szimbóluma: láthatatlan, de mélyreható változások előjele. Ezen kívül értelmezhető a víz és az érzelmek összefüggésének irányából is. Mivel a jég a víz stabil, kikristályosodott formája, így egy stabil érzelmi világot jeleníthet meg, ami pozitív olvasatában az érzelmi biztonságot és a láthatatlan fejlődést jelezheti, negatív olvasatában azonban a rideg szabályozást, az érzelmek befagyasztását jelentheti.
  • Lámpás: Tradicionálisan a bölcsesség, megvilágosodás, igazság, tisztánlátás és a szellem fényének szimbóluma. Az RWS szimbolikájában Dávid csillaga ragyog a Remete lámpásában, ezzel Isten fényét teszi az Út megvilágítójává.
  • Csillag: A csillag alapvetően a remény és kívánságok szimbóluma, egy vezető aki megvilágítja az utat. Az RWS Remetéjének lámpásában a csillag Dávid csillaga, ami Isten fényét szimbolizálja. Két háromszögből áll össze, amik hagyományosan a maszkulint és feminint szimbolizálják: egymással ellentétes, de egymást kiegyenlítő, kiegészítő energiákból áll össze a csillag. A Remete képes az energiák kiegyensúlyozására, ellentétes energiák együttes használatára a további spirituális fejlődése érdekében.
  • Homokóra: Az időnek, az idő múlásának és így a halálnak is a szimbóluma, ami ma már ritkábban jelenik meg a Remete lapján.
  • Csuha: A szőrcsuha vagy köpeny a Remete aszkétikus életmódjára utal elsősorban, azonban arra is szolgál, hogy az evilági testét, alakját eltakarja. Szőrcsuhaként értelmezve az állati szőr a Remete spirituális átváltozására is utalhat.

hermit-tile4.png

a Moebius Tarot, The Bunny Tarot és a Shadowscapes Tarot

Tematikus értelmezések

Állásuktól és a körülvevő kártyáktól függően a pozitív vagy a negatív jelentésük domborodhat ki.

Szerelmi olvasás: A Remete a magány, az egyedüllét lapja. Ha ezt apjuk egy szerelmi olvasásban az legtöbbször arra utal, hogy az elkövetkező időszakban egyedül leszünk, inkább önmagunkra fogunk fókuszálni, mint az aktív partnerkeresésre. A Remete kiváló alkalmat biztosít arra, hogy visszatekintsünk a korábbi kapcsolatainkra: múltba révedést és önvizsgálatot folytathatunk, hogy a magányos időszakon túljutva, mire figyeljünk, merre fejlődjünk, mai a kapcsolatainkat illeti. Ezen kívül egy idősebb, tapasztaltabb partner érkezését is jelezheti. Ha kapcsolatban vagy, jelezheti, hogy valamelyik fél vagy mindkét inkább önmagára fordítja az idejét mostanában, nem a kapcsolatra. A remete ekkor arra ösztönöz, hogy tudatosan fordítsunk időt a kapcsolatra és egymásra. Párkapcsolati konzultációt is jelezhet, de cölibátust, önmegtartóztatást vagy tisztasági fogadalmat is.
Fordított állásában kifejezett késztetést jelez a visszahúzódásra, a magányra, hogy partner nélkül vagy tőle távolabb legyünk. Nem a bölcselkedő, hanem a rideg magányosság jelölője. Szingliként jelezheti, hogy bele kell merülni az egyedüllétünk okába, forrásába, hogy megértsük azt és továbbléphessünk. Kapcsolatban jelentheti, hogy visszautasítva, elzárva érezzük magunkat a partnerünktől, vagy hogy a két fél annyira elfoglalt, hogy semmi idejük nem jut a kapcsolatra és egymásra. Ez pedig a magány érzéséhez vezethet, hiába vagy kapcsolatban. De jelezheti azt is, hogy az egyik fél már kifelé tart a kapcsolatból, míg a másikuk még próbálja azt összetartani. Ha nemrég szakítottatok, jelezheti azt, is hogy a magány miatt élesztenétek fel a kapcsolatot.

Pénzügyi, iskolai vagy karrierolvasás: Karrier kontextusában a Remete jelezheti, hogy nem vagy elégedett a jelenlegi munkáddal, karriereddel vagy oktatásoddal és más lehetőségeket keresgélsz. A pénz és az anyagiak már nem motiválnak úgy, mint korábban. Ezen kívül jelezhet mentort vagy tapasztaltabb személyt, aki segíthet továbbhaladni vagy új irányokba elindulni. Azt is jelentheti, hogy túlságosan a munkádra, karrieredre, tanulásra fókuszálsz és közben nem engedsz meg magadnak más dolgokat, szórakozást, hogy elégedettnek érezd magadat. Anyagi értelemben jelezheti, hogy itt az ideje éretten megközelíteni a pénzt és a befektetéseket.
Fordított állásában rámutathat, hogy egyedül vagy kihagyva érzed magad a csapatmunkából, közös programokból. Azt is jelezheti, hogy itt az ideje kilépni a magányból, csapatmunkát, új projektet vállalni, olyan munkakapcsolatokat kiépíteni, amik előremozdíthatják a karrieredet.

Egészségolvasás: Egészségre vonatkozó olvasásában a Remete szomorúságot, depressziót jelezhet, hiszen a csuhája szürke színe a szomorúság, komorság szimbóluma, és persze az önmagunkba fordulás lapja is. Utalhat arra, hogy túl sok időt töltünk egyedül, ami hatással lehet az egészségünkre. Azt is mutathatja, hogy önmagunk túlhajszolása vagy sanyargatása is problémákhoz vezet. Ha nem hagysz időt magadnak a pihenésre vagy egyáltalán csak önmagadra, az rányomja a bélyegét az egészségedre.
Fordított állásában is hasonló problémákra hívja fel a figyelmet: depresszió, túlhajszoltság. Ebben az állásban szociális szorongásra is utalhat, ami miatt "szándékosan" vágjuk el magunkat az emberektől, de utalhat agorafóbiára, paranoiára vagy az önsanyargatás bármely formájára. Ezen kívül erősebb figyelmeztetés arra, hogy fordítsunk időt önmagunkra és a pihenésre.

Spiritualitás olvasás: Spirituális jellegű olvasásban a Remete fő témája a megvilágosodás és az útmutatás. Ez a megfelelő idő arra, hogy spirituális aktivitásokba fogj: kutass, tanulj, gyakorolj. Legyen az meditáció, energiamunka, pszichikus fejlődés vagy a spirituális vezetőiddel való kapcsolódás, hatalmas eredményeket érhetsz el. Talán egyedüllétre vágysz mostanában: ezt ki tudod használni, hogy a fejlődésre fókuszálj, hallgass a belső hangodra, vezetődre!
Fordított állásában arra utalhat, hogy túl sok időt töltesz egyedül, ez pedig nem tesz jót a jelenlegi spirituális fejlődésednek. Szükséged van az aktív gyakorlatra, a társaságra, kovenre. Legyen ez egy meditációs vagy jóga óra, olvasókör vagy bármilyen spirituális foglalkozás. Nincs baj az egyedül végzett spirituális munkával, de a fejlődésünkhöz nélkülözhetetlen, hogy másokkal is kapcsolatot létesítsünk: így tudunk csak más nézőpontokat megismerni és kipukkasztani a káros buborékokat.

Igen-nem olvasás: Talán. A Remete nem tud pontos választ adni, csak arra bátoríthat, hogy állj meg, nézz magadba és elmélkedj mindazon, amik idáig elvezettek. Így kaphatod csak meg a válaszodat.

Személyre vonatkozó olvasás: A Remete általában egy bölcs, idősebb személyt jelez, aki mögött valóban megtalálható az évek tapasztalata, de olyan személy is ehet, aki bölcsebb a koránál. Ismeri az élet értelmét és működését. Stabil és földhöz közeli személy, aki szívesen tölti az idejét egyedül a saját kis kuckójában olvasva, tanulva, új dolgokat megismerve. Nem csak keresik, de szívesen meg is osztják a tudásukat és tapasztalatukat. Mindig készek segíteni, de nem feltétlenül fordítják az energiájukat olyanra, ami vagy aki szerintük nem éri meg azt. Bár sokat elértek az életben, mindig a tudás utáni úton járnak. Fáklyahordozók és útkeresők, akik bár nem keresik a társaságot, de annak sincsenek ellene, hogy csatlakozzanak hozzájuk az útjukon.
Fordított állásában az önsanyargató aszkéta archetípusa. Olyan személyt jelöl, aki túl szigorú magához, nem engedi meg magának a pihenést vagy az örömöket, esetleg egészségtelen mértékben vonja ki magát a közösségből és az emberek közül.

hermit-tile2.jpg

a Spacious Tarot, a Beksinski Tarot és a Botanica Tarot

Kártyaleírás

A Rider Tarotban a Remete egy öregember, görbült háttal és fehér szakállal. Egy hegycsúcson áll, az előtte lévő utat jobb kezében tartott lámpásában a hatágú csillag - a Dávid-csillag - halvány fénye világítja meg, melyet az Igazság lámpásaként is szokás értelmezni. Bal kezében nehéz botot markol, amire -némely tarot kártyán - egy kígyó tekeredik felfelé. Fején csuklya, testét szürke köpeny fedi, mit néha állati szőrmecsuhaként is értelmeznek. A háttérben hó vagy jég fedte hegygerinc, ami látszólag ugyanolyan magas, mint a csúcs, amin az alak áll. A Remete figurája ugyanakkor egy igen erős pszichikai szimbólum is. Ő személyesíti meg az öreg bölcset, a tanítót, aki az értelem fonalára mutat rá, amely az élet nyilvánvaló káoszába van beleszőve. Ő világítja be az előttünk álló sötétséget a magasabb tudatosság fényével, és ő űzi el az éjszaka ismeretlen árnyait.

Az újraértelmezések nem nagyon térnek el az eredeti képi szimbolikától, de én igyekeztem olyan példákat hozni, amik valamilyen formában mégis egyedibbek, eltérnek a hagyományos RWS képi világától. Ezek közül talán tényleg a legeltérőbb ábrázolást Britt's Third Eye Tarotjának Remetéjén láthatjuk. Szinte teljesen elhagyja a Remete lapjához köthető szimbólumokat és még a megvilágosodás aktusát sem a központi alakra helyezi, hanem egy külső forrás kezébe adja: a Remete így a passzív alanya lesz a saját megvilágosodásának. Ez azonban ne tévesszen meg senkit! A feje felett égő láng, a háttér könyvespolcot idéző megoldása és az alak csillagokkal díszített ruhája nem hagy maga után kétséget afelől, hogy a Remete a tanulással és tapasztalataival kiérdemelte a megvilágosodás fényét. A Spacious Tarot és a Beksinski Tarot számomra kiválóan idézi meg a magány hangulatát; míg az előbbi inkább a békés éjszakai erdő magányát jeleníti meg, utóbbi a szellem járta, ősi tudással és tapasztalattal teli helyek magányát tudja átadni. A Beksinski tudás és fénykereső hangulatához kapcsolódik a Shadowscapes Remetéje, ami könnyedebb hangulatú, de ugyanúgy a kereső izgalmát jeleníti meg. A csúcson való visszatekintésre és elmélkedésre erősít rá a Moebius Tarot és a The Bunny Tarot. Míg a Botanica Tarot Remetéjén látható lampionvirág a magányban és elzárkózásban rejlő fejlődés és átváltozás lehetőségére hívja fel a figyelmet.

Feladat: Az Uralkodónő esetében már néztünk egy módszert, hogyan lehet egy tarot lap alapján kirakást (spreadet) készíteni. Ott a laphoz kötődő értelmezési lehetőségek voltak az iránymutatóink. Ma egy másik módszerrel készült kirakást nézünk meg, ahol a képi szimbólumokat vesszük alapul a spread elkészítéséhez.

  1. Köpeny - A magaddal hordozott terheket reprezentálja
  2. Bot - Amire támaszkodhatsz és ami a földön tart
  3. Köntös - Amitől sebezhetőnek érzed magad
  4. Lámpás - Rávilágít a múltadra, új perspektívát ad

hermit-spread_ladyandthelake.png

Források

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr6216503078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása