VIII. Erő
2021. május 11. írta: Nadalien

VIII. Erő

Tarot Kurzus 9.

strenght-tile1.png

VIII. Erő
Strength, Force, la Force, Fortitude, Lust, Forteza, la Fortezza
Vágy, Bátorság

Az Erő kártyájánál érdemes szót említeni a Nagy Arkánum számozásáról. Már a Diadalszekérnél is szóba került, bár ott annyira nem mélyen, ám ennél a kártyánál sokkal inkább változó, hogy milyen számot visel az adott pakliban. Mivel a tarot részben a numerológiára épül, ezért a lap számának megváltozásával, változhat annak jelentése is. Alapvetően persze minden kártyának van egy saját jelentése a képi szimbólumok alapján, de a számok befolyásolhatják, hogy ezeknek a jelentését milyen oldalról közelítjük meg. A nyolcas hagyományosan a vezetés, az egyensúly, az erő száma, de a végtelené és a kozmikus tudatosságé is. Egyszerre jeleníti meg a fizikait és szellemit, a makro- és a mikrokozmoszt. A tizenegyes viszont a sebezhetőség, a veszély, a túlzás száma, mivel a tökéletes és befejezett tízes után következik. Az RWS-en alapuló paklik a nyolcas számot adják az Erő lapjának, míg a Marsellies és a Thoth Tarot a tizenegyest. A Thoth Tarot még abban tér el a többitől, hogy Vágy névre keresztelte át a lapot és oroszlán helyett egy kiméra látható a képen.

A tarot korai századaiban Olaszországban nagyon sok variáció volt a Nagy Arkánum sorrendjében. Leginkább a kardinális erények elhelyezkedése változott sokat, bármely közösség adaptálta is a tarotot, szabadon megváltoztatta a számozását az erényeket jelölő lapoknak. Érdekességképp az Ördög-Torony-Csillag-Hold-Nap sorrend sohasem változott! A déli hagyományban (Bologna, Florence, Róma, Szicília) mindig együtt tartották az erényeket, bár a sorrendjük egymáshoz képest és a többi laphoz képest is változott. A keleti hagyományban (Ferrara, Velence) az Igazság kártyáját az Ítélet és a Világ közé emelték. A másik kettő alacsonyabb számozásban marad; általában a Mértékletesség a Szerelem után, míg az Erő a Szekér után. A milánói Marseilles Tarot alakítja ki az egyik mai hagyományt azzal, hogy az erényeket nem tartja együtt: pontosan 3 kártyányi távolságot tart közöttük. Az Igazság a nyolcas, az Erő a tizenegyes, a Mértékletesség pedig a tizennégyes számot kapja. Az RWS pakliban végül az Erő számát a nyolcasra változtatják, helyet cserélve az Igazsággal, hogy jobban illeszkedjen a Golden Dawn asztrológiai összefüggéseihez, amiben az oroszlán a nyolcas, a Mérleg pedig a tizenegyes.

A négy kardinális erény a bölcsesség, az igazság, a bátorság (az Erő eredeti neve) és a mértékletesség, amiből, csak három maradt meg a tarotban. Emiatt az eredet miatt sem szokás névelővel írni a neveiket. A bölcsesség valami miatt eltűnik a tarotból, néhány teória szerint összeolvasztották egy másik lappal. A kardinális név a négyességüket jelzi, összeköti más négyességekkel, mint a kardinális irányokkal vagy szelekkel, a négy évszakkal, illetve a négy elemmel. Ezen kívül a négyes az anyagi világ szimbóluma, így a kardinális erények a világi, polgári élet erényei. Arisztotelész szerint a bátorság a higgadtságunkat jelképezi a félelemmel vagy a fájdalommal szemben. Az erényes ember nem keresi a veszélyt, de nem is kerüli el bármi áron, hanem szembenéz vele és a félelem mesterévé válik - ez a Bátorság által kiszabott feladat.

A régebbi paklik kétféle szimbolizmust is használtak: az egyiken egy nő tartott vagy éppen összetört egy omladozó kőoszlopot, míg a másikon egy alak győzött le egy oroszlánt. A ferrarai Mantegna tarot ötvözi a két ábrázolásmódot, a mai nő és oroszlán szimbolizmus is valószínűleg ebből az ötvözetből alakult ki. Az oszlopot passzívan tartó női alak és az oroszlánnal birkózó férfi gyakori szimbólum a világon, azonban ezek ötvözete a békés, az oroszlánt passzívan visszatartó női alak kifejezetten ritka a tarot szimbolikáján kívül. A két szimbólum keveredése véletlen alakulhatott ki, egy furcsán izgalmas pszichológiai mélységet hordozva magában.

A legtöbb ősi mítoszban, ami a hősies kereséssel, kutatással foglalkozik, a hősnek szüksége van egy barátra, aki gyakran egy „vadember“, aki vele együtt teszi meg az utazást. A hősnek és barátjának egyesített képességeire van szükség, hogy a felbukkanó nehézségeket legyőzzék. Mindenekelőtt azonban egymással kell megküzdeniük, és a hősnek le kell győznie a vadembert ahhoz, hogy a továbbiakban együtt haladhassanak. Jung ezt így fejtette ki: „Az önvaló az ellentétekben, és a közöttük lévő konfliktusban manifesztálódik. Eszerint az önvalóhoz vezető út konfliktussal kezdődik.“ Az ösztönerők alkímiai oroszlánjának szimbólumaként megjelenő árnyékot a szelídség erejével igázza le a kereső, megértve, hogy nem a merev szigorúság a siker elérésének kulcsa. Az oroszlán legyőzése az ösztönös vágyakkal való megbékélést jelenti: felszabadulnak az árnyékba bezárt energiák és a tudatosság újra rátalál a belső központhoz vezető régen elfelejtett utakra. A külső világban az Erő kártyája képviseli azt az individuumot, aki a fegyelem segítségével éri el az önkontrollt, ami megszabadítja az állandó szétszórtságtól, hangulatváltozásoktól, aminek a közönséges halandók rendszeresen áldozatul esnek. A fiatal nő - mint korábban a kocsihajtó - egyfajta erőt képvisel, de ez a céltudatosság passzív, belső irányultságú, azaz nem a cselekvés kifelé irányuló ereje.

strenght-tile3.png

az Ancient Egyptian Tarot, a Babylonian Tarot és Britt's Third Eye Tarotja

Általános értelmezés: Erő, energia, tettek, bátorság, nagylelkűség, teljes siker, kitüntetések, passzív irányítás, befolyás, együttérzés, kitartás, meggyőzés, belső erő, önbizalom, megszelídítés, felülkerekedni az önbizalomhiányon.
Fordított értelmezés: despotizmus, zsarnokság, gyengeség, viszály, szégyen, sebezhetőség, önbizalomhiány, visszaélés az erővel, engedni a csábításoknak, kevés energia, nyers érzelmek, elégedetlenség
Kulcsszavak
Belső erő, ösztönös hajtóerő, túlélés, bátorság, egyensúly, türelem, együttérzés, megértés, szenvedély, többdimenziós kreativitás, tehetség, állati energiák, félelmek és beidegződések legyőzése

Elem: Tűz
Héber betű + jelentés: Teth - Kígyó
Asztrológia: Oroszlán
Ji-King: 26. Ta Csu - A Nagy Megszelídítő Ereje
Istenség: Oroszlánisten, Macskaisten vagy az Oroszlánt legyőző Naphős - Basztet, Szekmet, Freya, Heraklész, Gilgames, Maahes, Dedun, Ishtar, Inanna, Anahita, Durga, Isis, Sámson, Hesztia, Vesta
Ásvány: gránátkő, macskaszem
Növény: kender, bazsalikom, kakukkfű
Állat: oroszlán, tigris, macska, kígyó
Lény: szfinx
Szerv: érrendszer, vér

Szimbólumok

  • Nagy Arkánum: Archetipikus jelenet, nagyobb események vagy témák jelölője. Az Erő ezenkívül a négy kardinális erény egyike.
  • Nyolc: A bőség, vezetés, az egyensúly és befolyás száma, ezen kívül becsületet, megbecsülést, jutalmat és erőt jelképez. Arra ösztönöz, hogy megerősítsük az anyagi és spirituális forrásainkat. A kozmikus tudatosság és végtelen száma.
  • Oroszlán: Az állatok királyaként általában az uralkodókat jelképezi. Általánosságban az erő és bátorság szimbóluma, de a büszkeségé, az állati ösztönöké (harag, gőg) és a földi vágyaké is. Az Erő kártyájára az RWS-ben az Oroszlán zodiákusjegy van hatással. Mivel az uralkodókat szimbolizálja, és az uralkodók sok esetben a Nap leszármazottai, így az oroszlán napjelképpé is vált (pl. sörény). Az Oroszlán az intelligencia, bátorság, melegség, merészség, önbizalom, erő és kontroll jegye, melyet a Nap bolygó ural.
  • Végtelen: A végtelen szimbóluma az energia és az anyag kölcsönhatását és kapcsolatuk elpusztíthatatlanságát jelképezi: ahogyan a hős sem pusztítja el az oroszlánt vagy a vademert, csak uralma alá hajtja az addig zabolázatlan erejét. A létezés végtelenségét és teljességét ábrázolja a lemniszkáta, és hogy az élet különböző részei elválaszthatatlanok egymástól. Az energiát nem lehet alkotni vagy elpusztítani, ezt az energiát csak használni és alakítani lehet. A lemniszkáta a virágfűzérrel együtt okkult szimbólumok, előbbit a Marseilles Tarot hölgyének kalapja inspirálta: megvilágosodás és spirituális erőket jelképez.
  • Virágok: Az egyszerű szépséget, hálát és boldogságot reprezentálják, ezen kívül a növekedést és a kreatív folyamatok betetőzését is. Füzér formában az alak szeretetét és együttérzését szimbolizálják.
  • Koszorú: A koszorú a teljességet és a végtelent szimbolizálja a körkörös alakja miatt. A nő fején viselt koszorú a győzelmét jelképezi az őt nem szolgáló banális, világi vágyak fölött. Reménnyel és megértéssel kecsegtet: elérhető a harmónia a szívünkben és elnyerhetjük az egyensúlyt.
  • Hegy: A tarotban a hegyek és dombok különböző mértékű kihívásokat jelenítenek meg az életben, amik a növekedésünket segítik elő. A hegy mérete és meredeksége jelezheti a kihívás vagy kockázat nagyságát.
  • Oszlop: Az oszlopok a tarotban az egyensúlyt, a középutat jelentik, függőleges elhelyezkedésük a spiritualitásnak és az intellektusnak az égiből a materiális világba való lehozatalát is jelzi. A mai kártyákon ritkán jelenik meg ez a szimbóluma az Erőnek. Az összeomló oszlop szimbóluma sokkal inkább illik a 11-es számmal ellátott Erőhöz, ahol a korábbi lapokon látott oszlopos világi erők (Főpapnő, Főpap, Igazság) a valódi belső erő hatására összeomlanak.

strenght-tile2.png

Ailovc értelmezése, a Mary El Tarot és a Children of Litha Tarot

Tematikus értelmezések

Állásuktól és a körülvevő kártyáktól függően a pozitív vagy a negatív jelentésük domborodhat ki.

Szerelmi olvasás: Szerelmi olvasásban az Erő kártyája azt jelzi, hogy a szerelem erősebb, mint a félelemek, amik körülveszik azt. A feltétel nélküli szeretet és megértés lapja: ha kihívással kerülsz szembe a szerelmi életedben, azt szeretettel és együttérzéssel kell megoldani. De arra is utalhat, hogy erős pár vagytok, közel vagytok egymáshoz és egységet alkottok. Szingliként arra hívja fel a figyelmet, hogy önbizalommal, tiszta szívvel és az energiáddal tudsz ragyogni. Jelezheti olyan kapcsolat közeledését is, ahol a másik félnek van egy vad oldala, ami izgalmakat hozhat, de úgy is érezheted, hogy meg kell szelídítened.
Fordított esetben az önbizalom hiányát jelezheti, hogy megkérdőjelezed önmagadat és átengeded magad a félelmeknek. De azt is jelezheti, hogy a másik fél érzelmei nem teljesen tiszták. Szingliknek impulzus kontrollal vagy önbizalomhiánnyal való gondokat jelezhet, amik rossz partnerválasztáshoz vezethetnek, és ismét visszahatnak az önértékelésre. Ki kell törnöd ebből az ördögi körből és visszaszerezni a belső erődet, és hinni abban, hogy jobbat érdemelsz! Kapcsolatban lévőknek megmutathatja, hogy bár erős a kapcsolat, az önbizalomhiány miatt nem érzed megérdemeltnek a szeretetet. Ez impulzív viselkedéshez vezethet, ami nem a valódi visszatükröződése annak, amit a partnered iránt érzel. Ne engedd, hogy a szorongásod és a félelmed olyan problémákat generáljanak, amik nincsenek.

Pénzügyi, iskolai vagy karrierolvasás: Ebben a témában az Erő a tündöklés lehetőségét mutatja meg, azt hogy megvan minden szükséges tehetséged, hogy kiemelkedj a tömegből. Önbizalommal kell szembenézned a félelmeiddel, az akadályokkal és kihívásokkal a munkahelyen vagy iskolában. Ne impulzusok vagy vágyak vezessenek, hanem őszintén és becsületesen dolgozd ki az utadat. Most van itt az idő, hogy az érzelmeid mesterévé válj és előrelépj! Ne engedd, hogy a kudarctól való félelem hátráltasson: mutasd meg ki vagy, menj az előléptetésért, kezd el a vállalkozásodat! Pénzügyekben kerüld az impulzusvásárlásokat, ne az érzelmeid, hanem a szükségleteid döntsenek.
Fordított állásában azt jelezheti, hogy a belső félelmeid, szorongásaid és az önkontroll hiánya veszi át feletted az uralmat. Vissza kell szerezned az önbizalmadat, hiszen meg van benned minden jó tulajdonság, csak magabiztosan kell használnod őket. Bár hasonló a sima állás értelmezéséhez abban, hogy önbizalomra van szükséged, de sokkal inkább rámutat, hogy még mindig visszatart a kudarctól vagy megalázottságtól való félelem.

Egészségolvasás: Egészségolvasásban igazán pozitív lapnak számít, hiszen azt jelenti, hogy a toxinok elhagyták a tested és már túl vagy a betegségen. A tested és az elméd is újra egyensúlyba kerül. Pozitív változtatások idejét jelezheti, érdemes egészségesebb életvitelt bevezetni és nagyobb önkontrollt alkalmazni.
Fordított állásában azt mutatja, hogy a betegség elvette az erődet, legyengített. Ezen kívül még mindig lehet a jó egészség indikátora és arra figyelmeztet, hogy az önfegyelem hiánya, a rossz szokások negatívan hatnak az egészségedre. Fokozatosan visszatérve az önfegyelemhez, kisebb, de rendszeres változtatásokat eszközölve, visszatérhetsz az egészséges állapotodhoz.

Spiritualitás olvasás: Spirituális kontextusban az erő kártyája a magasabb éneddel való kapcsolat növekedését jelezheti. Ez a kapcsolat több belső erőt és egyensúlyt biztosíthat neked, mint amiről csak álmodtál. Minél több energiát fektetsz ebbe a kapcsolatba, annál több hasznod lesz belőle, ami a test, lélek és elme tökéletes egyensúlyához vezethet.
Fordított állásában ennek az egyensúlynak a hiányát jelezheti, ami a magasabb énünkkel való kapcsolat vagy az önfegyelmünk hiányát jelezheti, vagy azt, hogy a kapcsolat ugyan megvan, de az aggodalmak és szorongások megakadályozzák, hogy megérezzük az üzeneteit. Azt is jelezheti, hogy a jelenlegi élethelyzetedben sok belső erőre van szükséged, hogy tartsd magad, emiatt erőtlennek érezheted magad.

Igen-nem olvasás: Határozott igen! Az önmagadba vetett bizalommal és belső egyensúlyoddal bármit elérhetsz.

Személyre vonatkozó olvasás: Az Erő lapja olyan személyt mutat, aki kiemelkedik a többiek közül. Kedves és együtt érző, erős akaratú és magabiztos. Tudja, hogyan kezelje a belső konfliktusait, tökéletesítette az önkontrollját és nehezen enged a csábításnak. Mindent szeretettel és odaadással kezel. Türelmes, kiegyensúlyozott, megbocsátó.
Fordított állásában az oroszlán mint bestia kontrollál: félelemmel teli, sebezhető, önbizalomhiányos, gyenge személyt jelezhet. Önmagát megkérdőjelező, könnyen befolyásolható és elcsábítható személyiségről árulkodhat.

strenght-tile5.png

a True Black Tarot, a Fyodor Pavlov Tarot és a Game of Thrones Tarot

Kártyaleírás

Ahogy fent is láthattuk, az Erő kártya képi megjelenése szinte alig változik az idők és az újragondolások során. A fiatal hölgy és az oroszlán állandó szereplők, jelenetük pedig az oroszlán fölé hajolás, amiben a női alak vagy gyengéden vagy erővel próbálja becsukni vagy éppen kinyitni az állat száját. A hölgyet szinte sosem és az oroszlánt is nagyon ritkán váltják le másik állatra. Fyodor Pavlov például farkaskutyát jelenít meg az Erő lapján, de sokkal jelentőségteljesebb változtatás például a True Black Tarot Erő lapján látható óriáskígyó. A kígyó szimbóluma a korábbi leckékben az ouroborosz, avagy a saját farkába harapó kígyó révén jött szóba. A kígyót egyébként a végtelen szimbólumával vagy éppen a virágfüzérrel, - koszorúval szokás egybevenni, hiszen hasonló megjelenése és jelentése is van. A kígyó ciklikusságot, véget és újrakezdődést jelképez, nem csak egy végtelen energiafolyamot. Az újjászületése és regenerációja teszi őt végtelenné, azaz ahogyan az energiát a saját fejlődéséhez felhasználja. A True Black Tarot bestiája ezzel azt szimbolizálja, hogy a női alak efölött a ciklikusság fölött aratott győzelmet (mint a nirvána, amikor kilép a lélek az újjászületés végtelen ciklusából) vagy éppen mesterévé vált az újjászületésnek, a folyamatosan áramló energiák használatának. Ő maga irányítja a sorsát, nem rajta kívül álló erők.

A képi példáim legtöbbje is inkább az RWS gyengéd, nőies győzelmére játszik rá, ahogyan a szolgálójává, segítőjévé, a barátjává teszi a női alak az oroszlánt. A Mary El kifejezetten a nőiség, a női szexualitás szimbólumává teszi az oroszlánt, valószínűleg rájátszva a Thoth Tarot értelmezésére is. Britt's Third Eye Tarotja pedig a harcos szellemet, az oroszlánnal való egyesülés vad oldalát emeli ki, amiben nem a legyőzés számít, hanem a harcos nemes vad önmagunkban való megtalálása.

Feladat: A mai feladat az Owl and Bones Tarottól származik, aki az Erő kártya köré épített ki egy gyönyörű önismereti kirakást.

  1. Mivel birkózol éppen önmagadban?
  2. Mi az önmagadon kívül, amit egyensúlyba kell hozni?
  3. Hol kell együtt érzőnek lenned?
  4. Hogyan tudod megtalálni a mentális erődet?
  5. Hogyan tudod megtalálni a fizika erődet?
  6. Hogyan tudod megtalálni a spirituális/lelki erődet?
  7. Hogyan tudod megszelídíteni a benned rejtőző vadat?

strengthspread-owlandbones.jpg

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr8616503072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása