Sütőtök
2022. október 26. írta: Nadalien

Sütőtök

Gyógynövények, Fűszerek, Virágok 13.

anastase-maragos-jtxur6zaa1m-unsplash.jpg

Sütőtök
Cucurbita pepo
Pumpkin

Sütőtöknek Magyarországon azokat a tökféléket nevezzük, amelyeket főképpen sütve fogyasztanak. A sütőtököket téli töknek is nevezik és nem egyetlen tökfaj elnevezése, hanem gyűjtőnév: leggyakrabban az óriástökre (Cucurbita maxima), leginkább a Cucurbita maxima maxima és a Cucurbita maxima bananina (banántök) fajtákra használjuk. Ezeken kívül a sütőtökök közé tartoznak még a pézsmatök (Cucurbita moschata), az ezüstmagvú tök (Cucurbita argyrosperma) és a termesztett tök (Cucurbita pepo) egyes fajtái is.

Az Amerikában Halloween ünnepekkor kivájt töklámpásokat a termesztett tök (Cucurbita pepo) fajból készítik.

A sütőtök Észak-Amerikában őshonos és a legrégebbi haszonnövények egyike: már i.e. 7000 és 5500 között is használták az őslakosok.

Elem: Föld
Bolygó: Mars
Lény: a Dullahan
Istenség: Nicneven
Zodiákus: Szűz
Kristály: narancs kalcit, tigrisszem
Szín: narancssárga
Ünnep: Samhain, Halloween, október 26. (USA - National Pumpkin Day)
Metafizikai tulajdonságok: Védelem, Bőség, Távol tartja az ártó szellemeket

Mitológia és hagyomány

A sütőtököt leggyakrabban dekoratív lámpássá faragják Halloween idején. Britannia és Írország területéről származik ez a szokás, ám eredetileg a faragványokhoz nagyméretű retket vagy répát használtak. Ez utóbbiak még mindig népszerűek Skóciában és Észak-Írországban.

Maga a tradíció egy ír mondából eredeztethető, ami egy Stingy Jack nevű férfiról szól. Innen eredhet az elsőként 1837-ben feljegyzett, jack-o-lantern megnevezése ezeknek a zöldség-lámpásoknak. A Halloweennel való asszociációjukról először 1866-ban írtak. Az egyesült államokban a tökfaragás először az aratási, betakarítási időszak szimbóluma volt, és csak később vált a Halloweenévé: a Háladás ünnepi díszei közé is sorolják.

Mágiában

A tökfaragás és töklámpás készítés nem mai találmány, több szálon is kötődik a folklórhoz:

  • A töklámpás faragása olyan a hiedelmekre vezethető vissza, amik elveszett lelkekről szólnak, akik ezen a síkon vándorolnak. A fény segít nekik hazatalálni - mi is ezért gyújtunk gyertyát mindenszentekkor -, de egyben arra is szolgál, hogy a félelmetes faragás elijessze az ártó szellemeket, akik elvegyülnek a többi lélek között.
  • Hamupipőke történetében a tündérkeresztanya egy tökből varázsol hintót, ami éjfélkor visszaváltozik tökké.
  • Washington Irving szellemtörténetében, az Álmos-völgy legendájában, egy fej nélküli lovas tökkel helyettesíti elveszett kobakját.

Gyógyításban

Az amerikai őslakosok régóta használják a népi gyógyászatukban a tököt, férgek kihajtására és húgyúti betegségek ellen. Németországban és Dél-Európában a tökmagot szintén húgyúti vagy hólyag problémákra illetve a prosztata gondjaira használták. A kínaiak szintén felismerték a férgek és paraziták elleni hatását.

Részei és gyűjtése

A sütőtököket téli töknek is nevezik, ami kapcsolatban áll étkezési célú felhasználásukkal: a sütőtökök hosszú tenyészidejű növények, és teljes érettségükben takarítják be őket ősszel, eltarthatóságuk miatt pedig télen is alkalmasak fogyasztásra. 

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr417943032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása