V. A Főpap
2021. április 06. írta: Nadalien

V. A Főpap

Tarot Kurzus 6.

hierophant-tile.jpg

V. A Főpap
the Hierophant, the Pope, the High Priest, the Ancestor, le Pape
a Pápa, Jupiter

A mai tarot-olvasók többsége, ha nem is teljesen szekuláris, de a kereszténységtől inkább két lépés távolságot tart. A Főpap lapja ezért sokaknak - köztük nekem is - fejfájást és bizonytalanságot okozhat elsőre, hiszen mégiscsak szó szerint a keresztény pápát mint ideát, a vallás vezetőjét ábrázolja ez a kártya. Először én is tartózkodva álltam ehhez a laphoz, hiszen első pillantásra csak a patriarchális vallás intézményét juttatta eszembe. Ennek a távolságtartásnak a leküzdése érdekében érdemes belemerülni a történetébe, szimbolikájába és értelmezési lehetőségeibe, illetve alternatív ábrázolások keresése is bővítheti az értelmezésünket. A lap történelmébe belemélyedve pedig azt is megtudhatjuk, hogy mindig is erős és ambivalens érzéseket kavart ez a lap.

A legtöbb paklin a Főpapot jobb kezét felfelé emelve látjuk, esetleg csak két ujját áldásra tartva, és néha - a Mágushoz hasonlóan - a bal kezét lefelé tartja, ezzel jelezve szerepét az égi és földi összekötésében. Szinte minden esetben maszkulin alakként ábrázolják és a "Bölcsesség Tanítójaként" is ismert. A Főpapnő párjaként szokás számon tartani: Főpapnő-Főpap vagy Pápanő-Pápa párosban.

A középkorban a pápaság nem csak vallásos, de világi: politikai és katonai erővel is rendelkezett, így fontossága és úgymond uralkodói köre alapvetőnek számított. A pápa mint Isten földi reprezentálójának ideája a reneszánszban is megkérdőjelezhetetlen volt, emiatt a tarotban is a legmagasabb rangot foglalja el az emberi társadalomban, utána már csak allegóriák, mint a szerelem vagy a szerencse, és az erények következnek, nem valódi emberi személyek.

Az angol hierophant elnevezést szokás főpapra fordítani magyarul, ami az angolban nagyon is eltér a pope (pápa) megnevezéstől. Ezt a szór Court de Gébelin vezette be az 1700-as években. Mivel ő is az ókori Egyiptom titkaiként interpretálta a tarotot, úgy érezte a görög eredetű ἱεροφάντης (hierofáns) megnevezés illik ehhez a laphoz. Választását az eleusziszi misztériumok inspirálták. A szó a hiera ('a szent') és a phainein ('megmutatni') szavakból áll össze. A hierofáns tehát olyan személy, aki a szentnek tekintett dolgokhoz vezeti a követőit, és aki képes tolmácsolni ezeket a szent misztériumokat és elveket. Court de Gébelin célja az volt, hogy a misztériumokba bevezető, az iniciáló személyt idézze meg ezzel a szóval. Ennek ellenére az ábrázoláson ez a változtatás egyáltalán nem jelenik meg sem Waite, sem Crowley tarotjában; a képi újraértelmezés a modern tarot-készítőkre maradt. Emiatt a nem-megváltozottság miatt a Főpap lapja még mindig inkább a hagyományos vallással és a dogmákkal áll szorosabb összefüggésben, mint a misztikum személyes, mágikus megtapasztalásával.

A numerológia szerint 2021 a Főpap éve, így érdemes ezt a lapot közelebbről megvizsgálni arra is fókuszálva, hogy mit mutathat meg és mire taníthat minket ebben az évben.

v-tile2.jpg

The Ostara Tarot, Beksinski Tarot és a The Ghoulish Garb értelmezése

Általános értelmezés: Vallásos hit, konformitás, házasság, a tudás megosztása, vak hit, szövetség, fogság, szolgaság, kegyelem, jóság, inspiráció, hagyományos vallás, dogma, az erkölcsi rend iránti tisztelet, bölcsesség, intuíció, hierarchia, tradició
Fordított értelmezés:
 Nem hagyományos életvitel, szabad gondolkodó, lázadó, a vallás intézményének elhagyása, a Társadalom az egyén helyett, jó megértés, megegyezés kedvesség helyett, gyengeség
Kulcsszavak
Tanár, hitrendszer, tudás, felelősség, lelkiismeretesség, törvény, szent, tisztelet, ceremónia, tradíció, alkalmazkodás, spirituális vezető, tanácsadó, beavatott, legmagasabb átalakulás, szellemi atya

Elem: Föld
Héber betű + jelentés: Vau - Szög
Asztrológia: Bika
Ji-King: 45. Cuj - Az Összegyűlés
Istenség: a Bölcs, a Pap, a Tanító, az Összekötő a Természettel - Ódin, Dionüszosz Zagreusz, Ozirisz, Nabu, Cernunnos, Pan, Veles, Kirón
Ásvány: lapis lazuli, topáz
Növény: zsálya, tömjén
Állat: bika, jegesmedve, kakukk, szarvas
Szerv: torok, hang, nyak, vállak

Szimbólumok

  • Nagy Arkánum: Archetipikus alak, nagyobb események vagy témák jelölője.
  • Öt: Az ötös szám kihívásokat jelent, amik további fejlődéshez vezetnek, a kezdeti küzdelem szimbóluma egy új úton. A korábbi egyensúly megbillenését jelzi: a dolgok felrázását, régi szokások megtörését, a tanulást és a haladást.
  • Korona: A korona jelezheti az uralkodói szerepkört, a tarotban sok esetben az égivel való kapcsolatot  is jelképezi: a tudat és a spirituális kommunikáció metszéspontja, sokszor harmadik szemként vagy a korona chakraként értelmezhető. A Főpapnál az istenivel való összeköttetés mellett a pápaság szimbóluma is.
  • Oszlopok: Az oszlopok a tarotban az egyensúlyt, a középutat jelentik, függőleges elhelyezkedésük a spiritualitásnak és az intellektusnak az égiből a materiális világba való lehozatalát is jelzi. Ezeket az oszlopokat a Törvény és Szabadság oszlopaiként is szokás interpretálni, masszív megjelenésük pedig a Főpap pozíciójának bebetonozottságát mutatják. A köztük látható üres hely arra utal, hogy a tudás, amit a Főpap átad, mindenki számára elérhető.
  • Trón: A trónszék a mesterré válást és az alak hatáskörét szimbolizálja, illetve a biztos támaszt a céljaik elérésében.
  • Kereszt:  A kereszt a spirituális és az anyagi egyesülését reprezentálják. Ezen kívül jelképezheti a keresztutak találkozását, a metszéspontban megbúvó istenit. A Főpap hármaskeresztje vagy pápai keresztje a Szentháromságot jelképezi, ezenkívül pedig a papi hierarchiában elfoglalt legmagasabb helyett: hogy ő az, aki közvetlen kapcsolatot ápol az istenivel. Jobb kezének tartása is ugyanerre utal.
  • Kulcs: A kulcsok tudást és válaszokat jelképeznek. A Főpap keresztezett kulcsai pedig kifejezetten titkos, ezoterikus tudást szimbolizálnak.
  • Emberpár: Azon kívül hogy alapvetően Ádámot és Évát, összességében az emberiséget szimbolizálja.

v-tile3.jpg

Game of Thrones Tarot, Viking Tarot és Wingy's tarot

Tematikus értelmezések

Állásuktól és a körülvevő kártyáktól függően a pozitív vagy a negatív jelentésük domborodhat ki.

Szerelmi olvasás: A tradíciók követését és konformitást jelent a szerelmi életben, hagyományos szerepek követését a házasságban. Az elköteleződés és a házasság kártyája a Főpap, így a kapcsolatban lévőknek azt jelezheti, hogy ideje a következő szintre emelni a kapcsolatot, egyedülállóknak pedig azt, hogy egy komoly, szeretetre és elköteleződésre épülő kapcsolat vár rájuk a nem is olyan távoli jövőben. A lap azt is jelentheti, hogy a jelenlegi vagy jövendő partnerrel megegyeznek az elveink és céljaink.
Fordított esetben arra mutatat rá, hogy érdemes nyitott elmével és szívvel kezdeni a párkeresésbe, mert nem egy tradicionális kapcsolat vár ránk vagy pont egy szokatlan kapcsolatra, társra vágyunk. Tradíciók megtörését jelenti a Főpap fejjel lefelé, ami szerelmi olvasásban a házasság megtagadása vagy a fordított nemi szerepek is lehetnek. Azt is jelölheti, hogy a partnerünkkel nem vagyunk egy hullámhosszon a céljaink és elveink kérdésében.
Pénz, tanulás vagy karrier olvasás: A Főpap a konvenció és a hierarchia lapja ebben az esetben. Mutathatja, hogy most érdemesebb követni a főnök utasításait, a munkahely tradicionális útjait. Ne szálljunk szembe az autoritással, legyünk a tömeg, a csapat része. Jelentheti azt is, hogy mentort, tanárt találunk magunknak, aki elősegíthetik a haladásunkat, de akár azt is, hogy mi magunk válunk ilyen "szellemi vezetővé". Anyagi szempontból érdemesebb a hagyományos, biztosan ismert utakat választani és nem most elkezdeni rizikós dolgokba fektetni a pénzt.
Fordított olvasatában arra buzdít, hogy egyedi identitást alakítsunk ki és kérdőjelezzük meg az autoritást; álljunk ki a saját meglátásaink mellett, kérdőjelezzük meg a hierarchia szigorúságát. Jelezheti, hogy egy főnök vagy felsőbb pozícióban lévő személy túlságosan ragaszkodik a szabályokhoz, másokra erőlteti a saját módszereit. Azt is megmutathatja, hogy olyan tanárral vagy mentorral kerülsz össze, akinek meg kell kérdőjelezned a tanításait.
Egészség olvasás: Az egészségre vonatkozó olvasásban egyértelmű kártya: keress segítséget, akár specialistát is és ragaszkodj a hagyományos orvosláshoz, módszerekhez és gyógyszerekhez. Ezen kívül hasznodra lehet egy egészséges napi rutin kialakítása is.
Fordított értelmezésében viszont arra buzdít, hogy inkább alternatív módszereket, holisztikus terápiákat, gyógynövényeket lenne érdemes kipróbálnod és lazítanod a szigorú napirendeden.
Spiritualitás olvasás: A Főpap az egyik legspirituálisabb lap a tarotban. Ő a híd az emberiség és a felsőbb erő között. Jelezheti, hogy egy olyan tanácsadó érkezik az életedbe, aki tovább tud vezetni a spirituális utadon. Bár általában a tradicionális vallást és utat szokta jelölni, arra is utalhat, hogy hasznodra válik egy rituálé vagy ceremónia kialakítása a spirituális gyakorlatodban.
Fordított esetben jelentheti azt, hogy el kell engedned a tradicionális meggyőződésidet és képzeteidet, amik már nem szolgálnak téged. Nem kell hagyományos vallást követned ahhoz, hogy spirituális személlyé válj. Ezen kívül megmutathatja azt is, hogy egy tisztelt hatalom botrányba keveredhet és megszégyenülhet valamilyen formában.
Igen-nem olvasás:  A Főpap lapja nem ad konkrét választ eldöntendő kérdésekre, inkább arra buzdít, hogy találd meg te magad azt a személyt, aki a legbölcsebb az adott témában, és aki a legkimerítőbben tud neked választ adni.
Személyre vonatkozó olvasás: Személyként papot, lelkészt, tudóst, terapeutát vagy tanárt is reprezentálhat ez a lap, de minden esetben olyasvalakit, aki a vezetőnk lehet a tudás irányába folytatott utunkon, aki felvilágosíthat, aki át tudja adni a bölcsességét. Aki mindezen "titkos tudásokba" be tud avatni. Míg az igen-nem olvasásra a válasza, hogy keress egy bölcsebb, okosabb, a területén mesterré vált személyt, addig a személyre vonatkozó olvasásban már megtaláltuk azt a személyt, aki bevezethet ebbe a keresett tudásba. Magunkra értve azt jelentheti, hogy mi magunk kutassuk fel a szükséges tudást, mert megvan rá a képességünk, hogy magunk is bölcsekké váljunk. Ezen kívül jelezhet egy nagyon tradicionális, konzervatív, régimódi, esetleg vallásos személyt is. Teljes bizonyossággal és szilárdan kitart a hite és elképzelései mellett, melyeket előszeretettel oszt meg. Ideális esetben ezek hasznos bölcsességek az élet mibenlétéről, ellenkező esetben viszont csak régimódi, elavult nézetek.

v-tile4.jpg

Selina Fenech értelmezése, The Wild Unknown Tarot és a Wildwood Tarot

Kártyaleírás

A Főpap vagy Pápa tradicionális egyházi figura, öltözéke, pápai koronája és keresztje, és az előtte álló papi alakok is ezt bizonyítják. A mögötte álló masszív oszlopok helyzetének és tudásának stabilitását mutatják. Ő a híd az emberek és az isteni között, az égiek szócsöve, mindenki Tanítómestere. Nehéz elvonatkoztatni a lap keresztény szimbolikájától, de a Tanítómester aspektusára fókuszálva jó úton haladunk a kártya mélyebb megértéséhez.

Ódin, aki mindennél többre becsüli a tudást, gyakran jelenik meg a Főpapként, így van ez a Viking Tarotban is: együtt lándzsájával, és két hollójával és farkasával. Ahogyan az a történetéből is kiderül, fél szemét feláldozta a tudásért. Ezért is tartom érdekesnek azokat a lapokat, amik szem nélkül, vagy eltakart szemekkel ábrázolják a Főpapot, mint a Wingy's Tarotban, de akár az Ostara Tarot is idetartozhat. Ezt az ábrázolást kétféleképpen lehet értelmezni: egyrészt Ódin felől, mint a megtett áldozat a tudásért és annak közvetítéséért - vehetjük akár úgy is, mint akit megvakított az égi fény -, de magát a vak hitet is jelképezheti, ami nem feltétlenül pozitív tulajdonsága. A The Wild Unknown is egy kicsit kapcsolódik az Ódin szálhoz, bár inkább a hollót emeli ki a kulcs szimbólumával, és a Tudás Őreként aposztrofálja, egészen vészjósló környezetben. A Tudás őre archetípusra erősít rá a Trónok Harca pakli hierofánsa, Varys is. (Egyébként ez egy kifejezetten olyan pop-culture deck, ami elég jól használja a tarot archetípusait és nem csak arra gyúr, hogy beletuszkoljon minden létező karaktert.) És bár nagyon távol áll a stílusomtól, de Selina Fenech Főpapja is megfogott, mert talán az egyetlen olyan lap volt, ami a Kirón, sebzett gyógyító és tanító asszociációját erősíti. Bemutatja, hogy nem hiába van a Főpap a legmagasabb pozícióban és ennek ellenére sincs hiány benne az alázatból, amit a hivatása megkövetel.

Feladat: 2021 - A Főpap Éve

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr8716453576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása