Bika
2021. április 20. írta: Nadalien

Bika

Csillagjegyek 8.

taur-littleastronomy.jpg

Bika (április 20. - május 20.)

Egyéb nevei: Taurus, the Bull, a Mennyek Hatalmas Bikája
Tulajdonságai: Megbízható, muzikális, praktikus
Elem: Föld
Polaritás: negatív
Modalitás: fix
Bolygó: Vénusz
Numerológia: 2
Szín: rózsaszín, sötétzöld
Ékkő: smaragd
Virág: pipacs, gyűszűvirág, rózsa
Tarot: V. A Főpap + Érmék 5, 6, 7
Istenség: Inanna, Zeusz, Europa, Io
Állat: bika
Héber betű: Aleph
Legfényesebb csillaga: Aldebaran (α Tau) - "a követő"

A Bika csillagkép feltételezések szerint a legrégebbi ismert csillagkép az emberiség kultúrájában. A korai bronzkorban asztronómiai értelemben jelezte a Nap helyét a tavaszi nap-éj egyenlőségkor. Ez Időszámításunk előtt 4000-től időszámításunk előtt 1700-ig tartott. Mivel a tavaszt és ezzel együtt a mezőgazdasági évet jelezte, így a bika igen fontos szimbólummá vált. A csillagkép azonban feltételezhetően már korábban is ismert volt, már a korai rézkorszakban, de talán már a késői kőkorszakban számon tartották az emberek.

A Bika csillagjegy és csillagkép számos mítosszal és bikaimádattal hozható összefüggésbe. Az első volt, amit Mezopotámiában a zodiákus jegyek közül meghatároztak és a "Menny Hatalmas Bikájának" nevezték, összefüggésben azzal, hogy ez volt az a csillagkép, amiben megjelent a Nap a tavaszi nap-éj egyenlőségkor.

Babilonban szintén a Mennyek Bikájaként tartották számon és szoros összefüggésben állt Inannával, aki a szexualitás, a testi szerelem, a termékenység és a háború istennője is volt. Az istennőt a Vénusz bolygóval is azonosították, így vált az a Bika vezérbolygójává. Egyiptomban szintén megtalálható a Mennyek Bikája reprezentáció, a szent bika az élet megújulásával és a tavasszal állt összefüggésben. Csillagképet eltakarta a Nap a tavaszi nap-éj egyenlőségkor; ezt a jelenséget áldozattételnek tartották a földek újjáéledéséhez. A görög mitológiában szinte minden esetben Zeusszal hozzák összefüggésbe az állatot. A legismertebb történet Európa elrablása, de Zeusz a szeretőjét Iót is tehén formájában próbálta elrejteni Héra elől. Egyébként a bikaimádat a minószi és az azt követő mükénéi civilizációkat is jellemezte, akik nagy hatással voltak a későbbi görögökre.

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr9716372036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása