XV. Az Ördög
2022. szeptember 29. írta: Nadalien

XV. Az Ördög

Tarot Kurzus 16.

devil_1.png

XV. Az Ördög
the Devil, Temptation, Le Diable, Il Diavolo, the Shadow
a Kísértő

Az Ördög kártya jelentése nagyjából következetes maradt az idők során, az ábrázolás azonban sokszor változott. A korai paklikban, mint a Marseilles, az Ördögöt női mellekkel, de férfi genitáliával és szemekkel a térdén ábrázolták, vagy akár arccal a mellkasán, míg később félig ember, félig kecske alakban, mint egy szatírt vagy Pán istenséget. Ahogyan az Ördögről alkotott kép változott az évek alatt, úgy változott a XV. Az Ördög lap illusztrációja is.

Az RWS-ben az Ördög részben Elphias Levi híres illusztrációja, a "Baphomet" alapján készült. A kártyán az ördögnek hárpia lábai, kos szarvai, denevérszárnyai vannak, a homlokán egy fordított pentagrammot visel, jobb keze felemelve, balja lefelé egy fáklyát tart. Egy piedesztálon vagy oltáron guggol. Két meztelen démon - egy női és egy férfi - van hozzáláncolva az emelvényhez.

Baphomet. Lucifer. Mefisztofelész. Sátán. A Sötétség Hercege. Mindegy hogyan hívjuk, az Ördög a rossz és nem kívánatos szimbóluma. A keresztény ember perspektívájában a világ a Fény és a Sötétség küzdelmére épül. El akar törölni minden rosszat, hogy a jó uralkodhasson. A valóság azonban az, hogy jó és rossz elválaszthatatlanok egymástól ugyanúgy, ahogy nem válhatunk el a saját árnyékunktól. "A sötétség csak a fény hiánya, amit olyan hibák miatt van, amik elrejtik az igazságot." A 15. kártya ezeket a hibákat mutatja meg és mivel a XIV. Mértékletesség után következik, a Bolond materialitásba és megelégedettségbe való bonyolódását reprezentálhatja.

Az első hiba a szándékos tudatlanság, illetve az igazság ismerete, miközben nem ismerjük fel, hogy mit nem tudunk. A második a materializmus, hogy nincs más a fizikai valóságon és érzeteken túl. Spirituális lényekként vágyunk az istenire, de elveszíthetjük a kapcsolatunkat, ha kizárólag az érzékszerveinkben bízunk meg. A harmadik pedig a reménytelenség, ami megfoszt az örömtől és a haladástól a fény felé.

Tradicionális értelemben az Ördög a gonosz lapja, de egy mai olvasásban nem ezt szolgálja. Rámutat arra, hogy egészségtelen és terméketlen szituációban ragadtunk. A sötétségben tartjuk magunkat, ignoráljuk az elérhető igazságot. Függővé tett egy személy, ötlet, anyag vagy mintázat, amiről talán tudjuk is, hogy rosszat tesz nekünk. Ez a lap reflektál arra a negativitásra, ami miatt kétségbe vontuk önmagunkat és a jövőnket. Minden hibára hajlamosak vagyunk, a XV. lap pedig megmutatja, ha ez a hiba túl komollyá vált.

Az összes Tarot kártya közül természetének megfelelően az Ördög a legnehezebben megfogható, mert mindenki számára más arcát mutatja. Az általa jelzett élményekben a közös vonás a függőség, az akaratnélküliség, a jó szándékok kudarca, valamint a meggyőződésünkkel szöges ellentétben álló cselekedetek. Ezen változatossága miatt a klasszikus szimbólumai mellett manapság gyakran találkozni a tükörként való megjelenítésével is.

the_blood_moon_tarot_sam_guay.jpg

A Blood Moon Tarot, a The Numinous Tarot és Britt's Third Eye Tarotja

Általános értelmezés: Pusztítás, erőszak, vehemencia, rendkívüli erőfeszítések, erő, végzet; ami eleve elrendelt, de nem ezért gonosz
Fordított értelmezés: Gonosz végzet, gyengeség, kicsinyesség, vakság
Kulcsszavak
Ragaszkodás, elköteleződés, korlátozás, egó, veszteség, hiba, függőség, illúzió, szolgaság, zavar, alkotó energia, nemző erő, humor, érzékiség, szexualitás, individualitás

Elem: Föld
Héber betű + jelentés: Ayen - Szem
Asztrológia: Bak és Szaturnusz
Ji-King: 36. Mi Ji - A Fény elsötétedése
Istenség: a Kísértő, a Demiurgosz - Lucifer, Fenrir, Baphomet, Beelzebub, Pán, Dionüszosz, Faunus, Bacchus
Ásvány: vörös karneol, obszidián, fekete gyémánt
Növény: szőlő, fekete üröm, lobélia
Állat: kecskebak, hiúz, szamár
Lény: démon, szatír
Szerv: térd, csontok

Szimbólumok

  • Nagy Arkánum: Archetipikus alak, nagyobb események vagy témák jelölője.
  • Tizenöt: A tizenötös szám az egyes, ötös és hatos energiáinak keveréke. Az önállóságot és személyes szabadságot szimbolizálja, a kreativitást, találékonyságot, érzékenységet és reakciókészséget, valamint mások tanítását.
  • Hat: A hatos a harmónia és egyensúly lapja, a szereteté és boldogságé, a szolgálaté és a szociális felelősségé. Együttérzést, nagylelkűséget és a mindennapi törődést szimbolizálja. Az Ördög lapja azonban ezek ellentéte vagy hiánya, mivel ez a hatos nem harmonikusan kettesekből vagy hármasokból, hanem páratlan, így a bizonytalanabb egyes és ötös számából áll össze. Míg az 1 az egység, addig az 5 a rend, így az egység megbontása, ezért az általuk létrejött hatos az általa alapvetően képviselt harmónia és egyensúly ártó hatását vagy éppen túl rigid betartását jelöli az Ördög lapjával kapcsolatban.
  • Fordított fáklya: Ezen a ponton először a láng megvilágosodás szimbólumáról próbáltam írni, de az RWS lapján a láng nem önmagában áll, hanem egy lefelé fordított fáklya része. Míg a sima fáklya az élet és akár a megvilágosodás, addig a lefelé fordított fáklya a halál (Thanatos) szimbóluma.
  • Szőlő: Ahogy egy ősi haszonnövénytől várható az évezredek során számos szimbolikus jelentéssel ruházódott fel a szőlő. Általánosságban az örömöt, termékenységet, bőséget, mulatságot jelképezi. Mivel azonban szőlőből készül a bor, így ennek a szimbólumait is magára vette, mint a mámor vagy a függőség.
  • Lánc: Az Ördög lapjával kapcsolatban a megszokások, gondolatok, meggyőződések béklyóját szimbolizálja. A megkötözöttség és tehetetlenség érzését. Az Akasztottal ellentétben az erőfeszítéseinken múlik, hogy levetjük-e a béklyókat.
  • Légy: A légy a primitív, alap állapotok szimbóluma. A természete bosszantó és irritáló, élelme a rothadásban, a szemétben található. A függőségeinkben, a magunk ellen való beszédkor, önmagunk lebecsülése és lealacsonyítása által, de a túlzott egoizmusunkban is reprezentálhatjuk a légy energiáját. A légy egyébként Beelzebub szimbóluma is, akit szintén szokás a Sátánként, Ördögként emlegetni.
  • Fordított pentagram: Ahogy a fordított fáklya esetében is láthattuk, az adott szimbólum fordítottja a jelentését is megfordítja. Míg a sima pentagram az elemek közötti harmónia szimbóluma, a fordítottja a diszharmónia, hibák és rosszindulatú gondolatokat jelöli.
  • Emberpár: Alapvetően Ádámot és Évát, és így összességében az emberiséget szimbolizálja. Az Ördög lapján viszont megkötözöttek, sokszor démoni figurák. Béklyóik, függőségük azonban bármikor megszüntethető, amint tudatosul bennünk, milyen könnyen is levethetik a nyakukból.

brianne_robinson.jpg

Brianne Robinson értelmezése, a Gaian Tarot és a Star Spinner Tarot

Tematikus értelmezések

Állásuktól és a körülvevő kártyáktól függően a pozitív vagy a negatív jelentésük domborodhat ki.

Szerelmi olvasás:

Ha kapcsolatban vagy, az Ördög lapja jelezheti, hogy te vagy a partnered csapdában érzi magát. A szabadság elvesztését vagy elidegenedést jelezhet a kapcsolatban, de arra is rámutathat, ha az egymásrautaltság káros szintet ért el. Lépjetek vissza egy-egy lépést és fedezzetek fel néhány más dolgot is a kapcsolatotokon kívül. Az Ördög lapja jelezhet féltékenységet, irigységet, megtévesztést, leuralást, megcsalást és extrém negatív kontextusban bántalmazást, fizikai vagy szexuális erőszakot. Az Ördög lapja azonban nem erőtlenséget sugall, hanem hogy mindig van út a megszabadulásra.
Ha egyedülálló vagy az Ördög érzelmek nélküli szexet jelenthet; nem kielégítő vagy éppen veszélyes együttléteket, vagy hogy hagyod másoknak, hogy használjanak és kihasználjanak. Érdemes szünetet tartani, ha ezeket fedezed fel. Azt is jelezheti, hogy az éppen potenciális kapcsolat lesz ártalmas a számodra: a partner drog- vagy társfüggőségben szenvedhet, esetleg megtévesztő, agresszív viselkedést tanúsít. Hiába tűnik elsőre izgalmasnak és gerjesztőnek, az Ördög szinte mindig veszélyt jelez előre.
Sokszor futni bele, hogy egyszerűen csak kiemelkedő szexuális vonzalomként, jó szexként értelmezik egyesek az Ördög lapját kapcsolatok esetén, ám erre bőven van más lehetőség a Botok között. Az Ördög azonban mindig érzelmektől mentes és sokszor veszélyt is jelenthet a kérdezőre nézve.

Fordított állásában sem válik igazán pozitívvá ez a lap. Elhidegülést, rutinba ragadást jelezhet, vagy éppen egy alig elkerült szituációt, ami javíthatatlan sérüléseket okozott volna a kapcsolatban, végül mégis a hűség mellett döntött az illető. Amennyiben bántalmazó kapcsolatban voltál, úgy az Ördög lapja fordított állásában azt jelezheti, hogy eljutottál a felismerésig, hogy jobbat érdemelsz és vissza tudod venni az erődet. Van választásod és van segítség is. Fordított állásában így jelezheti egy rossz kapcsolat végét is.
Szingliként egy szerencsésen elkerült bántalmazót mutathat meg. Ha kétségbeesetten kerestél partnert, itt az ideje, hogy szünetet tarts és élvezd a a szabadságodat.

Pénzügyi, iskolai vagy karrierolvasás:

A karrier kontextusában az Ördög lapja megmutathatja, hogy csapdában érzed magad a munkádban, amit utálsz. Úgy érzed le vagy kötve és tehetetlen vagy, de sose feledd, hogy mindig van választásod és döntési lehetőséged. Az Ördög utalhat egy kollégára vagy személyre is, aki megtévesztően viselkedik vagy szabotálni akar a munkában. Vigyázz kiben bízol meg, mert ez a személy lehet csupa mosoly, miközben simán hátba szúr. Anyagi szempontból azt jelzi az Ördög, hogy szűkében leszünk a pénznek, de utal arra, hogy többet is tehetsz a saját megsegítésedre. Figyelj mire költesz, mert az Ördög befolyása alatt könnyedén kifolyhat a pénz a kezed közül.

Fordított állásában jelzi számodra, hogy tisztában vagy a viselkedéseddel és a döntéseiddel, amik a jelenlegi szituációba juttattak, és még inkább készen állsz, hogy megtedd a lépéseket, hogy ott legyél, ahol lenni akarsz. Ha eddig túlságosan az anyagi és státuszbeli célokra koncentráltál, akkor most kezded el meglátni a teljes képet, hogy inkább a boldogságod és az elégedett élet felé haladj. Ragadd meg azt az új motivációt, mert nem szabad visszaesned a régi rutinba. Anyagi szempontból jelzi, hogy újra egyenesbe jössz, visszaszerzed a kontrollt  a költekezésed felett.

Egészségolvasás:

Semmilyen egészségügyi problémát nem diagnosztizálhat egy tarot olvasás, de adhat egy lökést, hogy a gyanúinkat valóban kivizsgáltassuk!

Az Ördög lapja rossz egészséget, ártalmas viselkedést jelez, főképp függőségeket, mint a drog- vagy alkoholfüggőség vagy akár kényszeres túlevést. Jelezhet mentális egészségbeli problémákat is, mint a depresszió, szorongás, pánik rohamok és személyiségzavarokat is. De akár láthatatlan betegségeket is, mint a magas vérnyomás. 

Egészségügyi szempontból az Ördög fordított állásban jó ómennek számít. Jelezheti az ártalmas szokások végét, felépülést függőségből. Mutathatja, hogy megbirkózol a stresszel, szorongással vagy más mentális problémákkal, amik korábban gondot okoztak. Ragadd meg ezt az erőt és ne ess vissza a régi mintázatokba!

Spiritualitás olvasás:

Spirituális kontextusban Az Ördög jelezheti, hogy túlságosan materialistává váltál. Arra is utalhat, hogy a remény hiánya tart vissza az előremozdulásban. Ne hagyd, hogy a sötétség eluralkodjon rajtad. Ha úgy érzed betemet a depresszió vagy a szorongás, először szerető és támogató környezetet kell teremtened, amiben már könnyebb lesz elengedned a túlságosan negatív vagy kritikus kapcsolatokat.

Fordított állásában is hasonló jelentéssel bír Az Ördög lapja. Mutathatja, hogy sikeresen elhárítottál egy veszélyes vagy ártalmas szituációt. Az Univerzum megengedte, hogy megtanuld a leckédet nagyobb negatív következmények nélkül. Jól meg kell tanulnod ezt a leckét, különben újra vissza fog térni. Megmutathatja, hogy depressziós, szomorú időszakból, esetleg spirituális elveszettségből lábalsz kifelé. Arra is utalhat, hogy elkezdted megtanulni, hogyan  kerülj ki a negatív emberek vonzásából.

Igen-nem olvasás: Nem. Az Ördög kártyája még a legjóindulatúbb értelmezésben is negatív lap, így egy egyszerű igen- nem kérdésre bármilyen állásában nemet jelent.

Személyre vonatkozó olvasás:

Egyszerű értelmezésében a Bak típusú vagy Szaturnusz vezérelte személyeket jelezheti. Összetettebb jelentésében azonban olyasvalakire utalhat, akit elvakítanak a földi vágyak. A függések, a kéj vagy kapzsiság rabszolgája. Nem akarja észrevenni, vagy önmaga előtt is a tagadja, hogy mindez gondot jelentene vagy ha fel is ismeri, nem érti vagy nem akar tudni róla, hogy a megoldás kizárólag a saját kezében van. Másokra vagy a körülményekre kenik a felelősséget. Ezen kívül azokat az embereket is reprezentálhatja, akik autoriterek, kontrollálók, parancsolgatóak. Tudják, hogyan használjanak másokat a saját érdekeik vagy vágyaik elérésére. Összességében AZ Ördög lapja a személyiség sötétebb oldalát mutatja meg, amit a vágyak és anyagiasság irányít.

Fordított állásában olyan személyt jelölhet, aki bár még mindig a fentiekben felsoroltak rabja, de tudatosította magában ezeknek a romboló jellegét és megtette az első lépéseket a felé, hogy ledobja Az Ördög láncait. Még mindig hajlamos a megbotlásokra és az anyagi vágyak felé elcsábulni, de felismerte, hogy mindezek ellen csak ő tehet valamit és meg van benne a késztetés, hogy változtasson az ártó mintázatain.

the_devil_tarot_of_the_78_doors.jpg

A Tarot of the 78 Doors, a Dante Tarot és az Alchemical Tarot

Kártyaleírás

Bár manapság nem ritka, de még mindig kisebb számban vannak olyan értelmezései a XV. Az Ördög lapnak, amik nem a szarvas Ördögöt vagy kecskébe oltott formáját ábrázolják. A Blood Moon Tarot és Britt's Third Eye Tarotja az érdekes tükör motívummal próbálja megreformálni ezt a kártyát. Az árnyék értelmezés helyett önmaga képmását tárja az értelmező elé, akár Dorian Gray arcképe. Ez egy másfajta megkötözöttségként is értelmezhető, hiszen a tükörképünk vagy az árnyékunk elválaszthatatlan része önmagunk egységének. Az ezen való változtatás nem a kötelékek megszüntetésére irányítja a figyelmünket, hanem az integrációra: önmagunk és a hibáink elfogadására, a rossz tulajdonságaink megváltoztatására. Ehhez a körhöz áll kicsit közelebb a The Numinous Tarot megkötözöttje is: Az Ördögnek tulajdonított béklyókat önmagunkból kötjük meg és láncoljuk le magunkat vele.

Ezeket a láncokat jeleníti meg Brianne Robinson is, akinek az értelmezésében bár a láncokat a kezében tartja az ördög, de az alakok valójában nincsenek megkötözve, bármikor elhagyhatnák a bilincseiket. Ehhez kicsit hasonlóan a Gaian Tarot Bindweed-ként (Convolvulus; Szulák nemzettség) értelmezett Ördögén is a növényekkel lekötözött alak bármikor elszakíthatná a vékony indákat. A Star Spinner Tarot Lucifert választja Ördögéül a Pokolba taszítása és megkötözése pillanatában. Lucifer a lázadásával önmagára vetette ki ezt a sorsot. A Tarot of the 78 Doors alakjai szintén önmaguk idézik meg az Ördögöt, sorsukat tetteikkel vállalják.

Nagyon megfogott a Dante Tarot ábrázolása is, ahol a láncokkal megkötött alak maga az Ördög. A piedesztál, a tövisek és az alak testtartása a szégyen érzését juttatja eszembe.

A végére pedig beválogattam egy alkímiai illusztrációt is. Ezt teljességében egyelőre nem tudom értelmezni, ahhoz még bele kellene mélyednem az alkímia bonyolult szimbólum rendszerébe, de alap tudással is látom a feminin és maszkulin, a fent és lent, az elemek (egymásra fektetett háromszögek), az ezüst és arany korona, azaz az ellentétes erők keveredését.

Feladat: Ismét vendégfeladatot hoztam, most State of Wild Grace-től. A középső XV. jelölés Az Ördög lap helye, mint fókuszpont.

  1. Elkerülés: Milyen igazságot igyekszek jelenleg elkerülni?
  2. Tanács: Mit kell tennem, milyen perspektívát kell felvennem, hogy konstruktívan tudjak dolgozni ezzel az igazsággal?
  3. Mi a haszna, ha foglalkozom ezzel az Elkerüléssel és követem a Tanácsot?
  4. Leláncoltság: Mi az amihez jelenleg ragaszkodom?
  5. Tanács: Mit kell tennem, milyen perspektívát kell felvennem, hogy konstruktívan tudjak dolgozni ezzel az a leláncoltsággal?
  6. Mi a haszna, ha foglalkozom ezzel az Elkerüléssel és követem a Tanácsot?

tumblr_ovj62tk0gt1wu0z6uo1_1280.jpg

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr2416566806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása