II. A Főpapnő
2021. március 14. írta: Nadalien

II. A Főpapnő

Tarot Kurzus 3.

papesse.jpg

II. A Főpapnő
the High Priestess, the Priestess, la Papesse, the Seer
a Papnő, a Pápanő, a Médium

A Főpapnő a tarot Nagy Arkánumának második lapja. A Marseilles Tarotban még a Pápanő nevet viselte és a ruházata is jobban hasonlított a Főpapéra; azóta is párba helyezhető a két lap. Az eredeti alak Johanna pápanő legendájára utal: Johanna a legenda szerint a középkorban volt pápa néhány évig, leplezve női mivoltát, egészen addig, míg életet nem adott egy gyermeknek. A korai ábrázolások sokkal inkább hasonlítottak a Főpaphoz, fején ugyanúgy pápai koronával, kezében kulcsokkal, színeiben pedig ellentéte volt: köpenye kék, alatta a ruhája piros, ellentétben a Főpap piros köpenyével és kék ruhájával. Az olasz katolikusok azonban úgy tűnik csak a katolikus anyaegyház megtestesüléseként tekintettek a Pápanőre. Az RWS készítésekor változtatták a lapot Főpapnővé, kiszakítva a katolikus környezetéből: Boáz és Jákin oszlopai között ül, melyek szabadkőműves jelképek, fején Hathor egyiptomi istennő fejdíszével, kék fátyla és a lábánál fekvő holdsarló pedig Szűz Máriát idézi meg. A különböző szimbólumok kollázsa szerteágazóvá és darabossá teheti elsőre a Főpapnő lapját, számomra azonban pont ez a sok lehetőség teszi valóban allegorikussá, médiummá, egy köztes erővé és nem konkrét alakká.

Általános értelmezés: Intuíció, szent tudás, feminin energia, a tudattalan, titkok, bölcsesség, misztikum, fel nem fedett jövő, rejtély, tudomány
Fordított értelmezés: Titkok, elszakadás az intuíciótól, visszahúzódás, csend, elnyomás, rejtett szertartás, blokkolt pszichés erők, önbizalomhiány, beképzeltség, felszínes tudás
Kulcsszavak
Belső bölcsesség, spiritualitás, meditáció, fogékonyság, tudás, médium, orákulum, papnő, titokzatos, befolyásoló, intuitív erő, gyógyítás, függetlenség, belső egyensúly, fokozott önbizalom

Elem: Víz
Héber betű + jelentés: Gimel - Teve
Asztrológia: Hold
Ji-King: 2. Kun - A Befogadó
Istenség: Az Éj királynője, a Titkok Tudója, a Fátylas Hölgy - Maya, Nut, Isis, Inanna, Persephone, Hekate, Lilith, Nyx, Szűz Mária, Zorya, Hathor, Juno, Hármas Istennő (Triple Goddess)
Ásvány: holdkő, azurit, kvarc
Növény: liliom, akác
Állat: gólya, pók, bagoly

Szimbólumok

  • Nagy Arkánum: Archetipikus alak, nagyobb események vagy témák jelölője
  • Kettő: A kettősség és a dualitás száma. A yin és yang, a fény és sötétség, a maszkulin és feminin, a jó és rossz ellentéte. A kettes a reflexiót, a vágyat és konfliktust is jelképezi, illetve azt a teremtést, ami két erő találkozásakor történik. Ezen kívül az egyesülés, az únió, az egyensúly, a harmónia, illetve a fogantatás és az intuíció női princípiumait szimbolizálja.
  • Fátyol: A fátyol az elrejtett, titkos dolgokat, az illúziót vagy a szüzességet jelképezheti. Sokszor a megismerhetetlent, Isis fátylaként pedig a természet titkait, a világ ismeretlen oldalát szimbolizálja, amit csak elfedve láthatunk vagy soha nem érthetünk meg teljesen. Mivel a fátylakat általában el lehet távolítani, így a titkos világba, a misztikus tudásba való inicializálást is jelentheti.
  • Tekercs: A tekercs titkos tudást és védelmet jelképez. A Főpapnő tekercsére általában a TORA betűk vannak felírva, ami égi vagy szent tudást jelent. A Mágussal ellentétben a Főpapnő tekercse nyitva hever az ölében, jelezve, hogy a benne tárolt tudást már megszerezte.
  • Kereszt: A kereszt a spirituális és az anyagi egyesülését, csúcsai a négy elemet és a négy irányt reprezentálják. Ezen kívül jelképezheti a keresztutak találkozását, a metszéspontban megbúvó istenit. Az pedig, hogy a mellkasán, a szíve fölött hordja, utal arra, hogy a Főpapnő tudása és bölcsessége már ösztönös, magáévá tett tudás, nem magolt vagy könyvből olvasott.
  • Gránátalma: A gránátalmának többféle asszociációja is van. Egyrészt az élet, a termékenység, a bőség és a nőiség szimbóluma, leginkább a benne található több száz mag miatt, de hatalmi szimbólum is lehet, hiszen az országalmára hasonlít. Ne felejtsük el azonban a halálhoz, a vérhez, az alvilághoz való kapcsolatát sem, hiszen ez a szent gyümölcse a görög Hádésznak és Perszephonénak. Ez utóbbi értelmezést tartom a laphoz legközelebb esőnek, hiszen a gránátalma a Főpapnő mögötti fátyol mintájaként van jelen: egy másik világot, egy másik oldalt választ el a kérdezőtől; a fátyol felemeléséhez pedig a gránátalma elfogyasztására lenne szükség.
  • Pálmalevél: A gránátalma minta mellett a pálmalevelet is felfedezhetjük a fátyol mintáján. Bár maszkulin jellege is van ennek a szimbólumnak, illetve a győzelem és a béke jelképe is, a Főpapnő kártyáján sokkal inkább a halhatatlanság és az örök élet szimbóluma.
  • Korona: Bár a korona jelezheti az uralkodói szerepkört, a tarotban sok esetben - ahogyan most is - az égivel való kapcsolatot jelképezi: a tudat és a spirituális kommunikáció metszéspontja, sokszor harmadik szemként vagy a korona chakraként értelmezhető. A Főpapnőnek különleges koronája van, amit eredetileg Hathor fejdíszéhez szokás hasonlítani. Míg azonban Hathor aranykoronája tehéntülkök közé szorított Napot, a Főpapnő ezüst koronája a Hold különböző fázisait - növő, teli és fogyóhold - ábrázolja. A születés, élet és halál, a szűz, az anya és az öregasszony hármasa ez. A Főpapnő ismeri az élet minden tapasztalatát. 
  • Oszlopok: Az oszlopok a tarotban az egyensúlyt, a középutat jelentik, függőleges elhelyezkedésük a spiritualitásnak és az intellektusnak az égiből a materiális világba való lehozatalát is jelzi. A Főpapnő két oszlopa azonban különleges. A jobb oldali fehér és J betűvel jelzett, míg a bal oldali fekete és B betűvel van ellátva. Ez a szimbólum a Salamon Temploma előtt álló két oszlopot, Boázt és Jákint ábrázolja, melyek neve valószínűleg "erőt" és "megalapozást" jelenthetett. Ezen kívül fontos szabadkőműves szimbólum, melynek a beavatási rituáléban lehet szerepe.
  • Hold: A Hold, mint tudjuk az érzelmek és intuíció, illetve a ciklikusság szimbóluma. Visszatükröző, feminin energia, mégis a legfényesebb iránymutató a sötétségben. Ahogyan a Hold visszatükrözi a Nap fényét, az érzelmeink is úgy tükrözik a minket körülvevő világból származó tapasztalatainkat. A Főpapnő akadálytalanul áramló intuícióját jelképezi, ahogyan a palástja látszólag átfolyik a lábánál fekvő holdsarlón.
  • Pad: Látszólag jelentéktelen részlet, ami sokszor nem is jelenik meg újragondlásokon, ám a pad szimbóluma a szünet tartásra és a reflektálásra hívja fel a figyelmünket. Állj meg, pihenj és gondold át az eseményeket! Egy kis szünet után tisztábban láthatod a dolgokat.
  • Víz: A víz nem csak a Főpapnő látszólag folyékonnyá váló palástján, de a fátyol mögött elterülő tengerként is megjelenik. Míg az előtérben az intuíció és az érzelmek folyását jeleníti meg a háttérben látható nyugodt víztömeg a tudattalant, a közös őstudatot, vagy az Univerzum titkait szimbolizálhatja.

priestess-tile2.jpg

Leilany Joy értelmezése, Sonya Kuznetsova értelmezése, a Tiki Tarot és a Delphi Tarot 

Tematikus értelmezések

Állásuktól és a körülvevő kártyáktól függően a pozitív vagy a negatív jelentésük domborodhat ki.

Szerelmi olvasás: Azt mutathatja, hogy a szóban forgó kapcsolat mélyebben érint, mint azt gondoltad volna. Érdemesebb most az intuíciódra hallgatni a logika helyett. Olyan érzéki kapcsolatot is jelezhet, ami egészen a lelkedig nyúl. Fordított esetben jelezheti az intimitás, a mélyebb kapcsolat hiányát, szexuális feszültséget. Partnerek közötti csendet, megbúvó titkot mutathat. Mindenek előtt azonban egyfajta "én-kártya", azaz szinte minden esetben a kérdezőre vonatkozik: a saját vágyaidat és igényeidet kell megértened és kielégítened.
Pénz, karrier vagy tanulás olvasás: A Főpapnő jelezheti, hogy olyan, számodra kedvező dolgok alakulnak a háttérben, amik nemsokára felfedésre kerülnek, eddig nem látott lehetőségek jöhetnek szembe veled. Másrészt jelezheti, hogy érdemesebb az ötleteidet és az anyagi helyzetedet egyelőre magadban tartanod, de akár önbizalomhiányt is mutathat. A művészeknek kreatív ötleteket, diákoknak segítőkész tanárt jelezhet.
Egészség olvasás: Bár látszólag mindent jónak látunk, érdemes odafigyelni magunkra, a tüneteinkre, a közérzetünkre, mert meghúzódhat mindezek mögött valami, ami eddig nem fedte fel magát. Mivel a Főpapnő komoly feminin erő, ezért hormonális egyensúlyt vagy teremtő képessége miatt terhességet is jelenthet. Fordított állásban a hormonháztartás felborulását, terméketlenséget, menstruális gondokat jelezhet; általánosságban pedig azt, hogy nem hallgatunk eléggé a testünk által küldött jelekre.
Spiritualitás olvasás: A Főpapnő a spiritualitás és bölcsesség megtestesítője! Itt az idő az intuíciódra és a spirituális utadra fektetni a hangsúlyt. Próbálj meg leszállni a tudattalanodba, szembenézni az árnyékokkal, hallgatni a belső hangodra, fejleszteni a pszichikus erőidet. Fordított esetben megmutathatja, ha túlságosan is médiumokra és pszichikus erőkre támaszkodsz vagy éppen elvesztetted a kapcsolatot a saját intuícióddal.
Igen-nem olvasás: A válasz, amit keresel titok: egy olyan amit neked kell felfedned vagy aminek rejtve kellene maradnia.
Személyre vonatkozó olvasás: A Főpapnő mint személy jelölhet olyan anyafigurát, akihez bármikor fordulhatsz és megtartja a titkaidat, aki bölcs tanácsokkal tud ellátni a saját történetének elmesélése nélkül, aki intuitívan tudja mit érzel. Olyan személy, aki a környezetedben leginkább kapcsolatban van a belső világával, a magasabb énjével és az intuíciójával. Jelölhet médiumot, boszorkányt, megalapozott ezoterikus vagy okkult tudással felvértezett személyt, de akár pszichológust is. Fordított esetben a titkaid felfedője lehet, vagy éppen olyasvalaki, aki nem képes összehangolódni veled szellemileg és spirituálisan.

priestess-tile.jpg

Bird Tarot, Tarot of the Divine, Animal Totem Tarot és Carnival at the End of the World Tarot

Kártyaleírás

A Főpapnővel az eddigi fényes nappal helyett éjszakai sötétben találkozunk. Alakja titokzatos, ám stabil, megpihenésre, elmélkedésre, önreflexióra invitáló. Nem csak alakja, környezete is misztikus, templomot, szentélyt idéző: a két oszlop, a közéjük kifeszített fátyol, a Főpapnő koronája és öltözéke mind a Titkos Tudásról árulkodik. Ez utóbbit a kezében lévő, immár nyitott tekercs is igazolja: csak ő engedhet bepillantást a Valódi Tudást elfedő fátyol mögé, hiszen ő az őre ennek a misztikumnak.

Mivel a Főpapnő lapjának egészen specifikusak a szimbólumai, ritkán találni olyan paklit, ami képileg komolyabban újraértelmezi ezt a kártyát. Ezért a fenti képekhez igyekeztem olyanokat válogatni, amik valami újat tudnak mutatni az RWS-hez képest. Ez alól csak Sonya Kuznetsova értelmezése képez kivételt, az ő Főpapnője egyszerűen csak megfogott. A legismerősebb, mint tudjátok, az Animal Totem Tarottal vagyok, ahol a Főpapnőt egy hálóját vigyázó pók - egy fekete özvegy alakítja, hátterében a Holddal. Egészen egyszerű, de mégis megvannak a fontos pontok: az állat veszélyt jelent első pillantásra, óvatosságra, lelassításra int. A hálója jelképezi a fátylat, ami valamennyire akadályt jelent, de nem olyat, amin ne tudnánk átmenni. Az ő esetében viszont nem az áthaladás a lényeg, hanem az alkotás megtekintése: egyedül a Hold fényének csillanása teszi láthatóvá a vékony szálakat, nélküle fel se tűnne, hogy ott vannak. Úgy ahogyan bizonyos dolgokat is csak a megfelelő nézőpontból vagy mások segítségével tudunk észrevenni. A Bird Taroton bagollyal ábrázolják a Főpapnőt, az állat a bölcsességgel, de az éjszakával és a halállal is kapcsolatban áll, így jól szimbolizálja ezt a lapot. A Tarot of the Divine-ban Seherezádé látható a kártyán, aki másik világokba tud elkalauzolni kizárólag a szavaival, és általuk a hatása alá vonni a hallgatóját. A Carnival at the End of the World Főpapnője magát a kozmikus tudást jeleníti meg, ahogyan magára ölti a csillagos ég fátylát, egyik lábával a földön, másikkal a levegőben állva. Leilany Joy szó szerint a Tudásba vezető kapuként, beavatásként ábrázolja őt, míg a Delphi Tarotban John Collier Delphi papnője (1891) című festménye vált a Főpapnővé. A Tiki Tarot víz alá - a tudattalanba - viszi az egész jelenetet, a papnő kezén megjelenő szem szimbólum pedig a titkokba való belelátását jelképezi.

Kérdés: A Főpapnő kártyáját nagyon szívemhez közelinek tartom, a személyes lapomnak tekintem. Van-e olyan kártya számotokra a tarotban, a Nagy vagy akár a Kis Arkánumban, amelyikkel úgy érzitek személyes kapcsolatotok van?

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr1816453432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása