X. Szerencsekerék
2021. június 01. írta: Nadalien

X. Szerencsekerék

Tarot Kurzus 11.

x-wheel-tile.jpg

X. Szerencsekerék
Wheel of Fortune, Fortune, Fortuna, Rota, la Rueda della Fortuna
a Szerencse, Sorskerék

A Szerencse vagy Sorskerék a tízes számot viseli a tarotban és az első kétjegyű szám. Ezzel a különlegességével és numerológiai jelentésével az új kezdetet és a korábbi ciklus befejezését szimbolizálja. A tízes tradicionálisan a tökéletesség száma, ahogyan a nulla is, és így a kör vagy a kerék szimbólum is. A kerék továbbfordul és az Út második fele elkezdődik. Fortuna, akinek a kerekén utazunk, a szerencse szeszélyes istennője koránt sem jóakaratú, sokszor vak és inkább a sors kezébe került ember tehetetlenségére emlékeztet. A kerék, akár egy középkori kínzóeszköz, amihez hozzákötötték az embert és alázattal kell viselnie az élet hullámvasútját.

A középkori ábrázolásokat örökíti meg a Visconti-Sforza, amin négy alak utazik a keréken. A bal oldali halad felfelé, a tetején lévő van a csúcson - uralkodik, a jobb oldali lefelé zuhan, a negyedik alak pedig a kerék alá szorulva, miközben Fortuna középen vakon hajtja kerekét. A királyon szamár fülek vannak, amik a hiúságát és bolondságát jelképezik - hiszen uralkodása kizárólag Fortuna szeszélyén múlik. Dante idejében a keréknek nem négy, hanem nyolc része volt, amik az alázatot, türelmet, békét, gazdagságot, magasztalást, türelmetlenséget, háborút és szegénységet jelképezték.

A mai változatok általában hat vagy nyolc küllős kereket ábrázolnak, amit egy alak teker - emberi vagy szfinx, sokszor vakon, de van hogy a kerék tetején ül, miközben egyik oldalán felkapaszkodik, a másikon leesik egy-egy alak. Az RWS rendszerét követő paklikban a kerékbe vésve négy betűt láthatunk, amik óramutató járásában olvasva a T-A-R-O, fordítva pedig a T-O-R-A szavakat adja ki, de elforgatva a latin R-O-T-A szó is kiolvasható belőle, ami kereket jelent. A latin betűk között sokszor héber betűkkel is találkozhatunk: י-ה-ו-ה, amiket YHWH, Yahwehként lehet lefordítani. A jelek a belső körben is folytatódnak, ahol alkímiai szimbólumokat találhatunk: a higany, a kén, a víz és a só szimbólumait, amik a levegő, tűz, víz és föld elemét is jelképezik. A Mágushoz hasonlóan megjelenítve a Kis Arkánum színeit a lapon. Szintén az RWS-re jellemző, hogy a kép négy sarkában négy szárnyas alakot ábrázol, amik a keresztény szimbolika szerint a négy evangelistát jelképezik. Ugyanez a szimbolika lesz majd megtalálható a Világ lapján is. A keresztény szimbolikán tovább lépve többféle jelentéssel is rendelkeznek, többek között mindegyikhez rendelhető egy-egy elem és az asztrológia egy-egy fix jegye. A jobb felső sarokban látható madarat általában sasként interpretálják és János evangélistával kötik össze. Ezen kívül a víz elemmel, a Skorpió jeggyel és a Kelyhek színnel hozható összefüggésbe. A jobb alsó sarokban oroszlán látható, ami Márk evangélistát jelképezi. Ezen kívül a tűz elemmel, az Oroszlán jeggyel és a Botok színnel hozható összefüggésbe. A bal alsó sarokban bika fekszik, ami Lukács evangélistát jelképezi. Ezen kívül a föld elemmel, a Bika jeggyel és az Érmék színnel hozható összefüggésbe. A bal felső sarokban egy angyal látható, ami Máté evangélistát jelképezi. Ezen kívül a levegő elemmel, a Vízöntő jegyével és a Kardok színnel hozható összefüggésbe. Ezen kívül Anubisz alakját láthatjuk emelkedni a keréken, míg másik oldalt egy kígyó - akit Tüphónként is értelmeznek - esik alá.

A kerék egy mandala, a belső rend pszichikai teljességének szimbóluma is. A Szerencsekerék megjelenése így jelezheti, hogy az Út egyik fő állomását értük el: a Remete kiszabadult a társadalmi kötöttségekből, és saját, nem tudatos része emelkedik fel a kerék forgásával. Tudatosságának alászállása a normális éberség küszöbén túlra lehetővé teszi a tudatalatti tartalmak felszínre emelkedését. A kerék szimbóluma a tudat békéjét, a bűntudat feloldását hozza és megerősíti, hogy a világ minden szintjén alapvető rend létezik. A kör és így a kerék is a tökéletességet, a Világmindenség ciklikus mozgását jelképezi. Amiatt szeretek néha a Sorskerékre mint születési ábrára gondolni, hiszen jelképezi a létezésünk esetlegességét, de azt is, hogy bár kaptunk egy fix kezdőpontot, az nem vési kőbe az Út további részét. A kerék folytonos forgásban van, de a kerékagyban mindezen mozgás elcsendesül, állandósággá válik.

wheel-tile2.jpg

a Tarot of the Divine, a Dreaming Way Tarot és a Delta Enduring Tarot

Általános értelmezés: Végzet, szerencse, siker, felemelkedés, jó szerencse, az élet ciklusai, változás, karma, leklitárs, a döntés pillanata, ciklus, sors, lehetőség, növekedés, gyarapodás
Fordított értelmezés: Felfordulás, túláradás, rossz szerencse, balszerencse, késés, rendellenesség, külső erők befolyása, kontroll hiánya, megazvarás, nemkívánatos változás, visszalépés
Kulcsszavak
Cselekvés, változás, mozgás, végzet, szerencse, kiteljesedés, esély, forradalom, következmény, új kezdet, terjeszkedés, kreativitás, áttörés, önmegvalósítás, gyarapodás

Elem: Tűz
Héber betű + jelentés: Kaph - Tenyér
Asztrológia: Jupiter
Ji-King: 50. Ting - Az Üst
Istenség: Szerencse és Sorsistenek - Fortuna, Fata, Tyché, Nornák: Urdr, Verdadi, Skuld; Moirák: Klotho, Lakheszisz, Atroposz; Párkák: Nona, Decima, Morta; Rozhanitsy, Hemsut, Anubisz, az Anunnaki, Marduk, Jupiter, Zeusz, Anansi
Ásvány: sárga karneol, ametiszt, lapis lazuli
Növény: jázmin, lóhere
Állat: mókus, katicabogár, pók
Lény: szfinx
Szerv: emésztőrendszer

Szimbólumok

  • Nagy Arkánum: Archetipikus jelenet, nagyobb események vagy témák jelölője.
  • Tíz: A tízes az első kétjegyű szám, így egy új kezdetet és a korábbi Út befejezését szimbolizálja. Tradicionálisan tökéletes számnak tartják, hiszen hasonlóságot mutat a tökéletesség szimbólumával a körrel és a kerékkel. A kilences anyagi teljességén túl a transzcendentális teljességet is szimbolizálja. A tízes a mesterré válás száma, de az ezzel járó stagnálást is jelöli: ideje új cél után nézni! összefüggésbe hozható a szefirák tízes számával is, amik a zsidó kabbala tíz attributúmát jeleníti meg. A numerológiában a 10 az 1 és a 0 összege, így az 1 szimbolikájához hasonlít: az új kezdeteket is jelzi.
  • Egy: Az egyes mindig valami újnak a lehetőségét rejti magában. Egy fordulópont, egy új kezdet, egy új lehetőség jelölője. Ezen kívül az egységet, teljességet szimbolizálja.
  • Kerék: A kerék a körhöz vagy a nullához hasonlóan a tökéletességet szimbolizálja, de ezen kívül a mozgást, a fordulatot, a ciklikusságot is. Rituális szimbólumként az energiák természetes folyását jeleníti meg. A kerék forgása és felépítése a saját életünket tükrözi: bár az új és régi események és az idő maga is folytonos mozgásban van, de a kerékagy, ahogy mi magunk is ugyanazok maradunk.
  • Angyal: A tarotban általában isteni üzenetet jelképeznek, amik egy másik személytől, de akár a saját tudattalanunkból is jöhetnek álom vagy meditáció során. Ebben az esetben azonban sokkal inkább Máté evangélistát jelképezi. Emiatt a levegő elemmel, a Vízöntő jegyével és a Kardok színnel hozható összefüggésbe.
  • Bika: A bika alapvetően a maszkulin termékenység, rendet teremtő égi uralkodó, de a féktelen erő jelképe is. Ezen kívül a luxusé, a gazdagság vagy akár a növekedő tőzsdéjé is. A Sorskerék lapján azonban inkább keresztény szimbólum: Lukács evangélistát jelképezi, ezen kívül a föld elemmel, a Bika jeggyel és az Érmék színnel hozható összefüggésbe.
  • Oroszlán: Az állatok királyaként általában az uralkodókat jelképezi. Általánosságban az erő és bátorság szimbóluma, de a büszkeségé, az állati ösztönöké és a földi vágyaké is. A Sorskerék esetében inkább Márk evangélistát jelképezi. Ezen kívül a tűz elemmel, az Oroszlán jeggyel és a Botok színnel hozható összefüggésbe
  • Sas: Alapvetően az igazság, az uralkodás és annak isteni eredetének jelképe, a levegő elemével és a gondolatokkal, üzenetekkel szokás összeegyeztetni. A Sorskerék lapján János evangélistát és ezzel együtt az isteni inspirációt, de rajta kívül a víz elemet, a Skorpió jegyét és a Kelyhek színét szimbolizálja
  • Szfinx: Az egyiptomi mitológiában az élet titkának őrzőinek tartották őket, és ez a funkciója jelenik meg az RWS szimbolikájában is, mint a kerék tetején ülő alak.
  • Anubisz: A keréken felfelé tartó kutyafejű alakot Anubisszal szokás azonosítani, bár első ránézésre a keresztény szem egy ördögalakkal is azonosíthatja a vörös embert. Ha itt valóban Anubiszt látjuk a lapon, akkor leginkább a lélekvezető funkciójában értelmezhető. Ezen kívül azonban beleláthatjuk a kutyafejű babuin majomként is ábrázolt Thoth alakját, aki a Mágia Urának, Hermész megfelelőjének tartották. A majmok között a legmagasabban állónak tartották a babuint, így a tudatalatti erők képviselőjének tekintették, amely meghaladja a közönséges tudatosság szintjét.
  • Kígyó: Rengeteg jelentéssel bíró szimbólum a kígyó. Ádám és Éva történetében a bűnbe csábító, de mint a bőrét levető élőlény a gyógyulást, regenerálódást, az újjáéledést jelképezi. Egyszerre értelmezhető alattomos, ravasz és óvatos, bölcs lényként is. A Sorskerék lapján a görög mitológia Tüphónjaként is szokás értelmezni, akit Zeusz győz le még trónra kerülése előtt. Emiatt a rend előtti káoszt, a nyers és zabolátlan erőket és ösztönöket jelképezheti.
  • Kard: Alapvetően a levegő elemét, az elmét, a gondolatokat, a logikát jelképezi. Ezen kívül a becsület, az erény, a racionalitás és a felszámolás szimbóluma. Ezeken kívül a Kerék tetején lévő alak kezében státuszszimbólumként is funkcionál, de a Sors fonalának elvágására is szolgáló eszköz.
  • Felhő: A felhők a gondolatokat, magasabb erőket, energiákat reprezentálják. A Sorskerék esetében arra mutatnak rá, hogy tőlünk nagyobb erők vannak mozgásban és alakítják az Utunkat, számunkra váratlan irányokba.

wheel-tile3.jpg

Phantom Rin interpretációja, a Pizza Wheel és Lenka Simeckova illusztrációja a Fantasy Flight Games paklijához

Tematikus értelmezések

Állásuktól és a körülvevő kártyáktól függően a pozitív vagy a negatív jelentésük domborodhat ki.

Szerelmi olvasás: A Szerencse kerék normál állásában nagyon pozitív lap, de egyben a változás lapja is. Kapcsolatban lévőknek jelentheti, hogy a kapcsolatuk egy következő szintre lép és pozitív változások következnek, ami egy közös projekt is lehet. A változás azonban nehéz is lehet: ha egy ideje már nem érezted magad jól a kapcsolatban, közelgő felfordulást is jelezhet a lap. Akár te vagy a partnered dönt úgy, hogy felrázza a kapcsolatot, hogy új izgalmakat hozzon bele vagy egy szakítást jelez előre, ami végre felszabadíthat. Bármi is történik, az a megfelelő irányba fog mozdítani. Szingliknek azt üzeni, hogy bízzanak a sorsukban: nemsokára pozitívra fordulnak a dolgok. Az Univerzum azért dolgozik, hogy szerelmet hozzon az életedbe, de ehhez neked is vele kell dolgoznod.
Fordított állásában azt jelezheti, hogy nincsen egyensúly a szerelmi életedben. Túlreagálod a változásokat, amik természetesen mennek végbe. Ezen kívül a kapcsolat végét is jelentheti, vagy a változások helyett a stagnálást.A Szerencsekerék alapvetően a sorsot, a végzetet jeleníti meg, de nem szabad elfelejteni, hogy mindez nincsen kőbe vésve: meg tudod változtatni az események kimenetelét. Korábbi hibák vagy gondok térhetnek vissza, de meg tudod találni a nektek működő módszereket. Szingliként rossz szerencsét jelenthet a szerelemben. Visszalépések, rossz választások fémjelezhetik ezt az időszakot.

Pénzügyi, iskolai vagy karrierolvasás: Pozitív kártya a karrier szempontjából: azt jelzi, hogy egy nagyobb, pozitív változás közeleg. Előléptetés, kinevezés, fizetés emelés. Esetleg egy új munka, ami hasznosabb lesz számodra. Légy kész az új élményekre és tudásra! Ha váltáson gondolkoztál vagy a saját bizniszed beindításán, most lehet erre a jó alkalom. Anyagi szempontból is változásokat jelezhet, amikre érdemes felkészülni, de bárhogyan is alakul közben,a  végkifejlet mindenképpen pozitív lesz a számodra.
Fordított esetben szerencsétlen vagy nem kívánt változást jelezhet. Stagnálás, bizonytalanság időszaka következhet be a munkádban, karrieredben, iskolai életedben. Újra kell értékelni az eddigi döntéseket, megnézni hogy tényleg minden lehetőséget figyelembe vettünk vagy kihasználtunk. Semmiképpen se hibáztassuk magunkat, csak tanuljunk a hibákból és az elvesztett lehetőségekből, hogy mikor újra a Kerék tetejére kerülünk, jobb döntéseket tudjunk meghozni. Anyagilag arra figyelmeztet, hogy ne játszunk a szerencsénkkel! Ha épp gyűjtünk valamire, menjünk biztosra, hogy félre tettük az aktuális összeget. Azt üzeni, hogy a jelenlegi nehézségek nem állandóak, de figyelj a mostani leckékre, hogy magaddal vihesd a jobb időkben.

Egészségolvasás: Szintén jó ómen az egészségolvasásban: elindultál a felépülés útján! Arra is utalhat, hogy érdemes több lehetőséget is figyelembe venni a gyógyulásod érdekében. Ne egy módszerhez ragaszkodj, hanem ahhoz, hogy változás következzen be! A változás a Sorskerék legfőbb témája, ezért azt is előrejelezheti, hogy a felmerülő problémák az életviteleben való változtatásra akarnak ösztönözni. Tedd meg azokat a lépéseket amik pozitív irányba terelik az egészségi állapotodat.
Fordított állásában ismét a stagnálás jelölője. Hirtelen vagy összefüggéstelen tünetek lépnek fel, olyan változások, amiket nem vártál. Ragaszkodj a rutinodhoz, ne pánikolj, ne add fel! Másrészről azt is jelezheti, hogy az életed más területén elvesztett egyensúly vagy változás kihatással van az egészségedre is. Emlékezz arra, hogy még ha nem is tudod irányítani a történéseket, azt igen, hogy hogyan hatnak rád: ne engedd, hogy a negativitás vegye át feletted az uralmat. Ne a változás ellen tegyél, hanem ezért, hogy ezeket pozitívabb fényben tudd látni és megélni, és hogy ne legyen az egészségedre rossz hatással.

Spiritualitás olvasás: A spiritualitás tekintetében azt mutatja ez a lap, hogy a Sors rád mosolyog. Fejlődésre és növekedésre érdemes használnod a Sorskerék által jelölt időszakot - nem véletlenül van összefüggésben a Jupiterrel, a terjeszkedés, a szerencse és a növekedés bolygójával. Az univerzum a lehetőségek felé irányít, használd ki őket! A szituációk, amikbe kerülsz, az emberek, akikkel találkozol, mind-mind segíthetnek tanulni, és haladni az Utadon. Szinkronitások, jelek és szimbólumok jellemezhetik ezt az időszakot.
Fordított állásában arra figyelmeztet, hogy az Univerzum ezúttal ellened dolgozik, semmi sem úgy megy, ahogy szeretnéd, a lehetőségek egyszerűen elkerülnek téged. Az Univerzumba, Sorsba vagy bármilyen elképzelésbe vetett hited kerül tesztelésre ez által. Arra emlékeztet, hogy nem mindig a haladás a megfelelő válasz: néha meg kell állni, mélyebben megismerni a tanultakat, az Utat és önmagunkat. A stagnálás időszak elmúlik és az alatta elért változások csakis a mieink lesznek.

Igen-nem olvasás: Állásától függően igen vagy nem a válasz. De azt is jelentheti, hogy a Sors útjai kifürkészhetetlenek, haladj az árral és az jó irányba fog terelni!

Személyre vonatkozó olvasás: Olyan személyt jelölhet, aki szerencsés szinte mindenben. Aki sokat utazott és jó üzleti érzékkel rendelkezik, aki optimistán, pozitívan él. Olyan személy, aki megtartja az egyensúlyát és önmaga központját, bármit is sodor elé az élet. A siker nem részegíti meg hiszen tudja, hogy ahogyan jött, úgy el is tűnhet minden. Az árral halad és a viselkedését nem változtatja meg a ciklikus változás. Mindig kés valami újba kezdeni, ha egy másikat már befejezett, és mindig kész tágítani a tudását és látókörét. Ezen kívül olyan személy is lehet, akinek a születési ábráját a Jupiter uralja vagy kiemelt pozíciót foglal el benne.
Fordított állásában balszerencsés személyt jelölhet, akinek semmi nem jön össze és sehogyan sem érzi jól magát. Olyasvalaki is lehet, aki bár az árral halad, mindig az aktuális ciklussal szituációval változik, nem konzisztens, talán kétszínű is, de semmiképen nincsen kialakított önképe. A siker megrészegíti, a bukás az asztal alá kergeti, nincsen üzleti érzékkel megáldva.

wheel-tile4.jpg

a Romatic Tarot, a This Might Hurt Tarot és a The Wonderland Tarot

Kártyaleírás

A fentiekből leszűrhettük, hogy a Szerencse- vagy Sorskerék sokféle figurával összefüggésben áll. Az RWS kártyáján a vésetekkel ellátott Kereket láthatjuk, tetején az uralkodóból kialakult szfinxszel, aki a Sors ismeretével rendelkezik. Kezében kardot tart, ami uralkodói jelképként is érthető, de a Sors fonalának elvágására is használható. Jobb oldalt felfelé utazó ördög- vagy anubiszfigura, baloldalt lefelé hulló kígyó látható. A keréken lefelé esése és az anubiszfigura felfelé haladása az ész győzelmét jelképezi az ösztönök felett. A kép sarkaiban látható alakok a négy evangelistán kívül a négy elemet, a négy fix asztrológiai jegyet és bármelyik ezekhez kapcsolható négyességet jelképezheti.

A modern újraértelmezések el is hagyják az állatokat és ahogyan a This Might Hurt Tarot Szerencsekerekén láthatjuk, a négy elem szimbólumával és természetben megtalálható manifesztációjával ábrázolja őket. A Kereket azonban nagyon sokféleképpen lehet értelmezni, így a legtöbb esetben a kiegészítő szimbólumok nemes egyszerűséggel fel sem kerülnek a lapokra. Ilyenek péládul Phantom Rin vagy Lenka Simekova illusztrációi is, ahogy előbbi egy azték naptárra hasonlító körként értelmezi újjá, utóbbi pedig egy álomfogóval helyettesíti a Kereket. Más esetekben bizonyos szerencsehozó állatokkal szokás összekötni ezt a lapot, mint az Animal Totem Tarotban a katicabogárral, de leggyakrabban a pók és hálója válik a Szerencsekerék helyettesítőjévé, hiszen nem csak a szerencse forgandóságát jelképezi, de párhuzamot vonnak a pókfonál és a Sors fonala között is. Ezt az értelmezést láthatjuk a Delta Enduring Tarotban és ide tartozik a Tarot of the Divine Szerencsekereke is, amin a nyugat-afrikai Akan nép csínytevő pókistensége, Anansi jelenik meg. Ezzel nem csak a fonalak közötti hasonlóságot jeleníti meg, de a csínytevő kaotikus énjét is párhuzamba állítja a Sors és Fortuna kiszámíthatatlan természetével. A fonal, a fonás és a Sorsitennők vonalára erősít rá a Dreaming Way Tarot, amin egy szárnyas nőalak használja a Sors rokkáját. (Talán lehet összefüggés abban, hogy Csipkerózsikát is egy rokka küldte évszázados álmába?) A Romantic Tarot egy nyugodt nyári jelenetet tár elénk, ahol a Kerék az Óriáskerék folytonos de lassú mozgásban lévő képeként jelenik meg. A legizgalmasabb azonban a példáim között mindeképpen a The Wonderland Tarot lapja, ami az Alíz Csodaországban jeleneteit ábrázolja. A Sorskerékhez a parlamentesdi jelenetét választotta az alkotó, ami szinte sosem adaptálnak képernyőre. A jelenet értelmetlensége és kaotikussága nagyon jól passzol a Sorskerék és Fortuna kiszámíthatatlan, kaotikus és senkivel sem törődő természetéhez.

Feladat: Ezúttal a Labyrinthos egyik spreadjével leplek meg titeket, mert úgy érzem így is megvárattalak titeket ezzel a leckével, és így nincs idő sajátot kitalálni. Egyébként a Labyrinthoson mindegyik Nagy Arkánum laphoz találhattok egy-egy kirakást, ami az adott lap értelmezése alapján készült. De következzék a kirakás, amiben a négyességeket a négy évszak szimbolizálja.

  1. Te - A jelenlegi állapotod
  2. Környezeted - Milyen a világ körülötted? Hogyan befolyásolnak ezek a tényezők téged?
  3. Tél - A megnyugvás ideje. Mit szüneteltetsz jelenleg? Mi vár megújulásra?
  4. Tavasz - A növekedés ideje. Mi kezd az életedben most beérni? Mi kezd belendülni?
  5. Nyár - A bőség és beteljesedés ideje. Mi az az életedben, ami most teljesedett ki? Mi ad okot az ünneplésre és a hálára?
  6. Ősz - Az elmúlás és továbblépés ideje. Mi az ami elhagyja az életedet? Mire nincs többé szükséged?

the_wheel_of_fortune_tarot_card_spread_a_tarot_spread_for_moving_with_the_cycles.png

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr3316556718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása