I. A Mágus
2021. március 07. írta: Nadalien

I. A Mágus

Tarot Kurzus 2.

magician-tile.jpg

I. A Mágus
the Magician, the Juggler, il Bagatto, le Bateleur, Artixan
az Illuzionista, a Kókler, Pagát

A Mágus az első lap a Nagy Arkánumban, a Bolond Útjának első állomása. A Mantegna Tarot allegorikus lapjai közül az Artizán feleltethető meg a Mágusnak, aki bár a Bolond (Koldus) után következik, tehát még mindig a társadalom alján helyezkedik el, mégis hasznos, hiszen képzett munkás, kézzel fogható tárgyak alkotója. Ezzel szemben a Marsellies Mágusa már poharakkal, labdákkal és kockákkal van ábrázolva, elvesztette az alkotó aspektusát és utcai szemfényvesztővé vált. Az RWS ötvözi ezt a két aspektust. A szerencsejáték eszközei helyett a Kis Arkánum színeit jelképező tárgyakat helyezi el a Mágus asztalán: Kehely, Érme, Bot és Kard - jelezve, hogy az elemek és a lehetőségei mestere. A Crowley féle Thoth Tarot különlegessége, hogy három Mágus kártyát tartalmaz, ezzel jelképezve a hermetikus tetraszómát (3+1), amely elképzelésük szerint a mágikus világ felépül: a fizikai sík, az asztrális sík, a szellemi sík és a forma nélküli, és ezért láthatatlan isteni sík. Ennek a Mágusnak a hármassága a Mi hármasságunkat is leképezi, ahogyan testből, lélekből, szellemből és a megfoghatatlan isteniből állunk.

acthot-mag-tile.jpg

A Thoth Tarot három Mágus-ábrázolása

Általános értelmezés: Tehetség, akaraterő, manifesztáció, alkotás, teremtés, találékonyság
Fordított értelmezés: 
Illúziók gyártása, átverés, álarc mögé bújás, ravaszság, rossz tervezés, kihasználatlan potenciál vagy tehetség
Kulcsszavak
Személyes erő, intenció, akarat, találékonyság, tett, tudatosság, felhasználás, alkotás, kommunikáció, kreativitás, rugalmasság, éleselméjűség, zsenialitás

Elem: LevegőLélek
Héber betű + jelentés: Beth - Ház
Asztrológia: Merkúr
Alkímia: Higany
Ji-King: 1. Chien - A teremtő
Mitológia: A Teremtő - Daidalosz
Istenség: Alkotó, teremtő istenségek, Illuzionisták és Csínytevők - Hermész, Merkúr, Thoth, Enki, Ea, Yahwe, Loki, Odin
Ásvány: opál, achát
Növény: lótusz
Állat: fecske, róka, moly
Szerv: agyi idegrendszer

Szimbólumok

  • Nagy Arkánum: Archetipikus alak, nagyobb események vagy témák jelölője
  • Egy: Az egyes vagy ász mindig valami újnak a lehetőségét rejti magában. Egy fordulópont, egy új kezdet, egy új lehetőség jelölője. Ezen kívül az egységet, teljességet, az Első Mozgatót, és a maszkulin teremtőerőt is szimbolizálja a Mágus lapján.
  • Az Elemek: A Mágus tisztában van azzal, hogy mindannyian fel vagyunk készülve az utunkra, megvannak az eszközeink és erőforrásaink. Meg tudja tanítani nekünk, hogy a mesterei legyünk az eszközeinknek és ajándékainknak, és a legjobbat hozzuk ki belőlük. Nem az eszközeink határoznak meg, hanem ahogyan azokat használjuk.
  • Rózsa (vörös): A vörös rózsa az élet szépsége mellett, az az iránti szenvedélyt és tetteket is szimbolizálja, a vért, az életerőt. Maszkulin energia.
  • Liliom (fehér): A liliom fehér színe miatt a tisztaság és ártatlanság szimbóluma, de egyben a termékenységé és az anyaságé is. Feminin energia. A fenti két virág együttes megjelenése a Mágus egységének oszthatatlanságát szimbolizálja.
  • Lemniszkáta (Végtelen): A végtelen szimbóluma az energia és az anyag kölcsönhatását és kapcsolatuk elpusztíthatatlanságát jelképezi. A létezés végtelenségét és teljességét ábrázolja, és hogy az élet különböző részei elválaszthatatlanok egymástól. Az energiát nem lehet alkotni vagy elpusztítani, ezt az energiát csak használni és alakítani lehet, aminek a Mágus mesterévé vált.
  • Ouroborosz: Az ouroborosz vagy a farkába harapó kígyó szintén a végtelen egy szimbóluma, de másképp, mint a lemniszkáta. A kígyó ciklikusságot, véget és újrakezdődést jelképez, nem csak a végtelen energiafolyamot. Az újjászületése és regenerációja teszi őt végtelenné, azaz ahogyan az energiát a saját fejlődéséhez felhasználja.
  • Tekercs: A Mágus kezében tartott tárgyat - a varázspálca mellett - tekercsként is szokták értelmezni. Jobb kezével az ég felé tartja, míg baljával lefelé mutat, ezzel a mozdulattal szimbolizálva az "ahogy fent úgy lent is" gondolatát: a fizikai és a szellemi elválaszthatatlanságát, a makro- és mikrokozmosz egymásra hatását, és a felső és alsó síkok tükröződését. A tekercs azonban zárt, a tartalmának bölcsességében csak vakon bízni tud a Mágus.
  • Gyertya: A legkevésbé ismert értelmezése a Mágus jobbjában lévő tárgynak a két felén égő gyertya. A gyertya és a láng az Élet Tüzét, az úton vezető fényt jelképezheti, azonban a mindkét végén égő gyertya sietséget, kapkodást, a források gyors kimerítését is jelentheti. Ezen kívül az élet és a halál egymással ellentétes, de elválaszthatatlan létére is rámutat (Thanatos, a halál istenének egyik szimbóluma a lefelé fordított fáklya).

magician-tile3.jpg

Fyodor Pavlov Tarot, Light Seer's és a Daniloff tarot

Tematikus értelmezések

Állásuktól és a körülvevő kártyáktól függően a pozitív vagy a negatív jelentésük domborodhat ki.

Szerelmi olvasás: Elbűvölő és beszédes partnert jelezhet, a kérdezőre értve pedig arra ösztökélhet, hogy fejlesszük és használjuk az adottságainkat és tehetségeinket a kapcsolat érdekében. Másrészről azt is jelezheti, hogy valami illúzióval állunk szemben, legyen az egy partner titka vagy a kérdező által kivetített hamis kép, esetleg olyan dolog, amit mindkét fél a szőnyeg alá söpör.
Pénz vagy karrier olvasás: A lehetőségek körülötted vannak. Minden eszköz a te kezedben van, hogy elérd a céljaidat, használd ki a tehetségedet és tudásodat, de közben légy őszinte magaddal és másokkal is a szándékaidat illetően. Jelenthet akár egy mentort is, aki bevezet a szakma rejtelmeibe.
Egészség olvasás: Kergesd el az illúziókat és az esetleges előítéleteket! Egy szakember meg fogja tudni oldani a problémáidat. Más esetben azt is jelentheti, hogy érdemes alternatív módszereket vagy utakat keresni.
Spiritualitás olvasás: Itt az idő a spirituális fejlődésre! A Mágus az első állomás az úton, a lehetőségek bemutatója, a tehetségek fejlesztője. Most kell a felszínre hozni, ami benned lappang! Azt is  mutathatja, hogy az eddig követett utad már nem biztos, hogy a megfelelő a számodra, érdemes új lehetőségek után kutatni, vagy egy olyan képességedet fejleszteni, amit eddig csak halogattál.
Igen-nem olvasás: Igen! Minden eszközöd meg van arra, hogy létrehozd a kívánt eredményt.
Személyre vonatkozó olvasás: Egy elbűvölő személyt jelezhet, aki jól kommunikál, szenvedélyes, kihasználja minden érzelmi, szellemi és világi eszközét, hogy elvarázsoljon. Ez az elbűvölés azonban nem mindig őszinte, a báj mögött hátsó szándékok is rejtőzhetnek.

magician-tile2.jpg

Animal Totem, Wooden Tarot és Maddy Fusco tarotja

Kártyaleírás

A RWS Mágusa első pillantásra egy stabil és pozitív alaknak látszik. Egy rózsákkal és liliomokkal teli kertben áll, előtte egy asztal, rajta a Mágus négy eszköze: a kehely, a varázspálca, az athamé és a pentagramma. Ez a kvartett a négy klasszikus elemet szimbolizálja, aminek a Mágus a mestere. Ezen kívül a Kis Arkánum színeit is megjeleníti, amik az élet különböző eseményeit hivatottak reprezentálni. A Mágus póza, a felfelé tartott jobb és lefelé mutató bal kéz az "ahogy fent úgy lent is" gondolatát: a fizikai és a szellemi elválaszthatatlanságát, a makro- és mikrokozmosz egymásra hatását, és a felső és alsó síkok tükröződését jeleníti meg. A kezében tartott tárgy varázspálcaként a Mágus által használt végtelen energiák közvetítésére szolgál; tekercsként a tudásba vetett bizalmat szimbolizálja; gyertyaként pedig az élet és halál körforgását jeleníti meg.

Alternatív paklikban is szinte minden esetben megtartják a négy színt jelképező tárgyakat, illetve a végtelen szimbólumát valamilyen formában az alkotók. Ez alól például kivételt képez a Light Seer's Tarot, ami alapvetően inkább egy New Age-es hangulatot áraszt magából, és ennek megfelelően a Light Seer's Mágusának nincsen szüksége eszközökre, a puszta kezével is képes manipulálni az Univerzum energiáit. Ugyanúgy, ahogyan a boszorkánynak sincsen feltétlenül szüksége eszközökre egy varázslat elvégzésre. A másik érdekes kivétel a Wooden Tarotban található, ahol a Mágust egy moly vagy éjjeli lepke helyettesíti. Itt inkább az illúziókeltő aspektusára tevődik át a hangsúly, titokzatosabbá és veszélyesebbé válik, mint a Mágus eredetileg volt. Személyes kedvencem egyébként az Animal Totem Tarot Mágusa. A róka ravasz és bölcs egyszerre, a legtöbb kultúrában csínytevő vagy alakváltó lény, megtestesítve a Mágus mindkét oldalát. A természet energiái festik a feje fölé a lemniszkátát, és éppen a jól kiszámított tervének kivitelezése közben van megörökítve. Számomra ez a lap negatív aspektusában is csak ártatlan csínytevő, legerősebb megjelenésében pedig a mágikus utam egyik vezetője.

Feladat: Vegyétek kézbe a paklitokat, keverjétek meg jó alaposan, majd terítsétek ki magatok előtt arccal felfelé a lapokat! Keressétek meg benne a Mágust és nézzétek meg az előtte és utána álló lapokat! Mit mond el nektek a jelenlegi mágikus utatokról?

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr7216435342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása