26. Nap: A legrosszabb tévhit
2022. július 28. írta: Nadalien

26. Nap: A legrosszabb tévhit

30 Nap Odaadás Lokiért

Azt hiszem az eddigi bejegyzések alapján egészen könnyen ki lehet találni, hogy mi a legrosszabb tévhit, amivel Lokival kapcsolatban találkoztam, biztosan említésre került már itt-ott.

A két, összefonódó tévhit: Loki az északi mitológia Sátánja, vagy egészen keresztény oldalról megközelítve: Loki egy gonosz démon. A kettő közül egyik sem igaz. Már csak az Eddát olvasva is kiderülhet a számunkra, hogy az akkor skandináv kultúrkör koránt sem a kereszténységhez hasonló dualitásban gondolkozott a világról. Ez már abból is látható, ahogy a mitológiájukhoz tartozó istenségeket kezelik: az ázok és a vánok korábban ellenségek voltak, később szövetségben olvadtak össze, és bár általában kívüllállóként és ellenségként kezelik a jöttünöket, óriásokat, velük is sokszor keverednek: Ódin, Thor és Heimdall anyjai mind jöttünök voltak, Skadi pedig házasság útján vált istenséggé.

A keresztényi dualizmusból kiindulva megközelíteni ezeket a történeteket (vagy éppen más kultúrák történeteit) nagy tévedés, egyes isteneket a nekünk nem tetsző tetteik miatt démonnak vagy sátáninak bélyegezni pedig egyenesen sértés.


Kép: Loki by Karla Frazetty on deviantArt

A kihívás eredeti (angol) verzióját itt találjátok meg: The Lefthander's Path blog

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr7317890507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása