30. Nap: Loki
2022. augusztus 10. írta: Nadalien

30. Nap: Loki

Istenségek 2.

Loki
vagy Loka, Loke, Lokka, Lokke, Locke, Lokkeman, Loptr/Loftr

Panteon/Hit: Északi mitológia – Lokean – Rökkatru
Szülők: Farbauti és Laufey
Testvérek: Byleistr és Helblindi + Ódin vértestvére
Társak: Angrboda („aki bánatot, szenvedést hoz”) és Sígyn („aki kiönt”)
Gyermekek: Fenrir, Jörmungandr, Hel, Narfi, Vali, Sleipnir

Állatok: pók, lazac, kanca, fóka, légy, sólyom + kígyó, farkas, varjú
Elem: elsősorban a tűz, de a levegő is köthető hozzá, illetve a köd és a füst is elemei
Napja/Fesztiválja: Lokabrenna
Bolygó: Nap + Szíriusz csillag (Lokabrenna)
Kristály: pirit, arany
Fa: nyírfa
Növény: fagyöngy, óriás szőrmoha, tippan
Virág: pitypang
Fűszer: fahéj
Füstölő, illat: Dragon's blood (sárkányvér – dracanaea fa), kávé
Egyéb szimbólumai: csomók, hurkok, halászháló

Befolyása, ereje: mágia, csínytevés, hazugságok, csalás, átverés, káosz, tolvajlás, otthon tüze, rituális tűz, légi utazás
Oltár: gyertya, kígyó vagy pók motívumok, pirit, bármi ami őt mintázza
Felajánlások: étel, ital (alkohol), játékok, de bármit elfogad, ha szívesen adod

Nehéz eldönteni, mit is írjak Loki bemutatásához, mert róla is több oldalt lehetne írni - mások egész értekezéseket és könyveket, hiszen az egyik legismertebb figura az északi mitológiában. Mégis sok a kérdés és félreértés körülötte. Rengeteg könyv és tudományos tanulmány is foglalkozik vele, de teljes szívből ajánlom az OSP Loki videóját, ahol fantasztikusan össze van foglalva, hogy mennyire nincsen tudományos – és ezért spirituális – egyetértés Lokiról. Kaotikus úgy ahogy van, alig lehet biztosat mondani róla és ezzel nincsen semmi probléma! 

Számomra pont ez a legvonzóbb kvalitása, mert hiszek abban, hogy semmi sem állandó, és ebben első helyen szerepel az önkifejezésünk és identitásunk.

Bár nagyon sok mítoszban fontos szereplő a legkiemelkedőbb a Lokasennában, ami egy flyting, vagy „szócsata”. Lokit megsértik az istenek, amikor nem kap meghívást Aegir egyik ünnepségére, pedig Odinnal megesküdtek, hogy Loki mindig kap az italából és helyet mellette. Megöli Aegir egyik szolgálóját, majd elkezdi „sértegetni” a jelenlévőket. Lehet, hogy az állításai igazak, de sokkal inkább az teszi ezeket sértővé, ahogy megfogalmazza őket, na meg persze, hogy eddig titokként kezelték az istenek. És bár Loki lelép miután elmondta, amit akart, a többieket feldühítette, és ez vezet a megkötözéséhez (három sziklához láncolva, feje felett a méregfogú kígyó), és végül a Ragnarökhöz.

Elemi asszociációja a tűz és a levegő, de a füst és a köd is köthető hozzá – a tavaszi, kora reggeli ködöt a dánok úgy emlegetik, hogy „Lokkemand drives his goats” vagy „Lokke is reaping his oats”. Utóbbi az egyik növényére, az óriás szőrmohára „Loke zabja” is utal, aminek egy része a zabra hasonlít, de természetesen ehetetlen. Sőt emiatt köthető a délibáb jelenségéhez is, mivel Dánia egyes részein úgy mondják, hogy Loki „veti a zabját”, amikor az extrém nyári meleg miatt a dolgok torznak és hullámosnak tűnnek. Ez is csínytevés a részéről, mivel az általa elvetett „zab” haszontalan. Ugyanígy a tippanfüvek is „Loke füve”, elveti, de haszontalan. Hasonlóképpen a pitypang „Loki virágaként” ismert. A nyírfát az ónorvég rúnavers miatt kötik hozzá, hiszen egy versszakban, így egyfajta összefüggésben említik őket.

Legismertebb növénye viszont a fagyöngy, ami Baldur halála miatt köthető hozzá. Frigga és Odin közös gyermeke a legkedveltebb és legkedvesebb volt mind közül, ezért Frigga körbejárta a világot és megkért minden létezőt, hogy ne bántsák a fiát, egyedül a fagyöngyöt hagyta ki, mert túl fiatalnak gondolta. Mivel így Baldur gyakorlatilag sérthetetlenné vált, tökéletes szórakozást talált a többi isten abban, hogy dolgokat – fegyvereket – dobáltak neki. Loki szerint azonban ez nem volt túl nagy móka, hiszen mi értelme, ha senki sem sérül meg, ezért fagyöngyből készített nyílvesszőt, amit aztán Hodr, a vak isten kezébe adott, hogy ezt lője ki Baldur felé. Baldur halott, de mindenki visszaakarja, így üzennek Hélnek, aki azzal a feltétellel, ha mindenki megsiratja, visszaengedi Baldurt az élők közé. Egyetlen öregasszony nem volt hajlandó megsiratni, így Baldur halott maradt. Abban vannak eltérések, hogy kiderült-e vagy nem, hogy Loki áll az egész dolog mögött, illetve ő volt-e az az egy öregasszony, aki nem akart gyászolni.

Személyes tapasztalatok

Mivel alakváltó, ezért gyakorlatilag bármilyen alakban megjelenhet, ezzel tud is tréfát űzni, mert elhitetheti veled, hogy másvalakivel beszélsz. Jeleként legtöbbször a pókot küldi és külön vicces, hogy a legtöbb követője legalább enyhén arachnofóbiás. Simán beküldi a zuhanyzóba vagy az ágytámla fölé a pókokat, csak hogy nevethessen rajtad egy jót. Ha fel akarom venni a kapcsolatot vele én lángként szoktam elképzelni. Álomban, meditációban emberi alakot is ölt, általában vézna, nyúlánk jóképű alak (ez utóbbi az egyetlen "jó" tulajdonsága amit Snorri említ), legtöbbször hosszú, vörös hajjal, ritkábban feketével. Tényleg Sky-Traveler, mediátációkban szinte mindig elrepített a célpontig vagy éppen együtt zuhantunk.

Amerikai követők ki szokták emelni, hogy a norse Loki nem egyezik meg a marveles Lokival (duh!) és persze igazuk is van, de a legtöbb Loki-követővel megegyezünk abban, hogy nem veti meg azt a megjelenési formát sem. Itt el lehetne menni a pop-culture witchcraft érdekes mélységei felé, de amennyi rajongója van a karakternek és amilyen kaotikus magának Lokinak is az egész történelme és alakja, nem is csodálkozom, hogy magáénak vallja ezt a formát is.

Én egyébként leginkább a tűzisten aspektusával dolgozom Lokival – mint kiderült, miután leesett, hogy ez is az ő területe. A lakás és a háztartás védelmét kérem tőle általában, kommunikálunk, cserébe pedig ételt, italt, mindenféle apróságot kap. Mióta új albérletbe költöztünk csak a gyertyákon keresztül tud a tűzzel játszani, de korábban előszeretettel szórakozott a tűzhellyel: barátomnak egyszerűen sosem sikerült begyújtani a sütőt, miközben nekem elsőre.

Norvégia déli részén szokás az étel vagy ital maradékát a tűzbe dobni és ha az pattogni kezd, az Loki elégedettségét jelzi, de a legszórakoztatóbb szokás szerintem a tejfogakról szól. Ha a gyereknek kiesett a tejfoga, azt bedobták a tűzbe és ezt mondták: „Loke, Loke ram – gi meg bentann for gulltann”, amit nagyjából úgy lehet fordítani, hogy „Loki, Loki, az erős, adj csontfogat az aranyfog helyett!” Vagyis át kellett verni Lokit, hogy az „aranyért” cserébe csontot adjon. Zseniális!

Gyakorlatilag bármit elfogad offeringnek, nem válogatós. Norseként alapvető az alkohol, de a kávét is szereti, illetve bármilyen édesség vagy étel, ital. Állítólag szereti a játékokat is, már olvastam olyat, hogy egy-egy gyerekkori játékát a követőjének magának követelte. Adjatok neki gyertyát, bármilyen színben - bár leginkább a vöröset kedveli -, a lényeg, hogy égjen. A róla való tanulást szereti, ha róla beszélsz azt még jobban. Plusz a tettek: csináld meg azt az egy varázslatot, haladj a céljaid felé, bármi legyen is az. Ajánld neki a kirándulást, utazást.

Elég egyértelműen jelzi, ha fel akarja hívni magára a figyelmet. Szeret csak úgy a lakásban lógni, az ivós, táncolós vagy játékestéket, főleg ha egymás ellen megy a versengés. Erős, egyértelmű energia, van benne egy kis melegség és rengeteg nyughatatlanság, izgatottság.


Kép: Fire and Ice by OFools on deviantArt

A kihívás eredeti (angol) verzióját itt találjátok meg: The Lefthander's Path blog

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr3616571522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása