27. Nap: Amit jó lett volna tudni a kezdetekben
2022. július 28. írta: Nadalien

27. Nap: Amit jó lett volna tudni a kezdetekben

30 Nap Odaadás Lokiért

Az ilyen kérdésekre sosem tudtam igazán jó választ adni. Mit lett volna jó tudni a kezdetekben? Nos elég sok mindent, de az élmény nagy részét számomra a kutatás adja, ahogyan felfedezek bizonyos dolgokat, rájövök összefüggésekre vagy éppen saját magam alkotom meg az információk tömkelegéből a saját elképzeléseimet.

A deity work alapjai mellett talán ez utóbbit lett volna érdemes tudni, mielőtt belekezdek bármibe is. A tényként, illetve tudományos teóriákként elérhető tudás mellett mindenkinek megvannak a saját elképzelései az adott istenségekkel kapcsolatban, főleg akkor, hogyha szorosan, hosszú ideje együtt dolgoznak velük. Az alapok megértéséhez szükségesek a tények és teóriák, és az ezekkel felépített alapok segíthetnek abban, hogy kialakítsuk a saját elképzeléseinket és teóriáinkat. Egy szint után pedig a kutatásaink abban is segíthetnek, hogy bizonyos alapvetőnek gondolt teóriákat megkérdőjelezzünk. Ez pedig elvezethet ahhoz, hogy az egyes isteneket követő közösségekben legyenek közösségi teóriák, amiket egyáltalán nem vagy csak közvetetten támasztanak alá a tények, mégis a tapasztalatok alapján a közösség tényszerűként fogadja el azokat. Ezeket nevezem én közösségi gnózisnak, míg a teóriák, amiket saját magunknak alakítottunk ki - a közösségtől függetlenül vagy annak ellenében - a személyes gnózis (upg - unverified personal gnosis) lenne.

Ahova igazából ki akarok lyukadni az, hogy jó lett volna már tudni a kezdetekben is, hogy bár a tények és tudományos teóriák igen is fontosak egy istenség megértésében, nincs abban semmi rossz vagy téves, ha azok alapján a saját elképzeléseinket alakítjuk ki, amik nem feltétélen kell hogy egyezzenek a nagyobb közösség elképzeléseivel. Mikor valaki a saját elképzeléseit kialakította, valószínűleg sokkal kevésbé fog ezekről beszélni, egyrészt a közösségi reakciók miatt, de nagyobbrészt azért, mert ezek a tapasztalatok és elképzelések sokkalta személyesebbek annál, hogy könnyedén megoszthatóak legyenek. Három különböző személy három totálisan különböző elképzeléssel rendelkezhet Lokival kapcsolatban, hiszen a tények és az általuk elfogadott közösségi gnózis mellett a saját tapasztalataik is nagyban formálják az istenséggel való kapcsolatukat.


Kép: Bringer of Fire by Muirin007

A kihívás eredeti (angol) verzióját itt találjátok meg: The Lefthander's Path blog

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr717890511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása