III. Az Uralkodónő
2021. március 21. írta: Nadalien

III. Az Uralkodónő

Tarot Kurzus 4.

empress-tile.jpg

III. Az Uralkodónő
the Empress, the Green Woman, l'Imperatrice, la Regina, Mother Earth
a Császárnő

Az Uralkodónő eredetileg - szinte - csak uralkodói státusszal rendelkezett, ezeket jelölték a kezében tartott uralkodói jelképek: a pajzs, amin a sas szimbóluma megegyezik az uralkodó pajzsán láthatóval és a Szent Római Birodalmat jelképező sassal, a jogar vagy buzogány a másik kezében, a fején a korona, illetve a trónszék, amin ül. A 'szinte' szó azonban fontos ebben a leírásban, hiszen hiába a világi jelképek, az Uralkodónőt a Marseilles tarotban látszólag szárnyakkal ábrázolták. Bár az eredetin ez nem teljesen egyértelmű, de nyilvánvalóan különbözik a trónus színétől, amin ül. Későbbi megújításai a Marseillesnek már sokkal inkább egyértelműbbé teszik a szárnyakat. Ez az egyetlen részlet arra utalhat, hogy már a legelső rendszerben sem kizárólag világi erőként működött az Uralkodónő.

A Thoth Tarot szorosan követi a Marseilles képi világát, megtartja a pajzsot a sassal, az uralkodói koronát is, a jogart pedig kicseréli a Golden Dawn által is használt lótuszpálcára, míg a szárnyakat áthelyezi az alak lábánál fekvő hattyúra. Az RWS még inkább megfosztja a világi jelképeitől az Uralkodónőt: ekkor kapja meg a tizenkét csillaggal díszített koronát, Vénusz szimbólumát a pajzsára a sas helyett, ruhájára felkerülnek a gránátalmák, köré pedig a búzamező. Mivel a termékenységet, az alkotást, a szó szerinti vagy átvitt értelembe vett világra hozást jelentheti ez a lap, így az Uralkodónőt sok pakli várandósként ábrázolja.

Általános értelmezés: Szépség, nőiesség, szeretet, táplálás, bőség, terhesség és anyaság, kreativitás, termékenység, alkotás, ötletek táplálása és világra hozása
Fordított értelmezés: kreatív válság, másokra való támaszkodás, terméketlenség, bizonytalanság, diszharmónia
Kulcsszavak
Táplálás, kreativitás, érzékiség, anya, anyaság, ígéret, termékenység, biztosíték, védelem, bőség, nőiesség, szépség, szerelem, bölcsesség, szellem és anyag kapcsolata, belső és külső gazdagság

Elem: Föld
Héber betű + jelentés: Daleth - Ajtó
Asztrológia: Vénusz
Zodiákus: Bika
Ji-King: 48. Csing - A Kút
Istenség: A Földanya, Az Anyaistennő, A Termékenységistennő - Hathor, Gaia, Héra, Afrodité, Ishtar, Venus, Juno, Demeter, Ceres, Éva, Szűz Mária, Frigg, Freya, Rhea, Káli
Ásvány: rózsakvarc, smaragd
Növény: búza, mogyoró, oliva
Állat: tehén, galamb, koca, hattyú
Szerv: szaporító szervek - méh

Szimbólumok

  • Nagy Arkánum: Archetipikus alak, nagyobb események vagy témák jelölője
  • Három: A hármas száma a szintézist jelöli: amikor kettő egyesüléséből több jön létre, mint a részek összessége. A hármasság mágikus száma is: test, elme és lélek; ég, föld és víz; múlt, jelen és jövő. De idesorolhatjuk a Szent Háromságot is vagy a Moirákat és Nornákat, a három királyfit, vagy a három kismalacot, de akár Luca székének három lábát is. Bár a négyest tartjuk a világi stabilitásnak, a hármas az élet stabilitása, az önmagát folyton újrateremtő bizonyossága. A szerelem és szeretet, az életerő, a kreatív sikerek és a pozitív energiák száma.
  • Korona: A korona jelezheti az uralkodói szerepkört, a tarotban sok esetben az égivel való kapcsolatot  is jelképezi: a tudat és a spirituális kommunikáció metszéspontja, sokszor harmadik szemként vagy a korona chakraként értelmezhető. Az Uralkodónő koronájához a csillagok adnak hozzá plusz értelmezési lehetőséget.
  • Csillag: A csillag alapvetően a remény és kívánságok szimbóluma, egy vezető aki megvilágítja az utat. Az Uralkodónő koronáján azonban 12 csillag látható, ezzel szimbolizálva a 12 csillagjegyet és a 12 hónapot az évben. Ahogyan a XVII. A Csillag kártyája is összeköthető az asztrológiával, úgy az Uralkodónő is rendelkezik az asztrológia tudományával, az évszakok és hónapok váltakozásának ismeretével.
  • Szív: A szív lényünk közepén fekszik, a fizikai és a spirituális között. Emiatt úgy gondolták, hogy az isteni otthona a testünkben. Ezen kívül a szeretetet, kedvességet és jótékonyságot szimbolizálja. A szív azonban az RWS kártyáján a pajzsot helyettesíti, jelezve, hogy az Uralkodónő érzelmei egyszerre jutnak kifejezésre és biztosítják a védelmét. A Vénusz jelével kiegészülve pedig az oiuja planchettájára hasonlít.
  • Pajzs: Az egyértelmű jelentése a pajzsnak a védelem, azonban az Uralkodónő védelme az érzelmeiben, a szeretetében rejlik: a pozitív hozzáállás, a "szeretet pajzsa" mindentől megvédi. Ahol szeretet van, ott automatikusan védve vagyunk, ám a szeretettel együtt sebezhetővé is válunk.
  • Vénusz jele: Értelemszerűen a Vénusz bolygót és a női szexualitást jelképezi.
  • Búza: A búza - ahogyan a legtöbb sok magvas növény - a termékenység és a bőség szimbóluma. Ezen kívül összeköthető Demeterrel vagy a Szűz csillagjeggyel.
  • Gránátalma: A gránátalmának többféle asszociációja is van. Egyrészt az élet, a termékenység, a bőség és a nőiség szimbóluma, leginkább a benne található több száz mag miatt, de hatalmi szimbólum is lehet, hiszen az országalmára hasonlít. Ne felejtsük el azonban a halálhoz, a vérhez, az alvilághoz való kapcsolatát sem, hiszen ez a szent gyümölcse a görög Hádésznak és Perszephonénak. Az Uralkodónőben a gránátalma szimbolikáján kettőssége teljesedik ki, s maga Persephoné és Demeter mutatkozik meg benne. A termékenység, bőség, azaz az élet található meg benne, de ahogyan a hónapok változnak és ahogyan eljön az aratás is, a halál is bekövetkezik. Ebből a halálból azonban biztos az újjászületés a tavasz eljövetelével.
  • Levél: A levelek a növekedést és az életerőt szimbolizálják.
  • Vízesés: A vízesés az érzelmek, a bőség mozgásának univerzális jele, illetve azoknak a befogadására buzdít. A vízesés emlékeztet arra, hogy a nyugalomhoz rendkívüli erő is társul - tekintettel kell lennünk a szeretetre és alkotásra való képességünkre, valamint a gyűlölet és a pusztítás képességére is.
  • Jogar: A jogar vagy buzogány az alak uralkodói státuszát hivatott szimbolizálni. Az, hogy a jobb kezében tartja jelzi, hogy uralkodói státuszát az égben döntötték el.

empress-tile3.jpg

Fantasy Tarot, Tarot of the Golden Wheel, Wildwood Tarot

Tematikus értelmezések

Állásuktól és a körülvevő kártyáktól függően a pozitív vagy a negatív jelentésük domborodhat ki.

Szerelmi olvasás: Az Uralkodónő a szerelem, szexualitás és érzékiség lapja, harmóniát és szépséget mutat egy kapcsolatban. Mutathatja, hogy egy gyümölcsöző kapcsolatnak és szerető partnernek nézel elébe, vagy a már meglévő kapcsolat még tovább nőhet. Elköteleződést és növekvő érdeklődést jelenthet. Fordított értelemben a megbomlott egyensúlyt, eltávolodást vagy túlságos támaszt jelenthet, esetleg azt, hogy az egyik fél nem tudja teljességében kifejezni a vágyait.
Pénz, karrier vagy tanulás olvasás: A bőség lapjaként növekvő vagyont, kreatív lehetőségeket, vagy lehetőségek bőséges tárát jelentheti. Jelezheti egy gyümölcsöző befektetés kezdetét is. Ellenkező esetben anyagi gondokat, monotonitást, unalmat, kreatív blokkot, esetleg problémás munka vagy iskolai környezetet jelenthet.
Egészség olvasás: Kiváló egészséget jelez ez a lap, ha esetleg betegségből épülne fel a kérdező, akkor zavartalan és teljes felépülést jelezhet. Egyébként a termékenység lapja is, így terhességet és egészséges szexuális életet is jelenthet. Ellenkező esetben gondokat jelenthet a felépülésben, terméketlenséget vagy nem kívánt terhességet, de önbizalomhiányt, elvesztett önbecsülést is mutathat.
Spiritualitás olvasás: Spirituális olvasásban is a bőséget és a kreativitást jelzi. Érdemes időt szánnod a fejlődésedre, hiszen a belefordítható energiáid a toppon vannak és olyan kreatív megoldásokra jöhetsz rá, amik máskor csak küszködés útján érnének el. Jelezheti azt is, hogy érdemes a feminin oldaladdal foglalkoznod, összekapcsolódnod, ne csak mindig kifelé, hanem befelé is figyelned egy kicsit. Például aktív rituálé helyett, meditálni, önismeretre, öngyógyításra, önfelfedezésre használni az energiádat. Az Anyafölddel való összekapcsolódást is jelezheti. Ellenkező esetben a feminin oldallal való kapcsolat hiányát jelezheti, hogy elvesztetted ehhez vagy a testedhez kötő kapcsolatot, bizonytalanságot és spirituális aszályt is jelenthet.
Igen-nem olvasás: Egyértelmű igen; minden lehetőséged meg van arra hogy sikeresen elérd a célodat.
Személyre vonatkozó olvasás: Az Uralkodónő az Anya archetípusa, így személyként az anyát vagy anyafigurát jelölheti. Ezen kívül azonban jelölhet egy kreatív és életerővel teli személyt, aki érzékeny, szerető és gondoskodó. Így nem feltétlenül kell, hogy női alakot jelöljön, hiszen mutathat olyan személyt is, aki össze van kapcsolódva a feminin oldalával. Ellenkező esetben jelölheti, hogy olyasvalakivel van dolgod, aki megállítja, sőt akadályozza a fejlődésedet, aki nincs összhangban a feminin oldalával és téged is akadályozhat ebben.

empress-tile2.jpg

The Wild Unknown Tarot, Animal Totem Tarot és Eileen Bahar elképzelése

Kártyaleírás

Az Uralkodónő egy trónuson ül egy beérett búzamezőn, mögötte erdő, melyből a patak vízesésként hull alá. Háta piros párnával kipárnázva, kényelmet biztosítva a számára, gránátalmákkal díszített bő ruhája akár várandósságát is rejtheti. Jobb kezében lévő jogara és fején lévő koronája uralkodói státuszát szimbolizálja. A csillagdíszítés azonban többről is árulkodik: az Uralkodónő összhangban van a hónapoknak, az évnek, a világnak és magának a Földnek a ciklikusságával: megtestesíti a bőséget, termékenységet, a természetet magát, és ahogyan benne foglaltatik a születés és élet csodája, ugyanúgy magában hordozza a halált, de az újjáéledés lehetőségét is. A mellette letámasztott pajzson Vénusz jele látható, arra utalva, hogy az Uralkodónő a szívét kitárva ismeri meg a világot, érzelmei a védelmét biztosítják, de egyben sebezhetővé is teszik.

Az Uralkodónő kártyáját már sokkal változatosabban lehet ábrázolni. Mivel alapvetően az Anya, a Nő archetípusát jeleníti meg, így az ezzel egybevágó karaktereket és elképzeléseket, mitológiai alakokat előszeretettel használják fel ehhez a laphoz. A Fantasy Taroton például Kálit láthatjuk az Uralkodónő szerepében, ami számomra egy nagyon izgalmas interpretációja ennek a lapnak. Az uralkodói jellege megkérdőjelezhetetlen, azonban Kálit legtöbbször a rombolás, tombolás képzetéhez társítjuk. Azonban ha egy kicsit is utánaolvasunk az alakjának, akkor máris megtudjuk, hogy Káli nem csak a pusztítás, hanem az alkotás istennője is. Az átalakulás koncepciója testesül meg benne: ő a halál és az újjászületés is egyben. A Wildwood Tarot egy másik irányból közelíti meg az archetípust és inkább mint a Természet vagy a Földanya megtestesüléseiként ábrázolja az Uralkodónőt, a Természet vagy az Élet Üstjével, amiben alkot ás világra hozza a teremtményeit. A Tarot of the Golden Wheel paklijában egyenesen Mother Earth (Földanya) néven van jelen az Uralkodónő. A legtöbb szimbólumát megtartja az RWS-nek, ami plusz jelentést adhat hozzá ennek a lapnak az értelmezéséhez, az a jobb kezében lévő napraforgó - a jogart helyettesítve -, amit általában a Nappal hoznak összefüggésbe, illetve a jobb kezében lévő kehely, ami a hiányzó vízesést és pajzsot is helyettesíti. Ahogy a Kis Arkánumban, úgy itt is a kehely az érzelmeket jelképezi.

A The Wild Unknown Uralkodónője - sok másik pakliéhoz hasonlóan - faként jelenik meg a lapon, ezzel utalva az Anyaföldként vagy anyatermészetként betöltött szerepére. Az Animal Totem Tarot is egészen leegyszerűsíti az Uralkodónő alakját: egy skót felföldi marhát láthatunk a lapon és bár a bőség aspektusát adja inkább át a képi ábrázolás, a marha vagy tehén szimbolikája a Bika zodiákusra és ezzel együtt az Uralkodónő vénuszi oldalára is utal. Eileen Bahar az interpretációjában pedig csak a szimbólumokat tartotta meg, az alakot leredukálta egyetlen kézre. Izgalmasnak tartom az ilyen minimalista ábrázolásokat, mivel a kézfej nagyon is kifejező tud lenni, másrészt a szimbólumokra való leredukálás segíthet a lap alapvető megértésében.

Feladat: Erre a hétre találtam egy szuper kirakást, ami az Uralkodónőhöz köthető értelmezésekkel dolgozik. Izgalmasnak tartom így végignézni, hogy mit mond erről nekünk a paklink. (Ha úgy érzitek, nyugodtan vegyétek ki a pakliból az Uralkodónőt és használjátok jelölőnek/központi kártyának, ahogyan a képen is látszik, segíthet a további hat lap értelmezésében.) Pluszban jó példának tartom arra, hogyan lehet saját kirakásokat készíteni: itt például az aspektusok kiemelésének módszerét láthatjátok.

iii-tarotspread.jpg

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr3316453530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása