Bak
2020. december 21. írta: Nadalien

Bak

Csillagjegyek 4.

maxresdefault.jpg

Bak (december 21. - január 19.)

Egyéb nevei: KecskebakCapricorn, the Seagoat, the horned goat
Tulajdonságai: Biztonságra törekvő, Intelligens, Keményen dolgozó
Elem: Föld
Polaritás: Negatív
Modalitás: Kardinális
Bolygó: Szaturnusz
Numerológia: 10
Szín: Sötét kék
Ékkő: Lapis lazuli, Kalcedon
Virág: Árvácska, Majoranna
Tarot: XV. Az Ördög + Érmék 2, 3, 4
Istenség: Enki, Ea, Amalthea
Lény: sukhurmashu, a tengeri kecske (sea goat, goat-fish)
Legfényesebb csillaga: Deneb Algedi (δ Cap) "a Kecske Farka" 

A Bak jegyébe, asztrológiai értelemben a Téli napfordulón lép be a Nap, így az év legsötétebb napjainak egy részét ez a csillagjegy uralja. Annak ellenére, hogy a legkisebb konstelláció az égen, valószínűleg a legrégebbi is - már a Kr.e. 21. századból vannak a csillagképről feljegyzések. Ezzel együtt a mitológiai interpretációja is a legrégebbi és legkonzisztensebb: hal és kecske hibrideként ábrázolják már a közép-bronzkor óta, amikor is a sumér Enkit, a bölcsesség, mágia és minden vizek istenét szimbolizálta. Később alakult át az akkád és babiloni Ea istenséggé, akinek továbbra is a tengeri kecske volt a szimbóluma.

A görög mitológiában Amaltheával azonosítják, aki a csecsemő Zeusz dajkája volt, mikor Rhea Kronosz elől bújtatta utolsó gyermekét. Sokszor egyszerű kecskeként jelenik meg, máskor azonban kecskepásztor nimfaként, aki Adrasteia, Ide, vagy Adamanthea néven is megjelenik. Más legendák Pán istennel azonosítják a csillagképet, aki úgy menekült meg Tüphón elől, hogy halfarkat varázsolt magára.

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr8016348900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása