16. Nap: Loki és az északi értékek
2022. július 16. írta: Nadalien

16. Nap: Loki és az északi értékek

30 Nap Odaadás Lokiért

Ahogy kezdetben ismerkedtem a Norse közösséggel, gyakran szembe jött velem, hogy Lokit nem sokra becsülik a mainstream közösségekben. Ha nem a személyére vagy tetteire fogták, akkor az értékekre, amiket képvisel. Az is igaz, hogy ennél jobban nem igazán ástam bele magam a modern Heathenry világába, én magam sokkal inkább magányos (solitary) utat szeretek járni, ezért nem tudok nyilatkozni arról, hogy manapság mi a meglátásuk Lokit illetően.

De milyen értékeket képvisel Loki és milyen értékek lehettek fontosak a korabeli skandinávok számára?

A becsület, a harc és a hűség. Ez az a három dolog, ami eszünkbe juthat a korabeli északiakra gondolva. Első ránézésre Loki egyikben sem jeleskedik, de pont ezért nem szabad elsőre ítélni, hiszen Lokiban is megvannak az ezekhez szükséges kvalitások.

Lokinak hiába vág gyorsan az esze és híresebb a ravaszságáról, a harcból ő is kiveszi a részét: a Thrymskviða-ban például, mikor Thor pörölyét visszaszerzik, ő is derekasan harcol az óriások ellen.

Loki hűséges: kitart Odin és a többi áz mellet az utolsó cseppig, mindig megoldja a problémáikat, még akkor is, ha nem ő okozta azokat, és nem utolsó sorban kitart a feleségei mellett is.

Loki becsülete pedig a felelősségvállalásban rejlik. Bár a következmények alól megpróbál párszor kibújni, a tetteiért mindig vállalja a felelősséget, a problémákat amiket okozott ő oldja meg.

Loki megmutatja, hogy a közösség értékeit nem csak egyféleképpen lehet képviselni és nem kell ahhoz megtagadnunk önmagunkat, hogy egy közösség részévé váljunk.


A kép Ella Peeblestől az Unsplashről

A kihívás eredeti (angol) verzióját itt találjátok meg: The Lefthander's Path blog

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr8617880613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása