12. Nap: Hol van Lokinak a helye?
2022. július 12. írta: Nadalien

12. Nap: Hol van Lokinak a helye?

30 Nap Odaadás Lokiért

Ahogy korábban már többször is megemlítettem, Loki imádására vagy neki való áldozásra nincsen történelmi bizonyíték. Nincsenek történelmi feljegyzések és régészeti leletekkel sem bővelkedünk. Létezett néhány település Lockbol, Luckabol, Lockesta, és Locastum néven, amelyek valószínűleg Loki nevéből erednek. Jacob Grimm pedig beszél egy helyről ("óriás sírja") a svédországi Västergötland tartományban, aminek a neve Lokehall. A Feröer szigeteken található Lokkafelli (Loki esése), több más hasonló nevű hellyel együtt.

Kereszt- és vezetéknevekként is fel-feltűnik Loki neve, külön érdekesség, hogy az Eddát lejegyző Snorri Sturluson nevelőapját Jón Loptrssonnak hívták, Loptr pedig Loki nevének egy ismert változata.

Ezek alapján semmiképpen nem lehet elvetni Loki isteni státuszát és kultuszát, a neki való áldozásra azonban ezek a nevek nem adnak megoldást. A Loki aspektusainál említett Snaptun Stone vagy Lokistone, mint kandalló kő mutathat irányt, arra hogy hol voltak Loki imádásának helyszínei.

A kandalló kőből az következik, hogy imádása és a neki való áldozás privát volt, minden házban, háztartásban saját hellyel. Szerepe a házi tűzben és a rituális tüzekben lehetett fontos.


Loki a Mythus fandom oldalán

A kihívás eredeti (angol) verzióját itt találjátok meg: The Lefthander's Path blog

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr6717880479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása