18. Nap: Genderfluid Loki?
2022. július 20. írta: Nadalien

18. Nap: Genderfluid Loki?

30 Nap Odaadás Lokiért

Bár tudunk néhány dolgot, hogy történelmileg hogyan állt hozzá a gender és szexualitás témájához Loki, pontosan azért nehéz lenne ezt megmondani. Ahogy a Thrymskviða eredeti nyelvű szövegében felfedezhető, Loki az átváltozásaival nem csak a formáját, hanem az identitását is megváltoztatja: női alakban női névmásokkal hivatkoznak rá. Ráadásul nem csak apa, hanem Sleipnir esetében anya is. Ezek alapján mondhatjuk, hogy a modern elképzelés Loki fluiditásáról a gender tekintetében történelmileg is alátámasztott, bár ezzel sem ért midenki egyet.

A szexualitását tekintve - a lovas eset kivételével - csak két feleségéről tudni: Angrboda és Sígyn. Történelmileg ezt a témát jobban kifejteni nem igazán lehet, de minden egyes Lokeannak megvan a maga tapasztalata Lokival. Én magam egyre jobban afelé hajlok, hogy Loki nem heteroszexuális, és akár még poly is lehet.

Ami fontos azonban, hogy ezeket valójában nem kell bizonyítani és nem kell velük egyetérteni. Mindenkinek meglehet a témában a saját UPG-je, hogy Lokinak milyen az identitása, lehet vitázni, érveket és ellenérveket hozni, és persze nem egyetérteni egymással. Hiszen az, hogy egy istenségnek milyen az identitása - ilyen szempontból - eltörpül amellett, hogy milyen identitású követőket gyűjt maga köré. És ha körbenézünk Loki követői között nagy számban vannak az LMBTQ+ közösség tagja, neurodivergens személyek, és akik kívülállónak érzik magukat ilyen vagy olyan okból kifolyólag. Loki szívesebben  gyűjt maga köré marginalizált követőket, talán mert a hagyományok újraélesztésekor ő maga is perifériára szorult, elutasításba ütközött.


A kihívás eredeti (angol) verzióját itt találjátok meg: The Lefthander's Path blog

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr4717880617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása