Magnetit
2022. augusztus 12. írta: Nadalien

Magnetit

Kristályok 3.

01800930014966520822582.jpg

A magnetit az oxidásványok közé tartozó ásványfaj és a legjobb minőségű és legfontosabb vasércásvány. A leginkább magnetikus ásvány, ami természetes módon előfordul a Földön. Nagyon sok magmás képződésű kőzetben kőzetalkotó ásványként megtalálható. Magyarországon apró kristályokként Badacsonyban, Celldömölkön, Felsőcsatáron, Recsken, Rudabányán, Perkupán, a Velencei-hegységben található meg.

2022-ben az Év Ásványának választották meg a Magyarhoni Földtani Társulat szervezésében.

Egy görög legenda szerint a magnetit a nevét egy pásztorról, Magneszről kapta, akinek a fémvégű botját vonzotta egy titokzatos fekete kő. Nevét azonban az ókori Thesszália egyik városáról, Magnésziáról kapta. Angolul ismert még lodestone néven is, ami esetenként a magnetit természetes módon magnetizált változatát jelenti. Mágnesessége elég ahhoz, magához vonzza az apró fémdarabokat, így az ember felfedezhette a mágnesességet, és használták az első mágneses iránytűkhöz is.

A magnetit oxigénre reagálva hematittá alakul. Ez az ásványi pár puffert képez, amely képes szabályozni, hogy mennyire oxidáló a környezete.

A magnetit egyik különlegessége, hogy igen elterjedt az élő organizmusokban (magnetotaktikus baktériumoktól egészen az emberig) és a biomágnesesség jelensége általában a magnetit jelenlétéhez köthető és esetenként együtt jár az elektromos és mágneses mezők érzékelésével. Ami ennél is izgalmasabb, hogy élő organizmusok is elő tudnak állítani magnetitet; az embernél az agyunk különböző részein találhatóak meg ezek a mikroszkopikus kristályok.

A magnetit agyi jelenléte miatt egyes kutatók úgy gondolják, hogy az ember is rendelkezik mágneses érzékkel, ami lehetővé tenné, hogy egyesek magnetovételt (magnetoreception) használjanak a navigációhoz.

Általános tudnivalók: Mágneses tulajdonsága miatt gyakorlatilag bármilyen bevonzó munkára alkalmas.

Bolygó: Föld
Elem: Föld
Zodiákus: Ikrek, Szűz
Chakra: gyökér
Szín: fekete

Numerológia: 4
Metafizikai jellemzők: Szerelem, Védelem

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr7516768436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása