Szűz
2021. augusztus 22. írta: Nadalien

Szűz

Csillagjegyek 12.

virgo.jpg

Szűz (augusztus 22. - szeptember 22.)

Egyéb nevei: Virgo, the Virgin, the Maiden
Tulajdonságai: Kecses, Rendezett, Kedves
Elem: Föld
Polaritás: negatív
Modalitás: változó
Bolygó: Merkúr
Numerológia: 6
Szín: ezüst
Ékkő: Peridot
Növény: Százszorszép, Búza
Tarot: IX. A Remete + Érmék 8, 9, 10
Istenség: Demeter, Ceres, Parthenosz, Szűz Mária, Shala, Proserpina, Persephone
Legfényesebb csillaga: Spica (α Vir) - "búzakalász"

Az ősi babilóniában még nem kezelták külön csillagképként, hanem egy csillagkép részeként hivatkoztak rá. A Szántás, amely Shala istennőt és az ő búzakévéjét reprezentálja az elképzelésük szerint. A mai csillagkép legfényesebb csillagának elnevezése ennek a tradíciónak az örököse, a Spica csillag nevének jelentése búzakalász. Mivel Mezopotámiának az egyik legfontosabb terménye a gabona volt, így a csillagképet a termékenységgel hozták összefüggésbe. Egyiptomban amikor a nap ebben a csillagképben járt, az azt jelezte, hogy elérkezett az aratás ideje, így csatolva vissza a Szűz csillagképét a búzához.

A görög és római mitológiában leginkább hajadonként tekintettek rá. A görögök Demeterrel és Persephonéval, míg a rómaiak ennek megfelelően Ceresszel és Proserpinával azonosították a Szűz alakját. Egy alternatív 1., századi elképzelés szerint pedig Parthenost, Apolló és Krizothemis lányát mutatja a csillagkép, aki valóban szüzen halt meg, s ezért Apolló az égre helyezte őt. A Szűz csillagképet Iustitiával és Astreával is azonosították, kezében az igazság mérlegével, ám az ő alakjuk levált, mikor a Mérleg külön csillagképként lett azonosítva. A középkorban a Szűz csillagképét magával Szűz Máriával is azonosították.

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr8716372076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása