Ikrek
2021. május 21. írta: Nadalien

Ikrek

Csillagjegyek 9.

con_gem_000.png

Ikrek (május 21. - június 20.)

Egyéb nevei: Gemini, the Twins
Tulajdonságai: Kíváncsi, Szeretetteljes, Kedves
Elem: Levegő
Polaritás: pozitív
Modalitás: változó
Bolygó: Merkúr
Numerológia: 3
Szín: sárga
Ékkő: tigrisszem
Virág: levendula, gyöngyvirág
Tarot: VI. A Szeretők + Kardok 8, 9, 10
Istenség: Kasztór és Pollux, Nergál
Legfényesebb csillaga: Pollux (β Gem)

Az Ikrek csillagképet a babilóniai idők óta tartják számon, mint a Hatalmas Ikrek. Kisebb istenségeknek tartották őket Meshlamtaea és Lugalirra néven, jelentésükben pedig "Aki eljött az alvilágból" és a "Hatalmas Király". Mindkét név értelmezhető Nergál egy-egy címeként, aki Babilóniában a járványok és betegségek istene, és nem mellesleg az alvilág királya volt.

A görög mitológiában Kasztórral és Polluxszal, Léda ikerfiaival azonosítják őket, akiket dioszkuroszoknak (zeuszfiaknak) is szokás nevezni. A történet szerint Pollux Zeusz fia volt, míg Kasztór Tündareószé, Spárta királyáé és Léda férjéé. Emiatt a különbségük miatt csak Pollux volt halhatatlan, ám a kötelékük olyan erős volt, hogy Kasztór halálakor, megosztotta ezt a halhatatlanságot, és Zeusz elhelyezte őket az égbolton.

Kasztórt és Polluxot Szent Elmo tüzével is kapcsolatba szokás hozni, mint a tengerészek védelmezői. Ez az aspektusuk pedig összeköti őket a proto-indo-európai "Isteni Ikrek" alakjával, akik szinte minde indo-európai mitológiában megjelennek valamilyen formában. Ezek az ikrek lovasok voltak, harcosok és gyógyítók egyben vagy felváltva, egymás közt elosztva a szerepeket. Az Égisten fiai vagy unokái, akik Napot húzó csődörök lovasai vagy a lovak maguk voltak. Utazásaik során pedig többek között a hajótörötteket is megmentették.

 Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr4416372052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása