VI. A Szeretők
2021. április 15. írta: Nadalien

VI. A Szeretők

Tarot Kurzus 7.

lovers-tile.jpg

VI. A Szeretők
the Lovers, la Amoureux, les Amantis, Love, gli Amanti
a Választás, a Szerelem

A Szeretők lapja sokat változott az évszázadok alatt, mégis mindvégig magában hordozta a szerelem és az azzal járó felelősség gondolatát. A legkorábbi lapokon, mint például a Visconti taroton házasságot láthatunk egy férfi és egy nő között, sokszor konkrét történelmi eseményeket megörökítve. Felettük a szerelem vak angyala, Erósz látható. Legkorábban nem is Szeretők, hanem Szerelem néven volt ismert ez a lap, hiszen ennek az érzelemnek és erénynek az allegóriájaként készültek az illusztrációk. Később, mint a Marseilles taroton, már négy alakot látunk a képen. Egy fiatal férfit, akit oldalról általában két nő fog közre. Úgy tűnik, hogy mindkét nő a maga irányába igyekszik terelni, de ő határozatlanul áll közöttük. Hármójuk felett a szárnyas Kupidó repül, nyilával célba véve az alatta állókat. Ezzel a megjelenítéssel érezhetően enyhül a végzetes, égben megkötött szerelem koncepciója és a hangsúly áthelyeződik a választás nehézségére az erény és a bűn között. A legtöbb ehhez hasonló illusztráción a Kupidó nyila a fiatalabb nőre, vagyis a bűnbe vezető út felé mutat. Ám van, hogy a negyedik alakot anyaként interpretálják, vagy nem is női, hanem férfi vonásokkal rendelkezik, és a kerítő szerepét játsza el. Az ilyen stílusú lapoknál az olvasón áll, hogyan interpretálja a történetet.

Érdekes módon pont az okkult Waite vezeti vissza az eredeti jelentés felé a kártya képi megjelenését a bibliai jelenettel, amihez egyébként az eredeti ábrázolásoknak nem sok köze volt. Ádámot és Évát láthatjuk az Édenkertben, akiket a szerelem hozott össze a két fa és az angyal előtt. Ezzel a jelenettel egyszerre tudja megjeleníteni a korábbi kétféle értelmezést: a szerelem összekötő erősségét, ami az égben köttetett meg és a választás súlyos végletességét, hiszen tudjuk hogyan végződik ez az idill és harmónia az Édenkertben. De azt az üzenetet is magában hordozza, hogy ahhoz, hogy haladni tudjunk, dönteni kell: a jó és a rossz egyszerre van jelen, így a döntés elkerülhetetlen, kötelező és nem tudjuk mi lesz a következménye. Ehhez azonban le kell mondani az addig ismertről, a kényelemről, a régi életről, hogy újat tudjunk megtapasztalni és megalkotni. Pont ezért képes ez a lap olyan szükségszerű döntéseket is jelképezni, amiknek alig vagy semmi közük sincs a szerelemhez.

vi-alba_ballesta_gonzalez.jpg

a White Numen Tarot Szeretője Alba Ballesta Gonzáleztől

Általános értelmezés: Vonzás, szerelem, szépség, próbák legyőzése, kapcsolat, harmónia, értékek, lelkitársak, partner, szoros kötelék, egymásnak teremtettek, rokon lelkek, tökéletes únió, nagy döntések, románc, vágy, szexuális kapcsolódás, közös értékek
Fordított értelmezés: Bukás, ostoba tervek, konfliktus, kibillent egyensúly, bizalmi problémák, eltávolodás, diszharmónia, viszály, a tisztelet hiánya, vágy, bizonytalanság, felelőtlenség, civakodás, széthúzás, válás.
Kulcsszavak
Szeretet, egyesülés, kooperáció, választás, szexualitás, egészség, bizalom, csábítás, sebezhetőség, kommunikáció, vonzódás, közeledés, összefüggés, kapcsolat, választás, ellentétek feloldódása

Elem: Levegő
Héber betű + jelentés: Zain - Kard
Asztrológia: Ikrek
Ji-King: 8. Di - Az Összetartozás
Istenség: Szerelem istenségek, Égi párok, Kettős vagy iker istenek - Isis és Ozirisz, Ishtar (és Tammuz), Erósz (és Psziché), Afrodité (és Árész), Vénusz (és Mars), Ádám és Éva, Kasztór és Pollux, Janus, Freyr és Freya
Ásvány: pink turmalin, vörös karneol
Növény: mirtusz, ginzeng
Állat: hattyú, kígyó, szarka, kaméleon
Szerv: szív, karok

Szimbólumok

  • Nagy Arkánum: Archetipikus jelenet, nagyobb események vagy témák jelölője.
  • Hat: A hatos a harmónia és egyensúly lapja, a szereteté és boldogságé, a szolgálaté és a szociális felelősségé. Kezdeti sikereket jelez és lehetőséget a pihenésre, de arra is utal, hogy az elvégzett munka kész marad. Együttérzést, nagylelkűséget és a mindennapi törődést szimbolizálja.
  • Nap: Az élet, a növekedés, a kreativitás, a boldogság és a tisztán látás szimbóluma. Asztrológiailag maszkulin és az egó, az én állapotát jelzi. Ezen a lapon mutathatja a nap alatt eggyé válók tiszta szándékait, illetve a döntésük világosságát.
  • Angyal: A tarotban általában isteni üzenetet jelképeznek, amik egy másik személytől, de akár a saját tudattalanunkból is jöhetnek álom vagy meditáció során. Az angyalok vezetnek és gondoskodnak rólunk, üzeneteik a magasabb jólétünket szolgálják. A Szeretők lapján látható angyalt azonosítani szokták azzal is, aki kiűzi végül Ádámot és Évát a Paradicsomból, azonban ezen a jeleneten áldását adja rájuk. Ezen kívül azonban gyakoribb, hogy Kupidóként vagy Erószként hivatkoznak rá, mint a szerelem angyala. Az, hogy melyiküket olvassuk le a lapról, indikálhatja, hogy adott esetben mennyire látjuk bele a szerelem végzetességét a lapba. Míg Kupidó egy visszafogottabb szerelemképhez köthető, addig Erósz elsöprő elemi erővel rendelkezik és fordított állásában az ugyanolyan elemi erővel rendelkező Erisszé válhat.
  • Láng: A lángok egyszerre tudnak teremteni (éltető meleg) és elpusztítani. Az átváltozás és a kreativitás szimbóluma, de azt is reprezentálhatják, ahogy elégetik a rosszat, az ártalmasat, mint egy tűzpróbában vagy tisztító tűzben. Érdekes módon az RWS pakliban a lángok az Élet fáján láthatóak, ahol a 12 láng a 12 zodiákusjegyet szimbolizálja.
  • Kígyó: Rengeteg jelentéssel bíró szimbólum a kígyó. Ádám és Éva történetében a bűnbe csábító, de mint a bőrét levető élőlény a gyógyulást, regenerálódást, az újjáéledést jelképezi. A fára felcsavarodott kígyó őrzője a fának, de a felemelkedést, fejlődést is jelképezi. Ebben a formájában kifejezetten arra hivatott, hogy megismertessen a fa gyümölcseinek titkával. Egyszerre értelmezhető alattomos, ravasz és óvatos, bölcs lényként is.
  • Meztelenség: Az ártatlanságot, nyitottságot és az égiek üzeneteire való fogékonyságot szimbolizálja. Bizonyos esetekben, ahogy a Szeretők lapján is, szexualitást jelezhet. A kifejezés legvégső formája, ahol teljesen leengedjük a védelmünket, nincs mit titkolni a ruhák alatt: a védtelenség egyben a legbátrabb lépés. A létezés vagy az intimitás legmélyebb szentségét is jelképezheti.
  • Hegy: A tarotban a hegyek és dombok különböző mértékű kihívásokat jelenítenek meg az életben, amik a növekedésünket segítik elő. A hegy mérete és meredeksége jelezi a kihívás vagy kockázat nagyságát. A Szeretők lapján látható hegy meredek és magas, pontosan elválasztja az emberpárt a kompozícióban, jelezve, hogy a szerelem miatt meghozott döntések nagy felelősséggel, áldozattal és véglegességgel járnak.
  • Felhő: A felhők a gondolatokat reprezentálják. Itt a szürke szín arra utal, hogy az érzelmek kerekednek felül a gondolatokon, ahogy a szerelemben általában lenni szokott. De azt is jelölheti, hogy a meghozott döntésben sokkal nagyobb szerepet játszanak az érzelmek, mint a logika.
  • Szemkontaktus: A legtöbb illusztráción felfedezhetjük a szemkontaktust a férfi és női alak között, amely a mély kapcsolatot és a szó nélküli kommunikációt jelképezi kettejük között: a lelkük nyitva van egymás felé. A kivételt pont az RWS lapja képezi, ahol a férfi ugyan a nőre, a nő viszont az angyalra tekint. Ezzel Waite a bibliai jelenetet erősíti meg és leképezi a kapcsolatok dinamikáját is. Ahogyan Madách Az ember tragédiájában gyönyörűen kifejti: a feminin oldal közvetlen, intuitív kapcsolatot ápol az égi erőkkel, míg a maszkulin csak a feminin szűrőjén keresztül képes kapcsolatba lépni a transzcendens tudással.
  • Liliom: A liliom, fehér színe miatt, a tisztaság és ártatlanság szimbóluma, de egyben a termékenységé és az anyaságé is, így feminin energia. Ezen kívül a sebezhetőséget is reprezentálja és azt, hogy önmagunk lehetünk és a partnerünknek is meg tudjuk adni ezt a lehetőséget. Ezen kívül az egészség és a gondoskodás virága.
  • Emberpár: Alapvetően Ádámot és Évát, és így összességében az emberiséget szimbolizálja. Ezen kívül jelképezheti a világmindenség kettősségét, annak mozgását és önmaga újrateremtésére való képességet, de az egységet és az összetartozás tudatát is.
  • Fák: Waite és bibliai reprezentációja óta található a Szeretők lapján a két fa szimbóluma. Eredetileg a Jó és Rossz Tudásának Fáját és az Élet Fáját hivatott jelképezni, illetve az édeni idill érzetét teremti meg. Érdekes azonban, hogy az élő és gyümölcsöző fa az, ami végül bűnbe csábít és a kiszáradt, égő halott fa, ami az örök életet biztosítaná. Az édeni idillen kívül a jelenlétüket a korábbi kártyákon látott oszlopokhoz lehetne hasonlítani, így funkciója - hasonlóan a világfa-képzethez - az égi és a földi szférák összekötése lenne.
  • Válaszút: Egyes ábrázolások, amik a Marseilles elképzeléséhez állnak közelebb válaszutat vagy keresztutat is megjelenítenek az illusztrációikon; a Döntés aspektusát domborítva ki ezzel. A sorsok kereszteződését, az élet nagy döntéseit, a haladást, de az isteni, az égi keresését is jelképezheti - mint Vörösmarty Csongor és Tündéjében.

lovers-tile2.jpg

a Blood Moon tarot, a Children of Litha Tarot és a Game of Thrones Tarot

Tematikus értelmezések

Állásuktól és a körülvevő kártyáktól függően a pozitív vagy a negatív jelentésük domborodhat ki.

Szerelmi olvasás: A legjobb lap, ami szerelmi olvasásában előjöhet! Szerelmet, harmóniát, kompatibilitást, kapcsolatot jelent. Lelki társat, viszonzott vonzalmat, szerelmet, erős köteléket mutat. Ha még nem vagy kapcsolatban, azt jelezheti, hogy nemsokára megfelelő társra, rokonlélekre találsz. Kölcsönös a megértés a két fél között, a már meglévő kapcsolat pedig szorosabbá válik. Fizikai, mentális, érzelmi és spirituális egységet jelez a két fél között, amiről a legtöbben csak álmodnak.
Fordított esetben jelezheti, hogy a kapcsolat csak fizikai vonzalomra és vágyra épül, vagy bizalmatlanság, diszharmónia lépett fel. Mutathatja, hogy bár a kapcsolat szexuális oldala rendben van, érzelmileg nem biztos, hogy ugyanott vannak a partnerek, de úgy is lehet érteni, hogy az egyik fél sokkal több érzelmet fektet a kapcsolatba. Arra is utalhat, hogy pont ezektől fél a kérdező: a bizalmatlanságtól, a másik megértésének hiányától, hogy ő vagy éppen a másik fél többet ad a kapcsolatba - és ez tartja vissza, hogy komolyabbra fordítsa azt. Szingliként mutathatja, hogy a szerelem úton, van de többet kell rá várni, mint azt gondoltuk volna, vagy nem a megfelelő partnert fogjuk választani. Arra figyelmeztet, hogy ne csak fizikailag, szexuálisan, hanem más módokon is próbáljunk meg kapcsolódni a(z eljövendő) partnerünkhöz.

Pénz, karrier olvasás: Karrier olvasásban is harmonikus kapcsolatot jelezhet, de fontos döntéseket is, amiket meg kell majd hoznod: a szív vágya és az ész kérése között. Gyűjts össze minden tényt és vedd figyelembe őket a döntésednél. Nyílj meg, kommunikálj, fejezd ki magad és a te javadra fordulnak a dolgok. Üzleti partnert szimbolizálhat, ami kölcsönösen kedvező lesz, ugyanazon a  hullámhosszon vagytok, hasonlóak a céljaitok, egymás támogatói lesztek. Ezen kívül jelezheti azt is, hogy romantikus kapcsolatba kerülhetsz egy munkatársaddal. Anyagilag jó szerencsét jelezhet.
Fordított esetben akadályt jelezhet a fejlődésben vagy a támogatás elvesztését egy magasabb pozíciójú személytől. Üzleti partnerek közötti viszályt is jelentheti vagy csak azt, hogy érdemes újra egyeztetni, hogy közös célok felé haladtok-e. Szintén jelezhet munkahelyi románcot, ám ez komoly következményekkel járhat, akár a munkádat is veszélyeztetheti. Anyagi szempontból felelőtlen költekezést, impulzív vásárlásokat jelölhet. Figyelmeztet arra, hogy a döntéseidnek és tetteidnek következményei vannak, vállald értük a felelősséget!

Egészség olvasás: Egészségre vonatkozó olvasásban családi és baráti támogatást jelezhet, de megértő orvost is, hiszen a harmónia, a meleg szeretet, a támogatás lapja. Ez a támogatás segíthet túljutni az adott betegségen. Nehéz döntéseket is jelezhet, de az elbizonytalanodás helyett érdemes az árral haladnod. A Szeretők lapja a szívvel függ össze, ezért ilyen kontextusban érdemes a szívünk egészségére nagyobb hangsúlyt fektetni.
Fordított esetben akadályt, nehézséget jelezhet a felgyógyulásban, vagy a támogatás hiányát a családtól, barátoktól. Egészségre vonatkozóan azt is jelezheti, hogy ellentétben vagy a testeddel és meg kell találnod a harmóniát vele, hogy gyógyulni tudj. Ne haragudj a testedre, add meg neki a segítséget, a szeretetet és az időt a gyógyulásra.

Spiritualitás olvasás: Spirituális kontextusban az önmagunkkal való harmónia megtalálást jelezheti. Önmagunk és személyes morális kódunk mélyebb megértését indikálhatja. Szorosabb kapcsolatra utal a spirituális énünkkel. Azt is jelezheti, hogy a spirituális utunkhoz találhatunk hasznos partnert.
Fordított állásában arra hívhatja fel a figyelmet, hogy túlságosan az anyagi dolgokra fókuszáltál, hogy elégedett legyél az életben. És bár ez átmenetileg örömet okozhat, de nem fog harmóniát hozni az életedbe. Fókuszálj inkább az életed spirituális oldalára. Szexuális kapcsolatot is jelezhet a spirituális vezetőddel. Légy nagyon óvatos, mert ezzel ellened használhatja a hatalmát. Az ő szerepe a spirituális vezetésed, nem a szerelmi életedbe való belefolyás.

Igen-nem olvasás: Határozott igen! Nagyon pozitív lap, azt jelenti, hogy teljes szívvel kell döntenünk, neheztelés és kiskapuk nyitva hagyása nélkül. Minden esetben a nagy, fenntartás nélküli igent jelképezi.

Személyre vonatkozó olvasás: Egyrészt jelezhet két személyt, akik szerelmesek, lelki társak, egymásnak lettek teremtve vagy éppen a kérdező másik felét, másrészt mutathat olyan személyt, aki tudja, hogyan tartsa fenn az egyensúlyt az ész és az érzelmek között. Olyan boldog embert szimbolizálhat, aki tisztán lát, érzelmileg elégedett, tele örömmel és életkedvvel, kíváncsi, sokrétű és könnyed. Olyasvalaki, aki nem fél kifejezni az ötleteit, boldogságot hozni az életbe és kapcsolódni másokkal. Fordított esetben ez a személy az, aki megfoszt mindezen örömöktől, viszályt szít, féltékeny és irigy.

lovers-tile3.jpg

a Fyodor Pavlov Tarot, a Tarot of the Divine és az Animal Totem Tarot

Kártyaleírás

Ahogy már a legelején is kifejtettem, az ábrázolás sokat változott az évszázadok során. Kezdve az egyszerű házasság szentségével a férfival, nővel és az őket összeadó vak angyallal a Visconti taroton. A Marseilles egy választási lehetőséget tár elénk: fiatal férfi két nő között vagy éppen egy kerítő által sarokba szorítva, felettük a gyermeki Kupidóval. Waite ezen csavar egy nagyot és bibliai jelenetté alakítja a Szeretők lapját. Rajta a mezítelen, vagyis bűnbeesés előtti Ádámmal és Évával, édenkerti környezetben, a Jó és Rossz Tudásának és az Élet Fájával, fölöttük, a felhők mögött az angyali áldás talán a kozmikus Erószként értelmezhető. A legtöbb modern pakli a három alakos RWS-t kettőre redukálja, és megszabadul az egyértelmű bibliai ábrázolástól is, még ha a paradicsomi érzetet meg is próbálja tartani.

A példáim közül talán Fyodor Pavlov szeretői állnak a legközelebb az RWS ábrázolásához a meztelen emberi alakokkal és a két fával a háttérben. A vérző szív a szentséget, a vörös szalag a pár égi összetartozását jelenti. Pavlov interpretációja a nemi kettősség megkérdőjelezésével mutat újat, megcserélve a genitáliákat: a maszkulin alak kap vaginát és a feminin péniszt. Egyrészt inkluzívabbá teszi a paklit, másrészt belevisz egy kis gnosztikus, plátói gondolatot, azzal az ígérettel, hogy mindenkinek megvan az őt kiegészítő másik fele, akivel egésszé válhat. Az Animal Totem tarot a két szembetűnő fájával szintén megidézi az Édenkertet. A két hattyúval az ellentétek vonzására, a különbözőségek egységgé alakulására hívja fel elsősorban a figyelmet, de a dolgok változékony és törékeny természetére is. Hasonló kettősséggel operál a Tarot of the Divine is, ahol a szeretőket a Szépség és a Szörnyeteg alakítja, kidomborítva azt az értelmezést, hogy a belső egyensúly és szépség fontosabb a külsőségeknél. Kifejezetten jó ábrázolásnak tartom a Game of Thrones Szeretők lapját is, ami a sorozat egyik ikonikus jelenetét rekreálja: Ygritte és Havas Jon csókját a Falon. Szimbolizálja két világ találkozását és egyesülését, a döntéseikkel járó hatalmas nehézségeket és az azokból következő visszafordíthatatlan változásokat. A Children of Litha Szeretők lapja engem Erósz és Psziché történetére emlékeztet, talán a feminin alak pillangószárnyai miatt: Pszichét szokás pillangó szárnyakkal ábrázolni. A kígyó alakjával pedig szintén egy édeni környezetet teremt meg. A Blood Moon Tarot az almával a középpontban szintén az édeni bűnbeesés hangulatát idézi meg, és plusz értelmezést is ad a laphoz azzal, hogy a Szeretőkön lévő két alakot korábban az Uralkodónő és az Uralkodó lapokon szerepeltette.

Feladat: Hogy senki ne érezze kihagyva magát, feladatként egy self-love kirakást hozok, hiszen a Szeretők lapja nem csak másokról, hanem önmagunk szeretetéről is szól.

  1. Valami, amit szerethetsz magadon
  2. Hogyan lehetnék türelmesebb magammal?
  3. Hogyan lehetnék kedvesebb magammal?
  4. Energiák és stratégiák, amit érdemes követnem

selflove.jpg

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr4516453560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása