XI. Igazság
2021. június 16. írta: Nadalien

XI. Igazság

Tarot Kurzus 12.

justice-tile1.jpg

XI. Igazság
Justice, Balance
Igazságosság, Egyensúly

Ugyanúgy, ahogy az Erő lapjánál, az Igazságnál is érdemes szót említeni a számozásról. Manapság a legtöbb pakliban az Igazság a 11-es számot viseli. Ugyanúgy, ahogyan ez Erő esetében is, ezt a hagyományt a Rider-Waite-Smith Tarot vezeti be, hogy a számozás és az archetípusok jobban illeszkedjenek a Golden Dawn hermetikus rendszeréhez, amiben a nyolcasr az Oroszlán (Erő), a tizenegyest pedig a Mérleg (Igazság) jegyével állítottak párhuzamba. A Marseilles és a Thoth rendszerén alapuló paklikban az Igazság a 8-as számot viseli. Mivel a tarot részben a numerológiára épül, ezért a lap számának megváltozásával, változhat annak jelentése is. Alapvetően persze minden kártyának van egy saját jelentése a képi szimbólumok és alapvető archetípusa alapján, de a számok befolyásolhatják, hogy ezeknek a jelentését milyen oldalról közelítjük meg.

A 11 mesterszám a numerológiában. Az inspiráció, megvilágosodás, a karizma és a dinamizmus száma. Mivel a tökéletes tízes után következik, ezért az elmozdulás, a sebezhetőség, a túlzás száma is. Ezen kívül kettőre redukálható, így benne találhatóak a kettes tulajdonságai is: az egyensúly, az igazságosság, a becsület, de az ellentétes erők harca is. A görögöknél az Igazság száma a nyolcas volt, mert páros számok egyenlő elosztásából keletkezik, így egyensúlyt és nyugalmat sugall. Hasonlóképpen, a formája miatt, az arab nyolcas is a végtelenség, a befejezettség, és így a sors munkálkodásának szimbóluma. Úgy gondolták, hogy a nyolc oldalú forma, az oktogon áll középen, a négyzet, mint a tér és az idő szimbóluma, valamint a kör, a végtelenség szimbóluma között. Ezért ez a kiegyensúlyozó pont a test külső, valamint a lélek belső világa között.

A kelet-olasz hagyományban (Ferrara, Velence) az Igazság kártyáját az Ítélet és a Világ közé emelték, amivel ráerősítenek a Végítélet ítélkező aspektusára és Mihály arkangyal alakjára, aki elválasztja a jót a rossztól. A kártya mindig is az Igazság nevet viselte és képi világa sem változott: egy női alakot ábrázol karddal és mérleggel a kezeiben. A Thoth Tarot változtat ezen és (mint sok más lap esetében) átkereszteli az Igazság lapját: Adjustment avagy "Megigazítás" lesz belőle. 

Arisztotelésztől megismerhetjük, mit jelentett az Igazság a kereszténység előtti időkben. Nem egy kozmikus végrehajtó, ami a jó vagy rossz tetteket jutalmazza. Sokkal inkább az emberek közötti méltányosságról, az ember karakteréről ad tanúbizonyságot. Az Igazság a négy kardinális erény egyike, ami a földi, emberek közötti erényeket határozzák meg. Az Igazság a nem-csalásról, a nem-kapzsiságról, mások ki nem használásáról szól, arról, hogy csak azt vesszük el, amire szükségük van. Ebben jelenik meg az egyensúly: az egyenlő porciókban, hogy se nem önzőnek, se nem önzetlennek nem kell lenni, hanem meg kell találni a megfelelő középutat az extremitások között. A világos, objektív felismerést, a tudatos és eltökélt ítéletet, megvesztegethetetlenséget, kiegyensúlyozottságot és becsületességet szimbolizálja. Ha őszinték és becsületesek vagyunk, tevékenységünket elismerik és megfelelően honorálják. Viszont ha kétes eszközökkel akarunk előnyre szert tenni, kudarcot vallunk. Ezzel nagy felelősségtudatot is kifejez a kártya. Azt mutatja, hogy semmit sem kapunk ajándékba, de nem is tagadnak meg semmit tőlünk. Hogy mindenért, amit kapunk vagy átélünk csak és kizárólag magunk viseljük a felelősséget.

A Golden Dawn és a Rider Tarot azonban beleveszi a lap értelmezésébe a kozmikus Igazságot is. Hiszen a képi megjelenésén ez kevésbé látszik, de itt is egyiptomi inspirációt fedezhetünk fel: az Igazságot Maat istennő képviseli, aki mérlegével megméri a holtak szívének súlyát egy tollpihével szemben. Az Igazság a lelkiismeret, a belső én hangja, és rámutat arra a váltásra, ami az új ciklusból következik: eddig a tudat kifelé forduló aspektusai voltak középpontban, most a tudat és a lélek belső terei kerülnek felfedezésre.

Általános értelmezés: Kiegyenlítés, helyesség, valószerűség, végrehajtás, a megérdemelt oldal győzelme, igazság, őszinteség, igazságosság, törvény, karmikus igazság, következmények, jogi viták, integritás, ok és okozat, életleckék, tisztesség
Fordított értelmezés: a törvény minden részlege, jogi problémák, bigottság, elfogultság, túlzott súlyosságú ítélet, korrupció, igazságtalanság, tisztességtelenség, előítélet, karmikus megtorlás, megbízhatatlanság
Kulcsszavak
Igazságosság, egyensúly, etika, törvény, megbízhatóság, mérleg, összpontosítás, ellentétek egyensúlyozása, igazság, egyenlőség, megegyezés, elfogadás, vizsgálat, felelősség és felelősségre vonás

Elem: Levegő
Héber betű + jelentés: Lamed - Ösztöke
Asztrológia: Mérleg
Bolygó: Vénusz
Ji-King: 21. Si Ho - A Keresztülcsapás
Istenség: Igazság istenek, a Rend istenei - Hórák, Diké, Skadi, Tyr, Forsseti, Lady Justice, Athéna, Minerva, Maat, Jupiter, Zeusz, Shamash (Utu), Themisz, Astraea, Iustitia, Ammit, Anubisz, Nanshe, Nemeszisz, Syn, Vár
Ásvány: smaragd, fluorit, gagát (jet)
Növény: fenyő, lonc
Állat: nyúl, daru, elefánt
Lény: szfinx
Szerv: vesék, máj

Szimbólumok

  • Nagy Arkánum: Archetipikus alak, nagyobb események vagy témák jelölője
  • Tizenegy: Mesterszám a numerológiában. Az inspiráció, megvilágosodás, a karizma és a dinamizmus száma. Mivel a tökéletes tízes után következik ezért az elmozdulás, a sebezhetőség, a túlzás száma is lehet. Ezen kívül kettőre redukálható, így benne találhatóak a kettes tulajdonságai is: az egyensúly, az igazságosság, a becsület, de az ellentétes erők harca is.
  • Korona: Az égivel való kapcsolatot jelképezi: a tudat és a spirituális kommunikáció metszéspontja, sokszor harmadik szemként vagy a korona chakraként értelmezhető. Harmadik szem funkcióját ki is hangsúlyozza a korona közepén található egyetlen drágakő. Ezen kívül uralkodói státuszt jelezhet, az Igazságon azonban nem a nemesi születését, hanem a minden ember felett álló törvény uralmát jelképezi.
  • Oszlop: Az oszlopok a tarotban az egyensúlyt, a középutat jelentik, függőleges elhelyezkedésük a spiritualitásnak és az intellektusnak az égiből a materiális világba való lehozatalát is jelzi.
  • Pad: A pad szimbóluma a szünet tartásra és a reflektálásra hívja fel a figyelmünket. Állj meg, pihenj és gondold át az eseményeket! Egy kis szünet után tisztábban láthatod a dolgokat.
  • Kard: Alapvetően a levegő elemét, az elmét, a gondolatokat, a logikát jelképezi. Ezen kívül a becsület, az erény, a racionalitás és a felszámolás szimbóluma. Az Igazság kezében kétélű fegyver, az igaz gondolat és az igaz tett jelképe, ami átvág az elme ködén, megtisztítva az utat a megfelelő döntés felé.
  • Mérleg: A mérleg az egyenlőség és az egyensúly szimbóluma. Láthatóvá teszi a kibillenést, hogy melyik oldalon kell cselekednünk, hogy visszaállítsuk a balanszot.
  • Fátyol: A fátyol az elrejtett, titkos dolgokat, az illúziót vagy a szüzességet jelképezheti. Az Igazság lapján a rejtett igazságokat jelképezi ez a fátyol, illetve az olyan égi okokat, amiket nem érthetünk halandó valónkban, mégis hatással vannak a földire. Ezen kívül a lepel Igazságról való lerántását is jelképezheti. Ide köthetjük a képi ábrázolásokon néha megjelenő szemkötőt is, ahogy a Sorshoz hasonlóan vakon hozza meg a döntését az Igazság. A véletlen helyett azonban itt a pártatlanságot, a kizárólag a tényeket figyelembe vevő döntéshozatalt jelképezi.

justice-tile2.jpg

az Oriens Tarot, Rachel Tunstall tarotja és a True Black Tarot

Tematikus értelmezések

Állásuktól és a körülvevő kártyáktól függően a pozitív vagy a negatív jelentésük domborodhat ki.

Szerelmi olvasás: Ha szerelmi olvasásban kapjuk ezt a lapot, az azt jelzi, hogy nem véletlen, hogy a jelenlegi szituációban találtuk magunkat. Amennyiben a kapcsolatunk jól működik, az az őszinteség, szeretet, gondoskodás jutalma, ha pedig gondjaink vannak, akkor itt az ideje górcső alá venni az eddigi tetteinket, mert az igazság hamarosan kiderül. Azt is mutathatja, hogy egyensúlyt kell vinnünk a kapcsolatunkba és kivágni az ártó szokásokat. Ha szingliként kapcsolatokon gondolkozol, ez a lap jelzi, hogy hamarosan eljön a te időd. Mivel az Igazság lapja jogi vonatkozással is rendelkezik, így házassági szerződést is jelezhet. Ezen kívül egyszerűen jelezheti azt is, hogy a jövendő partnerünk a jogi pályán dolgozik, vagy a zodiákus asszociációját tekintve egy Mérleggel lesz dolgunk. Ha az eddigi kapcsolatainkban rosszul bántak velünk, a lap jelezheti, hogy olyan partner/kapcsolat vár ránk, aki visszabillenti a mérleg nyelvét, megkapjuk a megérdemelt bánásmódot.
Fordított állásában igazságtalanságot vagy akár megcsalást is jelezhet. Mutatja, hogy valamelyik vagy mindkét fél őszintétlen a kapcsolatban. Jelezheti, hogy vissza kell hozni az egyensúlyt. Kapcsolatban lévőknek egy erős indikátora lehet, hogy az egyik félt rajtakapják csalás közben. Arra is utalhat, hogy nem érzed, hogy korrektül kezelnének vagy egyenlőség lenne a kapcsolatban. Mielőtt azonban a párodat elítélnéd, nézz magadba és gondold át, hogy tényleg a partneredet igazságos-e hibáztatni. Szingliként a fordított lap arra utalhat, hogy bár te késznek érzed magad egy új kapcsolatra, valójában még mindig nem tanultad meg azokat a leckéket, amik szükségesek a továbbhaladásodhoz, hogy ne kövesd el újra ugyanazokat a hibákat. Mutathatja, hogy hiányzik a kapcsolataidból az egyensúly, nem hagysz helyet a természetes fejlődésükre. Azt is megmutathatja, hogy ha rosszul kezelted a múltbeli partnereidet, akkor a következményeket most kell elszenvedned.

Pénzügyi, iskolai vagy karrierolvasás: Megjutalmazzák a kemény munkádat. Ha emelésért vagy előléptetésért dolgoztál, most eljött a jutalom ideje. De arra is utalhat, hogy érdemes átnézni a munkarutinodat és megszabadulni a fölösleges dolgoktól, amik a munka és a magánéleted közötti egyensúlyt felborítják. Anyagi szempontból azt mutatja, hogyha tisztességesen viselkedtél a pénz és üzlet szempontjából, az most igazán ki fog fizetődni. Szerencsejáték szempontjából jó ómen.
Fordított állásában előítéleteket vagy igazságtalan bánásmódot jelezhet a munkahelyen, de arra is utalhat, hogy a kérdező korrupt és igazságtalan az üzleteiben. Hamis hibáztatást vagy szabotázst is jelezhet. Mindenesetre ne hozz elhamarkodott döntéseket; logikusan, visszafogottan közelítsd meg a problémát, hiszen a fordított Igazság lapja nem neked kedvez a vitákban. Ha te viselkedtél korruptan, ne hibáztass mást, vállald a hibáidat és következményeit. Anyagi szempontból tartsuk távol magunkat a kockázatos befektetésektől és a szerencsejátéktól, hiszen nem áll mellettünk a szerencse, de akár át is verhetnek.

Egészségolvasás: Ha odafigyeltél az egészségedre és megfelelő lépéseket tettél a fejlesztésére, ez a lap jelzi, hogy jó úton jársz. Ha problémáid voltak mostanában, a lap azt jelzi, hogy valami kibillent az egyensúlyából. Óvakodj a túlzásoktól, próbálj meg mértéket tartani!
Fordított állásában az egyensúly felbomlását jelzi, ami kihat az egészségedre is. Legyél magaddal igazságos, tedd meg a megfelelő lépéseket, hogy visszaszerezd az életerődet. Hasonlóan a sima állásához, fokozottan óvakodj a túlzásoktól, tartsd az egyensúlyt és a mértéket mind az étkezésben, edzésben vagy a gyógyszereidben.

Spiritualitás olvasás: Spirituális kontextusban az Igazság egyik fő témája a karma. Ez nem azt jelenti, hogy a múlt hibáiért büntetést kapsz, hanem azt, hogy választottál egy leckét erre az életre, az Univerzum pedig ezeket a leckéket küldi feléd. Minél hamarabb megtanulod ezeket a leckéket, annál hamarabb tudsz továbbhaladni.
Fordított állásában is azt jelzi, hogy az Univerzum küldi számodra a megtanulandó leckéket. Te vagy az, aki kerüli vagy egyenesen elutasítja a tanulást. Általában kis lépésekben kezdődik, azonban ha nem foglalkozunk vele, gyorsan olyan naggyá válhat, hogy magával sodornak a hatalmas leckék és azok komoly következményei. Ezen kívül azt is jelentheti, hogy úgy érzed igazságtalanul bánnak veled. Próbálj meg kapcsolatba lépni a magasabb éneddel és felülemelkedni a körülményeken.

Igen-nem olvasás: Nem biztos. Komoly mérlegelést és az érzelmek kizárását kívánja, hogy objektíven tudj dönteni.

Személyre vonatkozó olvasás: Mérleg jegyű vagy jogi pályán dolgozó személyt jelezhet. Ezen kívül olyan valakit, akinek szigorú morális iránytűje van. Ez a személy hisz a fairplayben, a becsületben, az erényekben és az elvekben. Ésszel és logikával közelítenek a szituációkhoz, körültekintően analizálják a helyzetet, mielőtt döntésre jutnának. Egészséges határokat állítanak maguk köré és könnyedén mondana nemet ha arra van szükségük de ugyanolyan könnyedén mondanak igent is, ha a szituáció azt kívánja. Mindenkivel igyekeznek kiegyensúlyozott kapcsolatot fenntartani és nem átlépni mások határait.
Fordított állásában olyan személyt jelölhet, aki a fenti tulajdonságok híján van. Aki nem átall piszkosan játszani vagy áthágni a mások által felállított határokat, hogy elérje a céljait. Kapcsolatai kiegyensúlyozatlanok. De a mérleg másik oldalán is lehet: aki túl szigorú morálisan magához és másokhoz; keveset vagy éppen túl sokat enged meg.

justice-tile3.jpg

a Fairy Tale Tarot, a The Light Seer’s Tarot és az Ostara Tarot

Kártyaleírás

A képen trónon ülő, szigorú, komoly női alakot látunk, aki jobb kezében felemelt kardot, bal kezében aranyból készült mérleget tart. Egy egyszerű kőpadon ül, mögötte elegáns oszloppár magasodik, közöttük egy fátyol kifeszítve. Egyszerű, letisztult képi világa van ennek a lapnak, minimális szimbólumtárral dolgozik. Nagyon hasonlít a Főpapnő lapjához, csak nincs meg benne az a misztikum. Az Igazság nem egy égi, másvilági misztikum őrzője, hanem a szilárd, érzelemmentes, logikus és objektív földi, emberi tényeké és törvényeké. Mérlegel és vág, meghozza a döntést, amire szükség van.

Talán az egyszerűsége miatt is nehezen találtam igazán eltérő ábrázolásokat erre a lapra. A legtöbb a hagyományos mérleg vagy kard plusz mérleg szimbolikával operál, legfeljebb egy kicsit újraöltöztetve, hogy beleilljen az éppen készített pakli esztétikájába. Ilyen például a True Black TarotRachel Tunstall tarot illusztrációi vagy a The Light Seer's Tarot. Ez utóbbi legalább kiemeli az Igazság kettős élű természetét. Az Ostara Tarot Maat egyiptomi istennő alakját emeli ki, az Igazság másvilági ítélet oldalát. Az Oriens Tarot egy plusz réteget ad hozzá az értelmezéshez a bagoly szimbólumával, ami ha a görög mitológiából indulunk ki Athéna istennő állata és a bölcsesség szimbóluma. Pluszban egy misztikus hangulatot is teremt, ami egyébként az egész paklira jellemző. Végül a Fairy Tale Tarot ezen a lapon a libapásztor lány meséjét jeleníti meg, amiben gyerekkori emlékeim szerint elég komoly hangsúlyt kap az igazság, az önbíráskodás és az egyensúly visszaállításának témái.

Feladat: Ehhez a feladathoz saját kirakást hozok, amit az Igazság kártya szimbólumai alapján készítettem.

  1. Szituáció vagy lecke - Amit éppen meg kell tanulnunk
  2. Mérleg - Amit egyensúlyba kell hozni
  3. Kard - Amin át kell vágni
  4. Pad - Amin el kell gondolkozni
  5. S - Rejtett igazság (árnyék lap a pakli alján)
  6. Tanács A
  7. Tanács B

justice-spread.jpg

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr2316522512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása