Mérleg
2020. szeptember 23. írta: Nadalien

Mérleg

Csillagjegyek 1.

libra-constellation-facts.jpg

Mérleg (szeptember 22. - október 21.)

Más nevei: Libra, the Scales
Tulajdonságai: Diplomatikus, művészi, intelligens
Elem: Levegő
Polaritás: + (maszkulin)
Modalitás: Kardinális
Bolygó: Vénusz
Numerológia: 7
Szín: Kék, rózsaszín, barna
Ékkő: Lapis lazuli + korall, opál, rózsakvarc
Virág: Rózsa
Tarot: XI. Igazság + Kardok 2, 3, 4
Istenség: Themisz, Astraea, Iustitia, Lady Justice, Shamash (Utu)

A Mérleg története igazán komplex egyszerre régi és új a csillagjegyek között. Már az ősi babilóniaiak is értekeztek róla és elismerték csillagképként. Ők MUL Zibanunak hívták, ami "mérleget" vagy "egyensúlyt" jelent. Ez a mérleg a napistenük Shamash számára volt szent, aki az igazság és moralitás istene is volt. Ehhez a babiloni elnevezéshez nagyon hasonló néven nevezték az arabok a csillagképet: zubana, ami a Skorpió ollóit jelenti és az ősi görögök is ennek tartották. Ezek az ollók azonban tulajdonságaikban mérlegszerűek voltak: az igazságosságot, a törvényt és az udvariasságot jelképezték. Az antik rómaiaknál lett újra önálló csillagkép, mikor a Nap az őszi napforduló kezdetén lépett be a csillagképbe - hagyomány szerint ma is ekkor van az őszi napforduló.

Hogy valójában ki tartja ezt a Mérleget, szintén eltérő, ha a forrásokat nézzük. Az egyik megközelítés szerint a mérleg tartója Astraea, aki az igazság, ártatlanság, tisztaság és precizitás szűz istennője volt a görögöknél és a Szűz csillagképpel is komoly kapcsolatban áll. Egy másik nézet szerint a mérleg Themisz titanisz szimbóluma, aki az isteni rend, tisztesség, törvény, természetes jog és szokás istennője, római megfelelője pedig Iusztitia, aki az igazság vak istennője volt, kezében mérleggel és karddal. A rómaiak ezért úgy tartották, hogy a legjobb bírák a Mérleg jegye alatt születnek.

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr2616211194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása