XIII. A Halál
2021. november 21. írta: Nadalien

XIII. A Halál

Tarot Kurzus 14.

death-tile.png

XIII. A Halál
Death
(A Név Nélküli Lap), Újjászületés, Átváltozás

A Halál kártyája általában a Kaszást ábrázolja, és jövendőmondás szempontjából leginkább az életünkben bekövetkező jelentős változásokat jelzi. Néhány régi pakli, mint a Marseilles vagy a Visconti-Sforza eltűnteti a kártya nevét a lapról és a "Név Nélküli Lapnak" nevezi, általában azzal a szándékkal, hogy többlet jelentést adjon hozzá a szó szerint vett halálhoz. Más paklik Újjászületésnek vagy Halál-Újjászületésnek nevezik, de az újabbak közül vannak, akik Transzformációnak, Átváltozásnak hívják a Halál lapját. Számomra leginkább az újjászületéssel járó átváltozást jelzi leginkább ez a lap, hiszen a halál - legyen az a miénk vagy másé - megváltoztatja a világnézetünket. Legtöbbünknek, akik valamilyen spirituális világlátásban hisznek, a halál nem jelenti a végső állomást. A tarot gondolatvilágában is ugyanez a helyzet: legyen az a tényleges fizikai vagy csak átvitt értelemben vett halál, az nem az út végét jelenti. Nehéz és megrázó állomása ez az Utunknak, de közel sem a vége.

A Halál megszemélyesítője a Kaszás, sokszor csak csontvázként jelenik meg a lapokon, máskor fehér lovon ülve, a Rider-Waite-Smith pakliban pedig páncélba öltözött zászlóhordozó, aki már elhagyta a kaszát a kezéből, körülötte holtak vagy haldoklók - legfeltűnőbb közülük a koronáját vesztett uralkodó, de minden osztályból láthatunk elhullottakat: a Halál senkit sem kerül el! A háttérben azonban a két torony között felkelő Napot láthatjuk (bár értelmezhető lemenő napként is), ami az újjászületés reményével kecsegtet. Ahogyan a főnix újjáéled hamvaiból, úgy a sötét éjszaka után mindig felkel a Nap.

A legtöbb értelmező, köztük A. E. Waite is úgy gondolja, hogy a Halál lapja szerteágazó értelmezési lehetőségeket hordoz magában, amik közül a a szó szerint vett fizikai halál csak egy a sok közül. A legtöbben megegyeznek abban, hogy a Halál lapja gyakrabban jelent véget, egy kapcsolatét, érdeklődését, esetleg életszakaszét, és mindezek miatt felerősödött önreflexiót is jelez. Ezen kívül gondolkodásmódbeli változást is: a régi szokások és világnézet újra cserélését. Erre az értelmezésre erősít rá az RWS lapján látható fehér ló is, ami egy elhullott királyon lép át, jelezve: a legfelsőbb földi hatalom sem állíthatja meg a változást!

death-tile2.png

Chris Malidore, a Curio & Co. Tarot és Ignacio Cobo interpretációja

Általános értelmezés: Vég, halandóság, rombolás, korrupció; spirituális átalakulás, új kezdetek, elengedés, változás, átmenet, hirtelen vagy váratlan felfordulás
Fordított értelmezés: Tehetetlenség, alvás, letargia, megkövülés, alvajárás; a remény összetörése, mozgásra való képtelenség, félelem a kezdetektől, negatív minták ismétlése, ellenállás a változásnak, másokra utaltság
Kulcsszavak
Átváltozás, vég, lezárás, regeneráció, halál és újjászületés, átalakulás, felszabadulás, külső változás, elmúlás, megújulás, gyors végzet, változás

Elem: Víz
Héber betű + jelentés: Nun - Hal
Asztrológia: Skorpió
Bolygó: Plútó
Ji-King: 59. A Feloldás
Istenség: Halálistenek, az Éjszaka Fiai - Hypnosz és Thanatosz, Kharón, Hél, Ereshkigal, Anubisz, Ozirisz, Nergal, Marzanna, Veles, The Morrigan, Odin, Hádész, Persephone, Dis Pater, Pluto, Prosperpina, Tuoni, Loviatar, Kalma, Shinigami, Santa Muerte
Ásvány: opál, fekete turmalin
Növény: nadragulya, fekete áfonya
Állat: kuvik, keselyű, skorpió
Lény: főnix
Szerv: belsőségek, nemi szervek

Szimbólumok

  • Nagy Arkánum: Archetipikus alak, nagyobb események vagy témák jelölője.
  • Négy: A négyes szám stabilitást, racionalitást, struktúrát és szabályokat jelent, ezen kívül rendet és szervezettséget. Az élet praktikus részét és az önfegyelmet jelölheti. A gyökeret verés, a mozdulatlanság, statikusság száma, ami mondhatni ellentétes a Halál lapjának jelentésével. Itt a négyes szám stabilitása a halál biztos eljövetelével hozható kapcsolatba.
  • Tizenhárom: Az átváltozás száma, a halál "címere", a mai napig a szerencsétlen számnak tartják. Az arab 13-as az 1-es és a 3-as számokból áll, így analógiát mutat a 4-essel. Tizenhárom holdciklus van egy évben, ami szintén az új kezdetekre utal, de egyúttal a femininvitással is kapcsolatba hozható. Az új kezdetet jelölő értelméről tanúskodhat a néhai tizenkettes számrendszerre utaló tucat is, amiben a tizenhármas szám egy úgy számciklus kezdetét jelezi.
  • Korona: A korona ezen a lapon az földi uralkodók jelképe, földre hullása pedig jelzi, hogy egyetlen halandó vagy ember alkotta rendszer sem állhat ellen az elkerülhetetlen változásnak.
  • Ló: A pszichikai energiát vagy a libidót gyakran ábrázolják lóként; egy leigázó erő, ami nem kíméli a legmagasabban állókat sem. Fehér színe a tisztaságot, a rossz szándék nélküliséget, de az isteni kíméletlenséget is jelölheti. A ló ezenkívül a testiség és az életerő szimbóluma is, a Halál lapján mindezek véget érnek. A gondolatok és tettek gyorsaságának jelképe; a mozgás, előrehaladás és változás szimbóluma.
  • Nap: A Nap ezen a lapon is az életet jeleníti meg, a két oszlop között felkelő Nap arra utal a Halál lapján, hogy mindig van remény, ciklikus utazáson veszünk rész, és ahol lemegy a Nap, ott újra fel is fog kelni az éjszaka elmúltával.
  • Hajó: Az utazás, mozgás, elvonulás szimbóluma, általában egy életszakaszon való továbblépést jelez, ám a halálla is szoros szimbolikus kapcsolatban áll, gondoljunk csak Kharónra az alvilág révészére, vagy ahogyan egyes kultúrákban (skandináv, egyiptomi) hajóra helyezték a halottaikat.
  • Páncél: Felkészülést és védelmet jelent, de azt is, hogy az alak kész harcolni azért, hogy megvédje a számára fontos dolgokat.
  • Rózsa: A szépség, ígéretek és a tisztaság jelképe, kifejezetten a fehér rózsáé. A Halál lapján látható rózsa az új kezdet ígérete, de figyelembe kell vennünk a töviseit is. Az új kezdet elérése érdekében ki kell állnunk néhány fájdalmas tapasztalatot is.
  • Torony: A tornyok általánosságban stabilitást jelentenek. Az RWS dupla tornyai között felkelő/lenyugvó Nap az égi átjárót képezi le, ahonnan a földről az égi világba juthatunk. Ezen kívül pedig a Nap halála és születésének is a helye, jelezve a ciklikusságot és a Halál nem végleges voltát.
  • Zászló: A zászló a változások bejelentője. A Halál lapján kívül még a Nap és az Ítélet lapján láthatjuk. Mikor valami megváltozott, a zászló a hírnöke a nagyvilág előtt. Ezek a változások nem kicsik vagy háttérben maradók, hanem mindenki előtt egyértelmű átváltozás.
  • Koponya: Hosszú ideje az emberiség halandóságának szimbóluma, és annak, hogy minden változik és átalakul. Egyes elképzelések szerint a koponya a gondolat otthona, így ezen a lapon a nem kívánt vagy régi gondolatok halálát jelzi a lap.

death-tile4.png

A Tarot of the Golden Wheel, a The Wooden Tarot és a Wild Wood Tarot interpretációi

Tematikus értelmezések

Állásuktól és a körülvevő kártyáktól függően a pozitív vagy a negatív jelentésük domborodhat ki.

Szerelmi olvasás: Kapcsolatban lévőknek a Halál lapja azt jelezheti, hogy a kérdező vagy partnere ragaszkodik egy régi kapcsolathoz vagy régi mintához, ami nem működik. Szinte minden esetben a kapcsolat végére figyelmeztet. A Halál változás, akár akarjuk, akár nem. Ha a kapcsolat nem működik jól, a lap azt jelezheti, hogy itt az idő elsétálni vagy elválni, esetleg hatalmas változásokat bevezetni, amik megváltoztathatják a kapcsolat irányát a működőképes felé. A régi gondok azonban, amiket a Halál lapja megváltoztatna, mélyen gyökeredzőek és fájdalmasak. Ilyen esetben érdemes megfontolni a párterápiát. A végkimenetel csak azon múlik, hogy a párkapcsolatban lévők, mennyire hajlandóak a változással együtt haladni, és persze a szeretetre építeni a kapcsolatot az egyedülléttől való félelem helyett. Kivételes esetben a Halál lapja hozta változás pozitív is lehet: egy váratlan eljegyzés vagy terhesség, ami elsőre túlterhelő lehet. Szingliként gondolkodásbeli, világnézeti változást jelezhet, ami a párkapcsolatokhoz való hozzáállást is megváltoztathatja.
Fordított állásában a Halál lap azt jelzi egy szerelmi olvasásban, hogy nem vagyunk hajlandóak a változásra a kapcsolatunkban. Talán ragaszkodunk a régóta tartó kapcsolathoz, mert van kire támaszkodni és félünk az egyedülléttől. Vagy együtt maradunk egy partnerrel, akit már nem szeretünk, de kötelességünknek érezzük. Még azt is jelezheti, hogy egy befejezettnek hitt kapcsolat újra a felszínre kerül. Szingliknek azt mutatja, hogy meg kell szabadulni a negatív viselkedési mintáktól, hogy pozitivitást hozzunk az életünkbe.

Pénzügyi, iskolai vagy karrierolvasás: Ebben a témában a Halál lapja azt jelzi, hogy ne támaszkodjunk túlságosan arra, ami nem működik a számunkra. Az egyetlen biztos az életben a változás. Ha boldogtalan vagy a jelenlegi munkádban, kezdj el újat keresni, mert lehet az Univerzum fog rákényszeríteni: kilépsz vagy elküldenek. Ha saját vállalkozásba fognál, de bizonytalan voltál abban, hogy kilépj-e a mostani munkahelyedről a biztonságérzet miatt, a Halál lapja jelezheti, hogy itt az ideje megtenni ezt a nagy lépést. A pénz szűkössé válhat, amikor a Halál lapja megjelenik, de ez a visszaesés is egy pozitívabb irányba terel.
Fordított állásában is a munka-, karrier- vagy szakváltásra ösztönöz. Talán eddig a változástól vagy az új kihívásoktól való félelem miatt álltál ellen. A stabilitás és a rutin biztonságot ad, még akkor is ha nem vagyunk tökéletes elégedettek. Szánj időt arra, hogy átgondold a lehetőségeidet és hogy milyen lépéseket kell megtenned, milyen mintáktól kell megszabadulnod ahhoz, hogy az örömöt okozó irányba tudj elmozdulni. Anyagi szempontból azt jelzi a fordított lap, hogy a pénzügyi visszaesés elkerülhetetlen, ezért érdemes átgondolni a költekezési szokásainkat, hogy feltárjuk, hol folyik ki a kezünk közül a pénz. Néhány esetben örökséget jelezhet

Egészségolvasás: Ne essünk pánikba! A testi halált csak ritka esetben jelenti ez a lap, még egészségre vonatkozó olvasásban is. Ha úgy érezted mostanában, hogy az egészségi állapotod semmitől sem javul, a Halál lapja jelezheti, hogy közeledik a nagy változás, vagy egy lehetőség a változtatásra. Nem biztos hogy könnyű vagy fájdalommentes lesz ez a lehetőség, de változás végére, meg fogja érni. Érdemes figyelni az étkezési szokásainkra - mivel a Halál lap a belsőségeinkkel, az emésztőszerveinkkel van kapcsolatban, de a nemi szervekkel való kapcsolata miatt a szexuális szokásainkat is érdemes górcső alá venni.
Fordított állásában jelezheti, hogy tagadjuk a problémáinkat, direkt nem figyelünk a tüneteinkre, vagy csak a tüneteket kezeljük a kiváltó ok helyett. Ez a tagadás félelmekben, traumákban gyökerezhet, akár családi, genetikai oka miatt. Ha fordítottan bukkan fel egy egészségolvasásban a Halál lapja, jelezheti, hogy tudatosan ellenállunk annak a változásnak, ami pozitív hatással lenne az állapotunkra.

Spiritualitás olvasás: Ahogyan a testi halál az átváltozás egy formája, amikor a lelkünk elhagyja a fizikai valónkat és tisztán spirituális létezővé válik, úgy jelöli a Halál lapja a lelki-spirituális átváltozásunkat még az életünkben. Olyan időszakot jelez, amikor mélyebben kapcsolódni tudunk a magasabb énünkhöz, a spirituális utunkhoz, a vezetőinkhez és a segítségükkel felfedezhetjük azon mélységeinket is, amikről nem is tudtunk. Ezt a változást előidézheti a veszteség, szívfájdalom vagy gyász. Nehéz átmeneti időszakot jelezhet egy régi szituációból egy új kezdetbe. Fogadjuk magunkhoz ezeket a változásokat, mert magasabb utakra terel minket.
Fordított állásában is hasonló a jelentése: a spirituális változást nehéz helyzet, veszteség, gyász idézi elő. Azonban nagyon is ellenállunk ennek a változásnak. Talán túlságosan felzaklatnak az események és csak azért sem akarsz elmozdulni a jól ismert gondolatoktól. Talán elvesztetted a hited a felsőbb erőkben vagy az Univerzumban, esetleg dühös vagy rájuk a történtek miatt. De ha ebben a boldogtalan állapotban maradsz, az csak fájdalmat fog okozni. Találd meg a hited darabkáit, építs fel újra más alakban és haladj lépésről lépésre az Utadon tovább!

Igen-nem olvasás: Nem - A Halál lapja alapvetően egy negatív kártya, és így egy egyszerű kérdésre egyértelmű nemleges válasz. A kontextust tekintve azonban árnyalható ez a válasz is. Mivel a Halál lapja nagy, de fájdalmas változások lapja, így mindig afelé a válasz felé mutat, ami a változást elhozza, legyen az bármilyen fájdalmas.

Személyre vonatkozó olvasás: Alapvetően egy Skorpió típusú személyt jelölhet, vagy olyasvalakit, akin nagy hatással van a Plútó bolygója (pl. aszcendensével, vagy más fontos bolygójával áll együtt).
Egyébként bátor és szenvedélyes személyt, aki bármit képes megváltoztatni, hogy helyet csináljon az új dolgoknak, ötleteknek, elképzeléseknek. Készek a dobozon kívül gondolkodni, könnyedén elhagyják a régi tradíciókat, normákat, ideákat. Ők maguk is lehetnek azok, akik éppen hatalmas változáson mennek keresztül, és bármilyen nehéz vagy fájdalmas, örömmel üdvözlik ezt a változást.
Fordított állásában olyan személyt jelez, aki nem hajlandó a változásra, még ha ezüst tálcán is nyújtják felé. Ragaszkodik a régi viselkedési mintáihoz és ugyanazokat a hibákat követi el újra és újra, hiszen mivel nem hajlandó tanulni belőlük, az Univerzum csak ezeket a leckéket tudja a számára nyújtani, amíg nem hajlandó a továbblépésre.

death-tile3.jpg

Az Etteila Tarot, az R-Black Tarot és egy ismeretlen tarot interpretációi

Kártyaleírás

A Halál lapja egy érdekes pont a Tarot Útján, hiszen az átlag ember a halált általában a végső állomásnak, de ha nem is teljesen a legvégsőnek gondolja, azért elég közel az Út végéhez. A tarotban ezzel szemben nagyjából az Út felénél helyezkedik el a Halál lapja, egyrészt egyfajta választó vonalat képezve a Nagy Arkánum két szakasza között, másrészt egy olyan világnézetet mutat amiben a halál nem a végső állomás, nem az Út vége, illetve ahol a halál nem feltétlenül csak fizikai mivoltában jelenik meg. A tarotban a Halál az Út egy újabb szakaszát jelzi: egy átváltozást, az eddigi nappalból az éjszakába, a tudatosból a tudat alattiba való átlépést jelzi.

A görögöknél tartották az alvást kicsi halálnak, nem véletlenül ikertestvérek Thanatosz és Hypnosz. A tarot halála is hasonló: alámerülést jelez, amit a fizikai világról alkotott koncepcióink halála nélkül nem tudunk teljes egészében megtenni. És persze, aki találkozott az életében már a halállal - akár saját maga esett át egy halál közeli élményen, akár egy közelálló személyt vesztett el - az  pontosan tudja, mekkora átformáló ereje van a Halálnak.

És akkor essen is néhány szó a Halál különböző megjelenítéseiről. Hogy a görög vonalat folytassuk, egy egészen gyakori interpretáció a Halált az alvilági hajós, Kharón alakjaként megjeleníteni. Ezt láthatjuk Chris Malidore, a Curio & Co. és az R.Black Tarot lapjain. Ez a pszichopomp a legkevésbé aktív halálkép: bár meg kell fizetni a szolgálataiért, de egy passzív segítő és kísérő, átvezet a két világot elválasztó vízen, hogy a túloldalon ugyanúgy magunk folytassuk az Utunkat. egy kicsit ez a Kardok 6-os ábrázolására is emlékeztet az RWS-ben, ahol szintén a hajón való átkelés elevenedik meg előttünk, ahol a régi gondokat a hátunk mögött hagyjuk, hogy új gondolatokat tudjunk befogadni.

Érdekes azonban, hogy az RWS Halál lapja egyáltalán nem ezt az átkelést tükrözi. Ezen a lapon egy indifferens Halált láthatunk, páncélba öltözött, fehér lovon ülő alakot, a béke fehér rózsájával a zászlaján, aki nem kímél se fiatalt se öreget, se hatalmasságot, se jelentéktelent, se világit, se szentet. Elérkezik mindenkiért, könyörtelenül. Ez a könyörtelenség, azonban nem tükröződik a lapon: az RWS Halál lapja békés, az alakok mint új hajnalt üdvözölve fogadják őt.

Igazán izgalmasnak tartom az Etteila Taroton is megjelenő táncoló halál képzetét. Csak úgy mint a dél-amerikai kultúrák elképzeléseiben, mint a Dia de los Muertos, bemutatja, hogy a halálnak nem kell tragédiának lennie, sőt, a legszorosabb kapcsolat lehet, amit az őseinkkel, az elhunytainkkal táplálunk. Spirituális értelemben véve a táncoló halál olyan esemény, amit felkészülten, sőt ünnepelve várunk, hiszen tudjuk, hogy az élet, az Utunk elkerülhetetlen és fontos része, és mint minden fontos fordulópont, ünneplést érdemel.

Ezzel szemben az arató halál, amit a Thoth Taroton vagy Ignacio Cobo interpretációján láthatunk egy első pillantásra sokkal fenyegetőbb halál koncepciót tár elénk. Ebben a képzetben is megtaláljuk az elkerülhetetlenséget, de keresztény nézőpontból közelítve hozzá, sokkal erőszakosabbnak és tragikusabbnak látjuk. Az arató halál azonban, bár erőszakosabbnak tűnik, itt is csak a természet körforgásának a része, hiszen az elvetett, kisarjadt és megérett búzát is le kell aratni, különben kárba vész. Ez a halál koncepció már megelőlegezi az újjászületés képzetét is, amit a Golden Wheel, a Wooden Tarot és a Wild Wood taroton is láthatunk: a halál része a természetek, hiszen nélküle nem lenne élet sem. Mert bár ellentétpárok, de egymás elmaradhatatlan kiegészítői is: ahogy fény nélkül nincsen árnyék, úgy élet nélkül nincsen halál. Elválaszthatatlanok egymástól.

Feladat: Stílusosan eredetileg ezt a posztot halottak napjára akartam időzíteni. Hát ez sajnos nem jött össze, de így november közepe-vége felé szintén érezzük az elmúlást, ahogy a nappalok egyre rövidülnek és átveszi az uralmat az éjszaka.

Magam is sokat foglalkoztam a Halál koncepciójával, sőt elmondhatom, hogy ez volt az a téma (és esemény), ami teljesen belevitt az okkult, spirituális és boszorkányos Utamba. Egyik első kirakásomat osztom meg most veletek, ami a gyász 5(+1) fázisára épül.

death_spread.png

Gyászmunka kirakás

  1. Előgyász (opcionális): Hogyan küzdjek meg a bűntudattal?
  2. Sokk vagy Tagadás: Hogyan dolgozzam fel az elmúlás traumáját?
  3. Harag: Hogyan kezeljem az érzelmeimet egészséges módon?
  4. Alkudozás: Hogyan küzdjek meg a haláltól való félelemmel?
  5. Depresszió: Mit tegyek, hogy újra teljesnek érezzem magam?
  6. Elfogadás: Mi a következő lépés?

Források:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr8716566740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása