XII. Az Akasztott
2021. július 18. írta: Nadalien

XII. Az Akasztott

Tarot Kurzus 13.

hanged-tile1.jpg

XII. Az Akasztott
the Trial, the Traitor, the Hanged Man, le Pendu, l'Appeso
az Akasztott Ember, a Próba, az Áruló

Az akasztott kártyája egy pittura infamante kép, ami egy bokájánál fellógatott embert ábrázol. Ez az ábrázolás és a megjelenített akasztási módszer jellemezte a 12-13. századi Olaszország eljárását az árulókkal szemben. Az alak ünnepélyes, nyugodt arckifejezését azonban tradicionálisan is azzal magyarázzák, hogy önként van az akasztófán. Így a lap jelentése sokkal inkább önfeláldozás vagy áldozatvállalás, mint büntetés vagy bűnösség. A Rider tarotban az akasztófa egy tau-keresztet, egy T-alakú szerkezetet jelenít meg, amit egyébként antalkeresztnek is nevezünk. Ez a szimbólum, mint a legtöbb kereszt, az égi és a földi erők találkozását jelképezi, a tau a héber ábécé utolsó betűje, ezen kívül pedig fallikus szimbólum. Az alak lábaival alkotott fylfot kereszt pedig egy angol szimbólum, ami a szvasztikával rokon. A fejét glória vagy fénykör veszi körbe és a legtöbb ábrázoláson az akasztófa élő fa: a Marseillesben rügyező vagy levágott ágú fát - ezeken megjelenik már a tizenkettes szám -, míg a Riderben levelét bontó vagy borostyánnal befutott fát láthatunk. Arca nem a szenvedést, hanem a gondolataiba mélyedt vagy transzba esett utazót mutatja és egész alakja az élet felfüggesztését, de életet és nem halált sugall.

Ezek alapján mondhatnánk rá, hogy tévesen tartják a mártírság, az áldozat, a megfontoltság, a kötelesség lapjának és sokkal inkább az Istenivel és az Univerzummal való összekötöttséget jelképezi. Ennek ellenére mégis az áldozat, a minden értelemben való felfüggesztés lapjaként került be az (okkult) köztudatba és ezt igen is fontos figyelembe venni. Nem mellesleg azért, mert a világ legtöbb kultúrájában megtalálható a fára akasztott áldozat képe. Bár Az Akasztott a tarotban kivételesen nem keresztény szimbólum, mégis a kereszténység is egy "akasztott áldozat" köré épült ki és létezik olyan keresztény interpretációja a lapnak, amin Judást ábrázolják a 20 ezüsttel a kezében, sokkal inkább a közismert áruló aspektusára erősítve rá. (Modern értelmezésekben pedig a szükséges áldozattá válik még Jézus előtt.) Az önkéntes áldozat és az élő fa kapcsolata a samanizmus vagy a táltos-kultusz világfa, illetve sámán- vagy táltoslétra megmászását is jelképezheti, de a legtöbb esetben Odin áldozatát kötik össze ezzel a lappal. Odin felakasztotta magát a Világfára, hogy megismerhesse a rúnák titkát - egyes értelmezésekben a fáról olvasta le, mások szerint ő maga véste bele a fába, ahogyan megismerte azokat az áldozatán keresztül:

Függtem, tudom,
a szélfútta faágon,
kilenc éjen át,
dárdával átverve,
Ódinnak áldozva,
áldozva magam magamnak
odafenn a fán,
gyökere hol támad
titok mindeneknek.

Tandori Dezső fordítása

Ebben az esetben az Akasztott nem bűnös, akit büntetnek, nem öngyilkos, aki véget vetne az élete folyásának, hanem a tudás keresője, egy beavatási szertartás résztvevője, aki a saját cselekvőképességét - az önállóságát, az életét áldozza az áhított tudásért. A fizikai látás helyét átveszi a spirituális látás - a történetek szerint a fél szemét a jövő látásáért áldozta fel az istenség.

Sumér rítusokban Attis istent akasztották fel jelképesen minden évben egy fenyőfára. A fa az anya, a mindeneket táplálás szimbóluma, így azok, akik a fán halnak meg, újra egyesülnek forrásukkal, és így új életre születhetnek. Az Akasztott Ember az élete feláldozásával megnyitja útját a szellem halhatatlanságába való újjászületés felé. Valami lezárul és újrakezdődik.

Az Akasztott kártyája a tizenkettes számot viseli. Arab számokkal ez az 1-es és a 2-es kombinációja, jelezve az egység és a kettősség kapcsolatát, ami egy harmadik dimenzió születését eredményezi. Ráébred a keserves igazságra, miszerint ő nem egy személy, nem csak a tudatos én, amivel azonosítja magát, hanem egy nagyobb egész része. Két felet lát, melyek egymással ellentétes viszonyban vannak, azok ugyanakkor kiegészítik egymást. Egyetlen reménye, hogy megszabaduljon az ellentét szorításából, hogy visszalépj egy centrális pozícióba, amiben a kettő között egyensúlyozik. Az előrehaladása érdekében el kell engednie minden eddigi tudását, önkéntesen lazítania kell az intellektus szorításán és hagyni, hogy a mélyebb belső erők vegyék kézbe az irányítást. A Keresőnek most két próbát is ki kell állnia: a bátorság (fel kell áldoznia mindent, amit tudatosan értékesnek tart és meg kell tagadnia az árnyék ösztönös követeléseit) és a hit (bíznia kell egy magasabb én létezésében, ami tudatossága messze meghaladja jelen tudatosságát) próbáit.

hanged-tile6.jpg

a Children of Litha Tarot, a Celestial Tarot és a Lubanko Tarot

Általános értelmezés: Új perspektíva, kitartás, áldozat a nagyobb jóért, ön-korlátozás, bezártság, spirituális növekedés, csapdában érezni magunkat, bizonytalanság, irány hiánya, szabadulás vágya, elengedés, bölcsesség, körültekintés, megkülönböztetés, megpróbáltatások, intuíció, jóslás, prófécia
Fordított értelmezés: Kísérlet a beilleszkedésre, a tömeg része lenni, impulzivitás, késlekedés, elégedetlenség, érdektelenség,  stagnálás, impulzivitás, negatív minták, elhatárolódás
Kulcsszavak
Feladás, új perspektíva,várakozás, áldozat, megszabadulás, felfüggesztés, nem-cselekvés, alávetettség, passzivitás, köztes állapot, megdermedés, megrekedt helyzet, elengedés, odaadás, régi minták megtörése

Elem: Víz
Héber betű + jelentés: Mem - Víz
Asztrológia: Neptunusz
Zodiákus: Halak
Ji-King: 12. Ping - A Pangás
Istenség: a Megkötözött Isten, a Feláldozott, a Megbilincselt Hős - Odin, Prométeusz, Loki, Ozirisz, Tammuz, Dionüszosz, Jézus, Júdás, Ifa, Neptun, Attis
Ásvány: achát, akvamarin
Növény: levendula, szőlő, borostyán
Állat: szamár, varjú, mézhangya, sas, kígyó, skorpió
Szerv: táplálkozással összefüggő szervek

hanged-tile2.jpg

Lacey Bryant The Slow Tarotja, a Tarot of the New Vision és Olga Levina Gyűrűk Ura inspirálta interpretációja

Szimbólumok

  • Nagy Arkánum:  Archetipikus alak, nagyobb események vagy témák jelölője
  • Tizenkettő: A naptáraink legtöbbje, a zodiákus kerék nyugati és keleti hagyományban, Jézus tanítványai, Arthur lovagjai, Heraklész próbái mind-mind a tizenkettes szám köré építkeznek. Az egyes és a kettes számból épül fel; az egy az egyedülállóság, az individum, a beavatás és az új kezdetek száma, míg a kettes a türelem, a kapcsolatok, a választás, az érzékenység és az ellentétek száma. Az összegük a hármas, ami a gondoskodás, önmagunk elfogadása, a szintézis száma, mikor kettő találkozásából valami új születik.
  • Kereszt: A kereszt a spirituális és az anyagi egyesülését reprezentálják. Ezen kívül jelképezheti a keresztutak találkozását, a metszéspontban megbúvó istenit. Mivel itt az alak fel van akasztva a keresztre, sokkal közelebbi kapcsolatba kerül ezzel a megbúvó isteni tudással, amit az áldozatával megszerez magának. A kereszt szimbólumához köthető az Akasztott keresztezett lábai is. A baloldalt a pszichikus oldalként tartották számon, ám a Rider Tarotban (és ennek a tradíciónak a követőin) a jobb bokájánál van felakasztva az alak, ellentétben a Thoth, Marseilles vagy a Visconti ábrázolásaival.
  • Levél: A levelek a növekedést és az életerőt szimbolizálják. A fa kereszten növő levelek a fa élő voltát, az Élet Fájával vagy a Világfával való azonosságát jelképezi.
  • Fej: Az Akasztott arcán nincs szenvedés vagy szégyen; megadása, áldozata önkéntes, tudja, hogy a végkimenetel neki fog kedvezni. Ezen kívül fénykört is látunk a feje körül, mely a megvilágosodás, a magasabb tudatosság jelképe.
  • Kötél: A kötél a bezártság, a megkötözöttség és a kontroll szimbóluma. Az erőszak sosem lazítja meg a csomókat, csak a türelem és a nyugodtan felhasznált idő lazíthatja meg annyira, hogy kiszabaduljunk belőle. Minél inkább küzdünk, a kötelek annál szorosabbak lesznek körülöttünk. Az Akasztott üzenete pont ez: add fel, várj ki, légy türelmes! Nem mindent lehet tettekkel megoldani.

hanged-tile3.jpg

a Bird Tarot, lakandiwa interpretációja és a The Wild Unknown Tarot

Tematikus értelmezések

Állásuktól és a körülvevő kártyáktól függően a pozitív vagy a negatív jelentésük domborodhat ki.

Szerelmi olvasás: Ha kapcsolatban vagy, szerelmi olvasásban az Akasztott a boldogtalanságot, a megkötözöttség és bezártság érzését fejezheti ki. Nem vagy megelégedve amerre halad a kapcsolat, úgy érezheted, egy lépést hátrálnod kell, hogy lásd az utat és a lehetőségeket. Az Akasztott viszont arra int, hogy várj ki, ne most hozz döntéseket, adj időt magadnak alaposan végiggondolni a helyzetet. Lehet érdemes átgondolni, azt a nézetet, hogy szerinted milyennek kéne lennie a kapcsolatnak. Próbálkozz új nézőponttal, szedd össze a pozitívumokat az aggodalom helyett. Ha ennek ellenére még mindig csak a boldogtalanságot látod, az Akasztott azt is üzenheti, hogy egyedül te vagy az, aki kiszabadíthat ebből a szituációból! Szingliként arra utalhat, hogy meg kell szabadítanod magad azoktól a szituációktól, gondolatoktól vagy emberektől, akik nem tesznek boldoggá. Ez akár a negatív kapcsolati minták elengedését is jelentheti. Ha nagyon ragaszkodsz egy exhez, itt az idő végre elengedni. Ha egy nagyon szilárd, részletes elképzelésed van a leendő partneredről, az Akasztott azt üzenheti, hogy el kellene engedni ezt az ideát, hogy megnyithasd magad előtt a lehetőségek sokaságát.
Fordított állásában a kapcsolatban lévőknek azt üzenheti, hogy bár a dolog nem működik, valamiért mindketten ragaszkodtok hozzá, talán az egyedülléttől vagy az újrakezdéstől tartva. De azt is jelentheti, hogy a kapcsolat menthető, viszont te nem vagy felkészülve az ezzel járó szembesítésre. Szingliknek a negatív minták ismétlését jelezheti, a tanulás legkisebb jele nélkül. Egyik kapcsolatból a másikba rohansz, ahelyett, hogy kicsit lelassítanál és rájönnél, hogy miért folytatódik ez a minta és mi az magadban, mint változtatni kell azért, hogy véget érjen.

Pénzügyi, iskolai vagy karrierolvasás: Karrierrel kapcsolatban az Akasztott arra utal, hogy bizonytalannak vagy stagnálónak érzed magad a karrieredben. Nem vagy biztos a következő lépésben, a következő döntésben. Az Akasztott arra emlékeztet, hogy nem kell most döntést hoznod; pihenj és hagyd hogy a dolgok maguktól kibontakozzanak, kitisztuljanak. Anyagi problémák esetén az Akasztott új nézőpont keresésére biztat. Talán az anyagiakon való szorongás súlyosabbnak mutatja a helyzetet, mint amilyen valójában. Vagy túlságosan is a pénzre fókuszálsz, miközben más területeken pozitív dolgok történnek. Talán úgy érzed, nem tartozol igazán a munkahelyedre. Hiába vannak jól kigondolt, kivitelezhető ötleteid, azok teljesen mások, mint ahogyan a körülötted lévők megközelítik a problémákat. Arra is utalhat, hogy érdemes a munkahelyi problémákat vagy kihívásokat más nézőpontból is megközelíteni.
Fordított állásában az Akasztott arra utalhat, hogy a munkahelyeden nem megy minden rendben, neked viszont nincs se erőd, se akaratod hogy ezekkel a problémákkal foglalkozz. akár odáig is eljuthatsz, hogy másokat hibáztatsz, mert úgy érzed erőtlen vagy a körülmények megváltoztatásához. Szerezd vissza a kontrollt, találd ki, mit akarsz csinálni- Ne csak átutazó legyél az életedben, főleg ha nem arra halad, amerre te szeretnéd. Anyagilag félelem fagyaszt meg, kérj segítséget profi tanácsadótól! Az új perspektíva segíthet neked is hogy merre mozdulj tovább.

Egészségolvasás: Ha egészségügyi gondokkal küzdöttél, akkor az Akasztott arra ösztönöz, hogy vegyél számításba minden gyógyulási lehetőséget. Ez nem azt jelenti, hogy utasítsd vissza a kezelést, hanem hogy gondold át a gondjaidat és próbáld meg több oldalról is betámadni. Arra is utalhat, hogy csak időt kellene hagyni magadnak a gyógyulásra ahelyett, hogy azon aggódnál hogy nem vagy jobban.
Fordított állásában az Akasztott azt mondja, hogy kreatívan gondolkodj, hogy megoldhasd a problémáidat. Arra is fordíts figyelmet, hogy a gondokat talán az életed egy másik aspektusa lehet kihatással az életedre, mint például a stressz, gyász vagy éppen a szorongás, amik fizikai tünetekkel is járhatnak. Alternatív vagy holisztikus gyógymódok kiegészíthetik a gyógyulási folyamatodat. A fordított Akasztott azt is mutathatja, hogy itt az ideje újra a két lábadra állni és az életed részévé válni: te tudod helyretenni a saját életedet!

Spiritualitás olvasás: Spirituális kontextusban az Akasztott arra emlékeztet, hogy figyelj a magadhoz való hozzáállásodra. Ha mostanában negatívan gondolkodtál, abba kell hagynod, mert hatással lesz rád és arra, ahogyan az életet látod. Ne hagyd magadnak, hogy spirituális mocsárba ragadj! Engedd el a régi berögződéseket és a negatív gondolatokat, és azon találod magad, hogy új spirituális világok nyílnak meg előtted, felszabadulsz, hogy kapcsolatba léphess a magasabb tudatoddal.
Fordított állásában azt jelezheti az Akasztott, hogy elvesztél a spirituális utadon. Talán igazolást keresel felszínes forrásokból ahelyett, hogy a magasabb éneddel ismerkednél. Ebben az állásában még erősebb indikátora, hogy a régi elképzelések már nem működnek. Most van itt az ideje, hogy új spirituális utakat fedezz fel: kiemelhet a spirituális stagnálásból és megújult nézőponttal kezdhetsz bele az Utad következő szakaszába.

Igen-nem olvasás: Talán. A megfelelő döntéshez neked kell megszerezned a tudást.

Személyre vonatkozó olvasás: Az Akasztott olyan személyt jelöl, akinek más nézőpontja van a dolgokról. Nem illeszkednek be a társadalmi elképzelésekbe, mert más hozzáállásuk és nem hagyományos ötleteik vannak. Ha anyagi dolgokhoz vannak kötve, akkor bezárva, stagnálva érzik magukat, de kialakították a békéjüket ezekkel a földi határokkal. Spirituális megvilágosodottak vagy afelé dolgoznak, és emiatt könnyen elveszhetnek saját magukban. Nem félnek áldozatot hozni, ha egy magasabb célt látnak benne. Erős Neptunuszi energiával rendelkeznek, esetleg fontos Halak elhelyezkedéssel.
Fordított állásában elveszett, küszködő személyt jelent, aki nem akar vagy nem képes az áldozathozatalra a saját jobbulása érdekében. Menekülne a sorsa és az őt segítő ismeretek elől, vagy éppen a nem várt, hirtelen megvilágosodás ijesztette el őt a további spirituális munkától.

hanged-tile5.jpg

a The Blood Moon Tarot, az R.Black Tarot és a Tarot of the Divine

Kártyaleírás

A Rider tarot és szinte mindegyik tarot-változat egy lábánál fellógatott alakot ábrázol. Fa kereszten vagy éppen élő fán lóg, lábai körül kötelek, de az arcán zavartalan kifejezés, egyik lába laza keresztet alkot a másikkal. Feje körül glória vagy csak a szőke haja fénylik. Ami sokszor megzavarhatja a kezdőt, hogy az alap állásában fordítottnak tűnik a lap. A Másik érdekessége, hogy az asztrológiai asszociációja a Neptunusz, így az elemi a víz, mégis nagyon ritkán látni ezeket az aspektusait tükröző illusztrációkat.

A példáim közül a Children of Litha, a Celestial Tarot és a Lubanko Tarot, ami a vizet is belekomponálja az Akasztott illusztrációjába, sőt a Celestial Tarot magát Neptunuszt jeleníti meg. izgalmasnak tartom ennek a lapnak a vonatkozásában a Tarot of the New Vision interpretációját. Ebben a pakliban az összes lapot a klasszikus illusztrációval ellentétben új nézőpontból, azok hátteréből nézve ábrázolják. Az Akasztott lapján így nem csak a lógó alakot látjuk, hanem az előtte összegyűlt dühöngő tömeget is, amivel sokkal inkább az áruló, a bűnös aspektusát emeli ki a lapnak. Nagyon szeretem a Wild Unknown Tarot Akasztottját, mert ha állatos pakliról van szó, akkor nekem az Akasztott szimbolizálására egyértelműen a denevér ugrik be. Nem is nagyon tudok mást elképzelni hozzá. Annak ellenére, hogy az Animal Spirit Tarotban a mézhangya szimbolikája teljesen érthető és van néhány farkával kapaszkodó oposszumos elképzelés is. A Tarot of the Divine interpretációja egészen gyönyörű Csipkerózsikával. Az alak nem lóg sehonnan, az hogy fejjel lefelé ábrázolják, megadja az Akasztott érzését, a története pedig nagyon jól illik az értelmezéséhez: az élet megállításához a halál nélkül, az áldozat szerepének felvétele, a passzív kivárás a problémák megoldódásához. A The Blood Moon Tarot ábrázolását is gyönyörűnek tartom; az alak nyugodt megadása és a zavartalansága a kígyó ölelésében tökéletesen ábrázolja azt a passzív, időt megállító meditatív létezést és tudásszerzést, ami az Akasztott értelmezéséből talán a legszimpatikusabb számomra. Az R.Black Tarot viszont inkább a belsőnk, az érzelmeink megakasztásával operál, egy rideg, megbánó érzése van számomra, ami nekem nem adja át az önkéntes áldozatkészség és tudáskeresés témáját.

Feladat: Ismét saját készítésű kirakást hozok nektek, az Akasztott alapján.

  1. Te vagy a Szituáció, minden közepén
  2. A Kötél, ami fogva tart
  3. A megtanulandó Tudás Forrása, amit keresel
  4. Az Új Perspektíva, amit meg kell találnod
  5. A Pihenés vagy Várakozás, ami elvezet a célodhoz
  6. A Cél, a Magasabb Tudatosság

hanged-spread.jpg

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr7116566726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása