0. A Bolond
2021. február 23. írta: Nadalien

0. A Bolond

Tarot Kurzus 1.

fools.jpg

0. A Bolond
the Fool, the Joker, il Matto
az Őrült, a Koldus, Sakkmatt

 

Történelmileg kívül áll az összes ütőlapon, és az okkult tarotban is valamilyen szinten kívül áll a Nagy Arkánumon. Míg a Nagy Arkánum többi lapja római számokkal van megjelölve, addig a Bolond a 0 arab számot viseli a Rider-Waite-Smith pakliban. Ez jelzi a kívülállóságát, de a gyakorlatibb oka, hogy a római rendszerben nincsen nullás szám. Korábban jelölték mínusszal is, illetve a Nagy Arkánum XXII. lapjaként is. Eredetileg a koldust, a hierarchia legalsó rétegét képviselte, majd az RWS alakította át a mindennapi emberré, az okkult és a spirituális után kutató jelölőjévé. Mivel kívül áll a Nagy Arkánum kerekén, így képes arra, hogy az olvasót jelképezze, illetve ő az eredeti Bolond, aki végigjárja a Királyok útját, hogy spirituálisan feljebb emelkedhessen. Jankovics Marcell Az ember tragédiájának rajzfilm-adaptációja például ezen a kívülállóságon és a Nagy Arkánum körszerkezetén alapszik (Ádám = Bolond).

0-adam.png

A Falanszter szín elején egyértelműen látjuk, hogy Ádám a Bolond számát a 0-át viseli magán

Általános értelmezés: ártatlanság, szabadság, spontaneitás, szabad szellem, új kezdetek, vágy az elkezdésre, szellem felé fordulás, kötetlenség
Fordított értelmezés: butaság, átgondolatlanság, önmagunk visszatartása, vakmerőség, kockázatvállalás, naivitás, felelőtlenség
Kulcsszavak
Bizalom, ártatlanság, nyitott elme, kezdet, egyszerűség, vak hit, nyitottság, önmagunkhoz való hűség, kockázatvállalás, szabadság, bátorság, ugrásszerű fejlődés, függetlenség, kreativitás, kezdő potenciál, a Szív hangja

Elem: Levegő
Héber betű és jelentése: Aleph - Bivaly, Bika
Asztrológia: Uránusz
Ji-King: 25. Wu Wang - Az Ártatlanság, A Váratlan
Mitológia: A Bolond - Parcifal
Istenség: Levegő vagy Égistenek, Teremtés előtti, ürességet, lehetőséget szimbolizáló istenek - Uranos, Aeolus, Pan, Bes, Harparkrat, Enkidu, Aditi, Chaos, Ymir
Ásvány: akvamarin, topáz
Növény: fagyöngy
Állat: pillangó, kutya, szöcske, sas
Szerv: légzőszervek

Szimbólumok

  • Nagy Arkánum: Archetipikus alak, nagyobb események vagy témák jelölője
  • Nulla: Számozása a tiszta lapot, a káoszt, az ürességet, a teremtés előttit és a minden utánit szimbolizálja. Minden hiányát, de ezzel együtt minden potenciálját is magába foglalja. A körforgáson: a születésen, a halálon és újjászületésen kívüli lét szimbóluma.
  • Kutya: Míg a Tarot Teachings azt állítja, hogy a kutya szimbolikája konzisztens minden tapasztalatban, ez koránt sincs így, nemhogy a kulturális nézetekben, de még a tarotban sem! Korábban nem feltétlenül a hűséges társként értelmezték a kutyát, sőt, volt hogy nem is kutyaként, hanem támadó tigrisként hivatkoztak rá! A Bolondon megjelenő mai figura már egyértelműen kutyát ábrázol, azonban az indíttatása ma is kétséges. Támad vagy segít? Ez az olvasó interpretációjára van bízva. Támadó formájában a kutya az, aki elterelheti a Bolond figyelmét az előtte álló útról, a veszélyekről, a szirttől, ami felé a kutya elől rohan. Segítő szerepében a kutya az, aki igyekszik visszatartani a Bolondot a meggondolatlan lépéstől, a vak bizalomtól, ami a zuhanáshoz vezeti. Általánosságban azonban el lehet mondani, hogy a Kutya szimbólum egyrészt valamilyen kommunikációt jelez, figyelmeztetést - legyen az segítő vagy ártó szándékú. Alapvetően az ember hűséges társa, nem csak az életben, de azon túl is. Szinte minden kultúrában egyfajta lélekvezető szerepet tölt be a kutya, aki végigvezeti a kereső lelket az életen és a túlvilágon. Másrészt őrző és figyelmeztető szerepe is van, ugyanígy mindkét síkon - gondoljuk csak akár Cerberusra vagy Anubiszra. A kutya az ember társa és árnyéka, az már csak rajtunk múlik, hogy szolgálatunkba állítjuk-e vagy hagyjuk, hogy felfaljon minket.
  • Nap: Az élet, a növekedés, a boldogság, a kreativitás szimbóluma, segíti a tisztán látást a fényével. Asztrológiai vonatkozásában maszkulin energia, az Én és az Egót szimbolizálja. Jelöli, hogy a Bolond mint az Út kezdete egyben a személy kezdete is.
  • Bot: Alapvetően a tűz elemét, a lehetőségeket, az egyirányú fókuszt jelenti. Ezen kívül státuszszimbólumként terjedt el, a Bolondnál azonban inkább az útitárs, a támasz, a stabilitást megteremtő jellege dominál. A tarot szimbolikájában előfordul, hogy külön kezelik a pálca és a bot szimbolikáját, én azonban jobb szeretem egyben kezelni és az adott laptól függően értelmezni. Továbbiakat lásd a pálcákról szóló bejegyzésemben.
  • Hegy: A tarotban a hegyek és dombok különböző mértékű kihívásokat jelenítnek meg az életben, amik a növekedésünket segítik elő. A hegy mérete és meredeksége jelezheti a kihívás vagy kockázat nagyságát. A Bolondon látható hegyek pedig hatalmas kihívásokat jeleznek előre, ezek a kihívások azonban még  a távolban várakoznak az utazóra.
  • Szirt: Ahogy észrevettem, alapvetően nem szokás ezt a szimbólumot bevenni a magyarázatok közé, én azonban úgy érzem fontos motívuma a lapnak. Egyértelműen különbözik a hegy motívumától, sokkal inkább jelöl egyfajta bukást, zuhanást: rámutat a Bolond útjának veszélyességére. Kétféleképpen értelmezhető: a bolond önszántán kívül esik bele a szakadékba és kezdi meg a zuhanását és az útját, ebben az esetben a szakadék szinte fel sem tűnik, csak a zuhanás. Azonban ha a Bolond önként tenné meg az ugrást és a hitét az útba fekteti, akkor a szirt válhat a legnehezebb akadállyá előtte. Ekkor a zuhanásban vetett bizalma teszi őt alkalmassá az Útra.
  • Rózsa (fehér): A rózsa az élet szépségét és a jövőbe vetett hitet szimbolizálja, tövisei azonban óvatosságra intenek. A rózsa a cél, ami felé a Bolond haladna: a kiteljesedett és gyönyörű élet maga. A fehér színe az ártatlanságot, szellemi tisztaságot és átalakulásra való képességet szimbolizálja.
  • Batyu: A kis batyuban nem sok élelem fér el, ez is utal a Bolond meggondolatlanságára. A batyu viszont sokszor hasonlít herékre is, ez pedig a magot, a kezdetet, a termékenységet szimbolizálja, utalva arra, hogy a Bolond csak a kezdet kezdete, az útja fogja elvezetni a teljes kivirágzáshoz. A Batyu a múltból hozott kötődéseket és tapasztalatokat is jelenthetik.

fools-tile.jpg

Arcana Game, ismeretlen pakli, The Blood Moon és Bird Tarot

Tematikus értelmezések

Állásuktól és a körülvevő kártyáktól függően a pozitív vagy a negatív jelentésük domborodhat ki.

Szerelmi olvasás: Új szerelmet, új kalandokat jelenthet, amiben nincsen elköteleződés, azonban ez az elköteleződés nélküliség a kötelékek hiányát is jelentheti.
Pénz vagy karrier olvasás: Új ötletet, új munkát, új projektet, új lehetőségeket, de naiv, átgondolatlan döntéseket is jelenthet. ne siesd el a döntéseidet!
Egészség olvasás: Újra önmagadnak érzed magad lelkileg és fizikailag, új élet kezdetét is jelezheti, de nemtörődömségből származó balesetekre is nagyobb lehet az esély.
Spiritualitás olvasás: Új spirituális út kezdetét jelezheti, új nézőpontokkal találhatod szembe magad. Lehet, hogy te magad is keresed az új utakat és megközelítéseket, de kívülállóknak ezek az új dolgok furcsának tűnhetnek.
Igen-Nem olvasás: Igen, vágj bele! - Bár a tapasztalatom az, hogy akkor is felbukkan, hogyha rosszul tesszük fel a kérdést vagy fölösleges, buta kérdést, esetleg olyat teszünk fel, amire már amúgy is tudjuk a választ.
Személyre vonatkozó olvasás: Naiv, meggondolatlan, nemtörődöm személyt jelölhet, olyasvalakit, aki inkább a szívét, az ösztöneit követi a gondolatai és a logika helyett. Nem riasztja vissza, sőt, nyitott minden újra és kihívásra, nem ismeri a kudarc jelentését.

fools-tile2.jpg

Animal Totem, Anima Mundi, Animals Divine és Tarot of the Divine

Kártyaleírás

Az igazán intuitív és személyes olvasás akkor jön a képbe, mikor már a saját kártyád dizájnját és szimbólumait olvasod. Az RWS Bolondja egy pozitív,  jól öltözött figura. Kisit meggondolatlan, a feje inkább a felhők között, minthogy két lábbal a földön állna. Fényes délelőtti nap világítja be az útját, mégsem érdekli az előtt elterülő szakadék. A háttérben látható hegyek  szinte gleccserekre emlékeztetnek, amik olvadnak a Nap melegében, és bár magasak és hegyesek - nagy kihívásokra utalva -, de távoliak is a Bolond jelenlegi helyzetéhez képest. A kezében lévő fehér rózsa az ártatlanságot, fiatalságot jelzi. Nála van a batyuja is, ami a múlt tapasztalatait és emlékeit rejtheti magában. Ezeket magával hordozza, de nem akadályozza meg az előrehaladásban és az új ismeretek felkutatásában. A kutya mellette szintén vidám, követi a Bolondot. Igyekszik a veszélyre felhívni a figyelmét az előtte álló szakadékra, talán még ugrásra is ösztönözné az útitársát.

Az RWS-től nagyban eltérő lapoknál érdemes megfigyelni melyik szimbólumok maradtak meg, melyikek tűntek el, esetleg cserélődtek ki. Például az Arcana Game Tarotban a Bolond lapján nincsen figura, csak a háttér, abból viszont mindent megtartottak; az Animal Totem Tarotban a Bolondot egy szöcske helyettesíti, és az esés ugrássá válik. Az Animals Divine Tarotban a hangsúly áthelyeződött a kutyára (coyote - prérifarkas) és annak a lélekvezető aspektusára, míg a Tarot of the Divine pakliban - különböző népmesékre építve - a Bolondot a kishableány szimbolizálja. Érdemes tehát szorosan megismerkedni az egyes lapokkal közelebbről. Mikor olyan tanácsot adnak, hogy meditálj a lappal, amit jobban meg szeretnél ismerni, én erre a szorosabb megismerésre gondolok: megfigyelni a lapot és az az alapján eszünkbe jutó gondolatokat és asszociációkat.

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr3716431860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása