IV. Az Uralkodó
2021. március 28. írta: Nadalien

IV. Az Uralkodó

Tarot Kurzus 5.

emperor-tile.jpg

IV. Az Uralkodó
the Empreror, el Emperador, l'Emperatore, l'Empereur, Grand Father, the Greenman
a Császár, az Apa, a Király, a Pátriárka

Bár modern paklikban láthatunk különlegesebb interpretációkat, az Uralkodó lapja szinte alig változott a történelme során. A botot elválasztották a gömbtől, a Thoth Tarot a kosok mellett belecsempészte a keresztény bárány motívumát is, míg az RWS inkább egyszerűsítette, megszabadult a sasos pajzstól és a színes ruhát páncélra váltotta és a kos szimbólum is csak a trónusán jelenik meg. Ez a változatlansága is jól reprezentálja az Uralkodót, hiszen a világi stabilitást, a biztonságot, a változatlanságot reprezentálja.

emperor-tile4.jpg

Blood Moon Tarot, Vision Quest Tarot, Modern Spellcaster's Tarot

Általános értelmezés: Stabilitás, erő, védelem, realizáció, apafigura, segítség, értelem, meggyőződés, tekintély, akarat, a jóságos és igazságos uralkodó, hatóság, létesítmény, maszkulinitás, bölcs, gyakorlati, kontrolláló, patriarchális társadalom, tapasztalat
Fordított értelmezés: Zavartság, instabilitás, akadályok, éretlenség, a diktátor, a hódító, túlzott kontroll, hatalommal való visszaélés, uralom, fegyelem hiánya, rugalmatlanság, bántalmazó patriarchális társadalom, önző, toxikus maszkulinitás, apasági kérdések
Kulcsszavak
Erő, struktúra, stabilitás, autoritás, apaság, stratégia, uralkodás, férfiasság, praktikusság, úttörő, felfedező, vezető, kezdeményező, kreatív, bölcsesség, cselekvés, vakmerőség, tekintély, tetterő, kalandvágy, felelősség

Elem: Tűz
Héber betű + jelentés: He' - Ablak
Asztrológia: Kos
Ji-King: 7. Si - A Hadsereg
Istenség: A Pátriárka, Az Istenek Királya, A Hadvezér, Az Ég királya - Odin, Thor, Zeusz, Jupiter, Árész, Athéna, Mars, Minerva, Amon, Hórusz, Nergál, Vishnu
Ásvány: rubin
Növény: szantálfa, babér
Állat: kos, oroszlán, bölény, gorilla, sas, szarvas
Szerv: fej, arc

Szimbólumok

  • Nagy Arkánum: Archetipikus alak, nagyobb események vagy témák jelölője.
  • Négy: A négyes szám stabilitást, racionalitást, struktúrát és szabályokat jelent. Az élet praktikus részét és az önfegyelmet jelölheti. A gyökeret verés, a mozdulatlanság, statikusság száma.
  • Korona: A korona jelezheti az uralkodói szerepkört, a tarotban sok esetben az égivel való kapcsolatot  is jelképezi: a tudat és a spirituális kommunikáció metszéspontja, sokszor harmadik szemként vagy a korona chakraként értelmezhető.
  • Jogar: A jogar vagy buzogány az alak uralkodói státuszát hivatott szimbolizálni. Az, hogy a jobb kezében tartja jelzi, hogy uralkodói státuszát az égben döntötték el.
  • Ankh: Az ankh az örök élet, az élet kulcsának egyiptomi jelképe. Az Uralkodó jogarán kapott helyet, ami jelezheti, a férfi uralmát az élet és az élők felett.
  • Gömb: A körhöz hasonlóan a teljességet és a tökéletességet reprezentálja, de ezen kívül a földi uralmat is.
  • Trón: A trónszék a mesterré válást és az alak hatáskörét szimbolizálja, illetve a biztos támaszt a céljaik elérésében.
  • Páncél: Felkészülést és védelmet jelent, de azt is, hogy kész harcolni azért, hogy megvédje a számára fontos dolgokat.
  • Pajzs: Jelentése védelem.
  • Kos: Értelemszerűen a Kos csillagjegyet és a Mars bolygót testesíti meg. Ezen kívül a tettek, a bátorság, a kitartás, a felelősség és az elhatározás szimbóluma.
  • Hegy: A tarotban a hegyek és dombok különböző mértékű kihívásokat jelenítenek meg az életben, amik a növekedésünket segítik elő. A hegy mérete és meredeksége jelezheti a kihívás vagy kockázat nagyságát. Az Uralkodó mögött látható masszív hegyek nehezen áthágható kihívásokat jelentenek, de azt is, hogy stabil uralkodása és ereje megdönthetetlen, áthatolhatatlan.
  • Szakáll: A szakáll a tapasztalat maszkulin szimbóluma. Biztosít arról, hogy a viselője évek bölcsességét és tapasztatát gyűjtötte össze - hallgathatunk a tanácsára, mert ő is első kézből tapasztalta meg a tettei következményeit.

emperor-tile3.jpg

Bird Tarot, Kawaii Tarot, R.Black Tarot

Tematikus értelmezések

Állásuktól és a körülvevő kártyáktól függően a pozitív vagy a negatív jelentésük domborodhat ki.

Szerelmi olvasás: Megalapozott szabályok és normák használatára utal, de jelezhet egy idősebb, tapasztaltabb, esetleg irányító partnert is. Más esetben jelentheti, hogy neked kell megtenni az első lépéseket, őszintének lennie az érzéseiddel. Egy kapcsolatra nézve stabilitást monogámiát is jelenthet. Fordított esetben hirtelen haragú, abuzív, kontrolláló partnert jelezhet, vagy erő-egyenlőtlenséget, leuralást egy kapcsolatban.
Pénz vagy karrier olvasás: Ebben a formában egy már kialakított rendet vagy hierarchiát jelenthet, amibe belecsöppensz, és hogy egyelőre nem szabad megmutatni a gyengeségeket. Ezen kívül jelentheti azt is, hogy a te kerülsz főnöki szerepbe és megnő a munkakedved vagy előléptetést kapsz. Felelősségteljes költekezést is jelent, vagy azt, hogy kordában kell tartani a pénzügyeket. Fordított esetben lefokozást vagy a főnökkel való konfliktust jelenthet. Ezen kívül a túl szigorú szabályokat vagy éppen azok teljes hiányát, a munkahely struktúrálatlanságát jelezheti, azt hogy a saját főnöködnek kell lenned, vagy kényszerűen fel kell vállalnod ezt a szerepet.
Egészség olvasás: Az Uralkodó jelentheti azt, hogy a kérdező erős, sok mindent elvisel, ez azonban az egészsége kárára mehet. Komolyabban kell vennie az egészségét és több figyelmet szentelnie magára. Fordított esetben is hasonlót jelent: a kérdező nem foglalkozik eleget a saját egészségével, túlterhelt a rutinja, vagy dühkezelési problémákkal küzd.
Spiritualitás olvasás: A spiritualitásoddal sokkal kevesebbet törődsz mostanában, mint a fizikai környezeteddel és valóddal, talán a logika jobba eluralta a gondolkodásodat, mint szeretnéd. Ezen kívül jelentheti azt, hogy ideje földelni és levédeni magad.
Igen-nem olvasás: Igen
Személyre vonatkozó olvasás: Apát, nagyapát vagy bármilyen apafigurát jelölhet, esetleg olyan személyt, aki össze van hangolódva a maszkulin oldalával. Erős akaratú és tapasztalt személy, aki nincsen hozzászokva, hogy nemet mondanak neki. Szereti és tud is irányítani. Képes biztonságot teremteni, de inkább a szigorúságával és szabályaival, mint az együttérzésével. Jól bánik a pénzzel és vagyonnal. Fordított esetben olyan személyt jelölhet, aki visszaél a hatalmával, nincsen harmonikus kapcsolatban a maszkulin oldalával, túlságosan az érzelmei - a harag - vezérli, vagy pont hogy csak a hideg logika és semmi más.

emperor-tile2.jpg

Modern Witch Tarot, SceithA Gyűrűk Ura tematikájú tarot-értelmezése és a Project Arcana Henry Gunawantól

Kártyaleírás

A Rider Tarotban az uralkodó a kosfejekkel díszített trónján ül. A köpenyén még egy kos fedezhető fel, Mars jele, a tettrekészség szimbóluma. Koronája, jogara és gömbje az uralkodásának szimbólumai, de ennél többek is: tudását, tapasztalatát és bölcsességét mutatják meg, hosszú, fehér szakállával együtt. Jobb kezében az ankh kereszt az égi tudással, az örök élettel köti össze, bal kezében a gömb a földi uradalmának jogosságát és teljességét erősíti. A mögötte fekvő kopasz, áthatolhatatlan hegyek a stabilitását és erejének megdönthetetlenségét jelzik.

Az Uralkodó stabilitását szinte semelyik adaptáció sem töri meg. Néhány interpretáció, amit ehhez a részhez választottam inkább csak jobban tetszik, mint mások, de van néhány, ami egy kis újdonságot vagy más megközelítést hoz az Uralkodó értelmezéséhez. A Modern Witch Tarot például első ránézésre teljesen követi az RWS által felállított szimbólumtárat, talán minimálisabbra is veszi az illusztrációt. Amit viszont érdekesnek tartottam az a trónszék, amin az Uralkodó ül. jégnek vagy üvegnek tűnő anyagból van, ám nem is ez a fontos, hanem, hogy ugyanebből az anyagból jelennek meg sziklák vad nyersanyagként az Uralkodónő mellett. Ezzel jól összekötve a két alakot azt üzeni nekünk ez a lap, hogy amit a teremtő, létrehozó erejével az Uralkodónő világra hoz, azt Uralkodó a saját uralma alá hajtja, megformázza, a társadalom számára használhatóvá teszi. Ehhez hasonlatos a Blood Moon Tarot Uralkodója is. Képileg nem alkot párt az Uralkodónővel, inkább a Zöldember archetípusaként jelenik meg. Ám a természeti stabilitásába beleszövődik a társadalom stabilitásai is: a város, összhangot alkotva a természetes és mesterséges között.

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr7916453538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása