Citromfű
2022. augusztus 01. írta: Nadalien

Citromfű

Gyógynövények, Fűszerek, Virágok 12.

Citromfű
Melissa officinalis
Orvosi citromfű, Citromszagú melissza, Méhfű, Mézfű, Igaz nádrafű, Macskaméz, Mézelke
Lemon Balm, Melissa, Bee Balm, Honey-leaf

A citromfű az árvacsalánfélék családjába tartozó, kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény. A Közel-Keletről származik és a mediterrán éghajlatot kedveli. Vadon csak szórványosan fordul elő, de kertekben sokfelé megtalálható.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2014-ben az Év Gyógynövényének választotta.

Elem: Víz
Bolygó: Hold, Neptunusz
Asztrológia: Jupiter a Rákban
Polaritás: feminin / hideg / nyugtató
Istenség: Potnia, Melissa, Demeter, Diana, Artemisz, Szelené, Venus, Afrodité, Debóra
Kristály: ametiszt, rózsakvarc, holdkő
Virágnyelven: Erény és erkölcs, szimpátia és együttérzés, egészséges határok a kapcsolatokban, barátság, gyógyulás és szeretet
Állat: Méh
Lény: nimfa
Metafizikai tulajdonságok: szerelem, siker, gyógyítást, védelem

Etimológia

A Melissa név még az ókori görögök előtti időkből származik és pont emiatt több verziója is keletkezett a nevet körülvevő mítosznak. Melissa egy nimfa volt, aki felfedezte és tanította a méz használatát - görögül a méhek, róla kapták a nevüket. A mükénéi és minoszi mitológiában Potnia, míg az ókori görög mitológiában Demeter papnőit nevezték "Melissae"-nek.

A Melissa egy regionális változata a Melitta név, amin keresztül Venus istennőhöz is köthető a név illetve a növény.

Mitológia/Hagyomány

A mükénéi és minoszi mitológiában Potnia istennő szimbóluma a méh, akit "Tiszta Méhanyának" is neveztek. Az ő papnői kapták a Melissa nevet. A neoplatonista filozófus Porphüriosz ugyanezen a néven illette Demeter papnőit és egy története mond el egy Melissa nevű papnőről, aki magától az istennőtől nyert beavatást a misztériumaiba, és a hűsége miatt ölték meg. Demeter büntetésképpen Melissa testét méhrajjá változtatta és a gyilkosokra zúdította őket. Porphüriosz azt is említi, hogy Artemisz holdistennő egyik neve is Melissa volt, aki elvette a vajúdó anyák fájdalmát, és méhek formájában hozta le a lelkeket a születéshez.

A görög mitológiában Melissa nimfa volt, aki a felfedezte és tanította a méz használatát. Egyike volt azoknak, akik a csecsemő Zeuszt mézzel (Melissa) és tejjel (Amaltheia) táplálták miközben Kronosz elől bujkált.

A folklór szerint a nimfa Melissa rátalált a lépes mézre, megkóstolta, majd vízzel itallá keverte. Másokat is megtanított erre, így a méheket utána nevezték el és a védelmezőjükké tették. Ezzel együtt az embereket kivezette a vadságukból is. Nemcsak hogy egymás evésétől térítette el őket, de az erkölcsösség érzésével is megismertette az embereket. Innen eredhet a citromfű erkölccsel való asszociációja is.

Ami a növényt magát illeti, az ókori görögök úgy gondolták, hogy a növény és a méhek között különleges kapcsolat áll fenn. Úgy gondolták, ha citromfüvet ültetünk egy méhkas mellé, akkor a méhek nem fognak megcsípni.

Mágiában

Az arab herbológiából származik a citromfű szerelmet befolyásoló ereje. Magunknál hordva vonzza a szerelmet, borba áztatva és másokkal megosztva a barátságot erősíti. Hozzáadhatjuk szerelmet hozó keverékekhez. Otthonunkban felakasztva biztosítja, hogy mindig a jó utat válasszuk és persze szeretetet is hoz a háztartásba.

Gyógyító erejét Plíniusz írja le, hogyha egy kardhoz, ami sebet ejtett, citromfüvet kötünk, akkor a seb azonnal beforrad. Ebből eredően ma is használható gyógyító keverékekben.

A Holddal és Holdistennőkkel való munkákban mindig hasznos lehet, ha másképp nem, felajánlásnak.

A citromfű tisztító ereje is ismert, füstölőként, teaként használhatjuk megtisztuláshoz vagy a gondolataink lenyugtatásához. Segít a szorongáson és a meditációs állapot könnyebb elérésében, bizalmat és türelmet idéz elő. Nem csak hogy távol tartja a negatív energiákat de boldogságot is hoz, ha a ház körül vagy az ablakban termesztjük.

Gyógyításban

A citromfüvet jelenleg a pórusok összehúzására, baktérium és vírusölőként, herpesz, demencia és pajzsmirigy túlműködés kezelésére, valamint hangulatszabályozásra használják.

Nicholas Culper angol botanikus gyomorbajokra, a gyomor nyugtatására ajánlotta, és úgy tartotta, hogy a citromfüvet a Rák jegyében lévő Jupiter uralja.

Én magam enyhe nyugtató ereje miatt iszom a teáját, borogatásként pedig a herpesz első megjelenésekor már használható és napokkal lecsökkenti a lezajlását, megakadályozza a kifakadását.

Gyűjtése/Részei

Hajtásait és levelét szedik a virágzása kezdetén július-augusztus hónapokban. Teába, gyümölcssalátába vagy hal mellé is használható ízesítőként.

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr6916768112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása