XIV. Mértékletesség
2022. március 25. írta: Nadalien

XIV. Mértékletesség

Tarot Kurzus 15.

temperance-head.png

XVI. Mértékletesség
Temperance, La Temperanza, Art
Türelem, Egyensúly, Művészet, Kiegyenlítődés, Idő Angyala

A Halál lapja után következő Nagy Arkánumok egyre absztraktabbá válnak és kevésbé értelmezhetőek egy mai olvasó számára. Korábban is már szó volt róla, hogy három klasszikus erény jelenik meg a tarot lapjai között: az Igazság, az Erő és végül a Mértékletesség. A Mértékletességet általánosságban úgy ábrázolják, hogy egy alak egy korsóból egy másikba vizet önt: azaz vizezi, higítja a bort. Ezek a korsók jelképezik őt, mint ahogyan a kard és mérleg az Igazságot. Az ókori görögök számára a Mértékletesség központi erénye volt a polgári életnek: az étvágy visszafogását jelentette, legyen szó ételről, italról vagy éppen szexről. A klasszikus filozófiában így a Mértékletesség a testi vágyak alárendelését jelentette a magasabb, racionális ideáknak. Ezt a gondolatot a modern tarotban sokkal inkább az Erő lapja reprezentálja. Történetileg - a többi erénnyel együtt - a Mértékletesség egy jól ismert absztrakció szokásos megjelenítése volt.

De ahogyan a korábbi erényeknél is láttuk, ennek a lapnak a helye és számozása is sokat változott. Ennek az oka pedig a Halál kártya helye volt, hiszen a számára választott 13. hely nem változhatott. Így viszont az alacsonyabb számok között nem maradt elég hely, hogy együtt tartsák ezeket az erényeket. Erre többféle megoldás is született: a déli tradícióban szándékosan félreszámoztak, hogy együtt tarthassák az erényeket, a keleti tradícióban az Igazságot az Ítélet és a Világ lapja közé emelték fel, azon a logika alapján, hogy az Igazságnak a Második eljövetelkor van nagy szerepe a lelkek mérlegelésével és a gonosz eltörlésével. Mihály arkangyalt szokták hasonlóképpen ábrázolni, karddal és mérleggel a kezében. Hagyományosan ezért Mihályt az Igazság lapjához szokás kötni Gábrielt pedig a Mértékletesség lapjához, ám néhányan felcserélik a két angyalt és lapjaikat.

A Marseilles Tarot alakítja úgy a lapokat, hogy az erényeket nem tartja együtt: pontosan 3 kártyányi távolságot képez közöttük. Az Igazság a nyolcas, az Erő a tizenegyes, a Mértékletesség pedig a tizennégyes számot kapja. Így a Mértékletesség a Halál és az Ördög közé kerül, előjelezve a tizenhetes számú remény (XVII. Csillag) lapját a sötétség között. Nem tiszta, hogy volt-e ennek az elhelyezésnek szimbolikája, ám biztosan nem véletlen a pontos távolságtartás, hiszen ez rákényszeríti az olvasót arra, hogy az erényeket ne csak önmagukban, hanem az azokat körülvevő lapokkal együtt értelmezze. A déli és a keleti tradícióban a "sötét lapok" (Az Akasztott, Halál, Az Ördög, A Torony) megszakítás nélküli sorozatot képeznek, a nyugati tradíció mégis értelmet talált abban, hogy megtörje ezt a sort a Mértékletesség lapjával. Értelmezés nem maradt fenn, ám a furcsa elhelyezkedés mindenképpen szándékosságra utal. 

Az egyik magyarázat a Mértékletesség angyalának megjelenése a Halál és az Ördög között a középkori művészet egyik közismert témájában kereshető, miszerint az elhunyt lelkét hamar elragadják az angyalok vagy ördögök seregei, hogy a neki kijelölt helyre: a Mennyekbe vagy a Pokolba vigyék. Talán ez a gondolat vezette a Marseilles tarot megalkotóját, hogy erre a helyre emelje és szárnyakat adjon a Mértékletesség lapján, miközben megőrizte a nevét, korábbi szimbólumait és az erényekkel való kapcsolatát. Míg az Igazság és az Erő a világi felelősségeinket emeli ki, addig a Mértékletesség a lelkünket hivatott védelmezni - így megmenekülhetünk a Halál után az Ördögtől. Mai szemmel talán túlságosan moralizáló és keresztényesített, de a logikája érthető: ahol ördögök vannak, az angyalok is megjelennek.

A Thoth Tarot egyszerűen Művészetnek (Art) hívja ezt a lapot, ami szerintem eléggé eltér az angyali jelenléttől, de esszenciájában jobban illeszkedik az eredeti erényhez. A mérték és kiegyenlítődés itt is fontos marad, de központibb helyet ad a különbözők keveredésének, legyen az materiális vagy gondolatbeli. Ez alapján van, hogy Kiegyenlítésnek vagy Kiegyenlítődésnek is nevezik a lapot.

A tarottal való korai ismerkedésemet nagyban befolyásolta a Thoth interpretációja, ami miatt a Mértékletesség lapját sokkal inkább a keveredés akciója, nem pedig az angyali jelenlét alapján ítéltem meg. Ez pedig úgy tűnik sokkal közelebb hozott az eredeti bor higítás aktusához és értelmezési lehetőségeihez. Mindig úgy éreztem, hogy ez a lap tartalmaz valamit az alkimista elképzeléseiből vagy legalábbis, ahogyan mi elképzeljük az alkimista munkáját: az egymástól merőben különböző anyagok zökkenőmentes összekeverését egy új létrehozásának céljából. Még tudományosabb megközelítésben ez az emulzió, ahol egymással alapvetően nem keveredő anyagokat (pl. olajat és vizet) - akár emulgeálószer felhasználásával - egymástól szét nem váló anyaggá dolgozunk össze. Ezt a gondolati hozzáállást jól leírja egy Arisztotelésztől rosszul idézett mondat, miszerint "az egész több, mint a részek összessége".

A Mértékletesség lapja megnyitja előttünk azt a lehetséges Utat, amivel kibékíthetjük az ellentéteket, harmóniát alakíthatunk ki a különbözőségekből, és minőségi változást idézhetünk elő. A Kiegyenlítés szó régi jelentése a tartozékok helyes arányban történő összekeverését jelenti, így ez a kártya az ellentétek egyesülésének szimbóluma. Ebből a nézőpontból is logikusnak tűnik, hogy a Mértékletesség lapja a Halál után következzen. Míg a Halál az addigiak feladása, szétdarabolása - a Transzformáció első fele, a Mértékletesség a rendelkezésre álló darabok összerakása, emulgeálása - a Transzformáció második fele. Samanisztikus példával élve: nem elég a jelölt darabokra szedése, őt újra össze kell állítani a változásnak megfelelő formába. Nevezhetjük bárminek a folyamatot - eksztázis, megvilágosodás, beavatás -, a tudatos irányba fordulás hozza meg a valódi változást.

Bizonyos esetekben a Mértékletesség lapja az Idő Angyala nevet kapja, aminek magyarázata szerint a lap az idő folyását hivatott megszemélyesíteni. Ahogyan az angyal egyik kelyhéből folyik a víz a másikba, úgy folyik az idő a múltból a jövőbe. Az élet folytonos, és annak átvitele egyik testi létezésből a másikba történik. Ez a felfogás analóg a reinkarnáció elméletével, a tudatosság halálon túli és feletti folytonosságával, valamint a test alkotórészeinek megújulásával.

temperance-tile4.jpg

A Hannibal Tarot, meghanjean interpretációja és a Tarot 108

Általános értelmezés: Takarékoskodás, mértékletesség, kezelés, alkalmazkodás, ellentétek kibékülése, egyensúly, belső változás, átalakulás, alkímia, kreatív erő, minőségi változás, béke, türelem, higgadtság, belső nyugalom, perspektíva, harmonikus kapcsolatok, lelki társak, kiegyenlítettség, az ellentétek egyesítése.
Fordított értelmezés: Dolgok, amik a templomhoz, valláshoz, szektákhoz kapcsolhatóak, a papság; szétválás, civakodás, szerencsétlen kombinációk, ellentétes érdekek, kiegyensúlyozatlanság, önkielégítés, mértéktelenség, kicsapongás, összecsapás, perspektíva hiánya, viszály, meggondolatlanság, kapkodás, ellentét, ellentmondás, tompaság.
Kulcsszavak
Kombinálás, emulgeálás, alkotás, kompromisszum, kísérletezés, összeolvadás, egyensúly, gyógyulás, keveredés, kapcsolódás, kémia, folyékonyság, ellentétek kibékülése, belső változás, átalakulás, alkímia, kreatív erő, minőségi változás

Elem: Tűz
Héber betű + jelentés: Samekh - Kellék, Támasz
Asztrológia: Nyilas
Ji-King: 15. Csien - A Szerénység
Istenség: az Isteni Rend - Mihály, Nemeszisz, Persephone, Neith, Hermafroditosz, Ishtar, Kheirón, Írisz, Sigyn, Lucifer, Jézus, Brigid
Ásvány: ametiszt, pirit, jáczint (vörös cirkón)
Növény: kasvirág, rizs, macskagyökér, jácint, mocsári nőszirom
Állat: hal, galamb, kutya, ló
Lény: angyal, kentaur, hippogriff
Szerv: csípő, combok

Szimbólumok

  • Nagy Arkánum: Archetipikus jelenet, nagyobb események vagy témák jelölője.
  • Tizennégy: A legtöbb kortárs tarot pakliban a 14-es számot viseli a Mértékletesség. Bár az egyensúlyban való változást jelez, mivel az instabil ötösre redukálható, de az egység és a négyesség kombinációjából áll össze, ez az ötösség, az ötszög pedig a szerves növekedés, az inspiráció, valamint a részek egy nagyobb egésszé való összeállásának szimbóluma.
  • Öt: Az ötös szám kihívásokat jelent, amik további fejlődéshez vezetnek, a kezdeti küzdelem szimbóluma egy új úton. A korábbi egyensúly megbillenését jelzi: a dolgok felrázását, régi szokások megtörését, a tanulást és a haladást.
  • Kelyhek: A kelyhek a tarotban általában az érzelmeinket szimbolizálják - ahogy a testünk tárolja magában az érzelmeket, úgy tárolja a kehely a folyadékot. A Mértékletességen látható kelyhek vagy korsók egyikéből víz folyik a másikba a megfelelő elegyedés végett. A folyadék mozgása jelzi, hogy nem a végső állapotot jeleníti meg, hanem az oda vezető folyamatot: a mi kezünknek kell megálljt intenie, nekünk kell látnunk, elértük-e a megfelelő állapotot. Ezeket a kelyheket szokás még Jézus csodatételéhez is kötni, mikor a vizet borrá változtatta. Ez a szimbólum arra utal, hogy képesek vagyunk bármilyen szituációt kedvezően megváltoztatni a gondolataink és tetteink kordában tartásával.
  • Láb: A lábaknak és elhelyezkedésüknek érdekes szimbolikája van, amit az Akasztott lapjánál már felszínesen említettem. Alapvetően a vándorlás jelképe, és így nem csak a fizikai, de a spirituális vándorlásé is. Az alak jobb lába, ami a tudatot jelképezi, a tóba ér, ez a víz a tudatalatti szimbóluma a logikus oldalunk elcsendesítésére hív. A bal lába, ami a tudattalant jelképezi, a parton áll, ami önmagunk és a gondolataink földelésére figyelmeztet. Ismételten az egyensúly válik fontossá: a szellem, a test és lélek egyensúlyával érhetjük el a legjobb eredményeket.
  • Háromszög: Az ősi Egyiptomban a háromszöget az intelligencia a szimbólumának tartották és a szeretetre való képességet jelezte. A buddhisták a Sri Yantra mandala részeként a szeretet energiáját ébresztik fel vele. A háromszög a szentháromságon túl az anya az apa és a gyermek egységét és a közöttük lévő szeretetet is szimbolizálja. A fordított háromszög a kehely egyszerűsített, geometriai ábrázolásaként is értelmezhető és hosszú idő óta az egyensúly és kreativitás szimbóluma.
  • Út: A tarot lapjain megjelenő utak különbözőképpen lehet értelmezni. jelképezheti az életünk útját, az önmagunk felfedezésének útját, vagy a spirituális fejlődésünket. A Mértékletesség lapján az Út a tóból a hegyek között felkelő Nap felé vezet, ami sugaraival koronát képez. Ahogy végighaladunk ezen az Úton és mesterévé válunk az elénk állított leckéknek, úgy szerezzük meg az előttünk álló koronát is.
  • Hegy: A tarotban a hegyek és dombok az élet különböző mértékű kihívásait jelenítik meg, amik a fejlődésünket segítik elő. A hegy mérete és meredeksége jelezheti a kihívás vagy kockázat nagyságát. a Mértékletesség lapján a hegyek a messzi távolban láthatóak, és köztük biztonságos út vezet.
  • Tó: A tarotban a legtöbb állóvíz, legyen az tó vagy tenger, a tudatalattit, a közös őstudatot jelképezi. A Mértékletesség lapján kifejezetten az intuícióval elérhető őstudatot/őstengert jelképezi, amiből elindulva Mesterré válhatunk.
  • Angyal: A tarotban általában isteni üzenetet jelképeznek. Ezen a lapon többféle éppen is értelmezik az angyalt: a Mértékletesség angyala, az Idő Angyala vagy éppen Mihály arkangyal.
  • Írisz: Bár bizonyos tarot kártyákon kék íriszek nőnek a víz körüli, a Mértékletesség lapján sárga színű mocsári nőszirmot láthatunk. Ezek a virágok a görög Írisz istennő után kapták nevüket, és leginkább a lila változatot tartották a szimbólumának, mert sokkal színpompásabb, jobban hasonlít az istennő másik szimbólumára, a szivárványra. Az én szememben a sárga írisz visszafogottabb, virágnyelven mégis a szenvedély jelképe. Egy középkori misztikus műben a következőképpen szólaltatják meg: "én vagyok a mező virága és a völgyek lilioma. én vagyok a szülőanyja az igaz szeretetnek, a tudásnak és a szent reménynek... én vagyok az elemek között a közvetítő, aki egyezséget teremt közöttük: ami meleg, azt lehűtöm és fordítva, és ami száraz azt nedvesítem és fordítva, és ami kemény azt puhítom..." (Aurora Consurgens)

temperance-tile3.png

A The Blood Moon Tarot, a The Hades Tarot és az Everyday Witch Tarot

Tematikus értelmezések

Állásuktól és a körülvevő kártyáktól függően a pozitív vagy a negatív jelentésük domborodhat ki.

Szerelmi olvasás: Szerelmi olvasásban az egyik legjobb lap, amit kaphatunk. Harmonikus kapcsolatot jelképez, ahol a felek megtalálják a tökéletes egyensúlyt a szerelem, elköteleződés és tisztelet között. Egyesek a lelki társak lapjának is tartják. Ha kapcsolati problémáid voltak, a Mértékletesség arra utalhat, hogy meg fogjátok oldani azokat a problémákat, amik visszatartották a kapcsolatot a közös előrehaladástól. Szingliként azt jelentheti, hogy sikerül egyensúlyba hoznod az életed többi területét és helyet csinálni közöttük egy lehetséges partnernek.
Fordított állásában konfliktust és kiegyensúlyozatlanságot jelenthet a kapcsolatban lévőknek. A harmónia a hiánya adódhat abból, hogy a kérdező csak aa saját érzéseit tartja előtérben, nem figyelve a partnerére, vagy nem hajlandó valóban meghallgatni a másik oldalt. Egymást hibáztatják, ahelyett hogy a megoldáson dolgoznának. Érdemes ilyenkor nyugodtabb hangulatba terelni a szituációt, megkeresni a belső egyensúlyunkat, hogy könnyebben megbirkózzunk a kihívással és nyitottabbak legyünk a megoldásra. Szingliknek jelentheti, hogy túl sokat ad magából túl korán, ami könnyelműségnek vagy kétségbeesésnek tűnhet a másik fél számára. Találd meg a megfelelő egyensúlyt, ne siesd el a kapcsolatot, hagyd, hogy magától alakuljon ki a románc.

Pénzügyi, iskolai vagy karrierolvasás: Ebben az olvasatban a Mértékletesség lapja azt jelzi, hogy tökéletes az idő a célok kisűzésére, mert meg van benned a türelem és kitartás a kivitelezésükhöz. A kemény munkádat és kitartásodat észre fogják venni. Ha előrehaladásra, előléptetésre vársz, a Mértékletesség lapja türelemre int, ne ugorj bele az első ajánlatba, ha meg van az esélye, hogy egy jobbat kapj a közeljövőben. Pénzügyileg arra utal, hogy a jelenlegi helyzet kiegyensúlyozott, de pont ezért ne kezd költekezésbe, inkább a Mértékletességet figyelembe véve, tartsd a megtakarításaidat is egyensúlyban. Munkában, iskolában kreatív ötleteket és lelkesedést jelez, ami törekemmel és kitartással párosul: ideje elköteleződni a nagyobb projektek mellett, hiszen képes vagy arra, hogy a különböző kvalitásokat és képességeket összehangold a nagyobb cél érdekében. Ezen kívül a munka és a privát élet közötti egyensúlyt is jelezheti.
Fordított állásában az egyensúly hiányát jelzi: túl keményen dolgozol, vagy éppen nem dolgozol elég keményen, esetleg összetűzésbe kerültél a munkatársaiddal. Bármi legyen is a gond, a belső energiaegyensúly megtalálásával tudsz változtatni a - látszólag - külső körülményeken. Munka és iskolakörnyezetben is jelezheti, hogy túl sok energiát fektetsz be egyetlen olyan készségbe, ami nem fog a hasznodra válni: a többi készségesed kell egymással összhangba hozni, hogy elérd a kitűzött célt.

Egészségolvasás: Az egészség szempontjából a Mértékletességet szó szerint kell értenünk. Ha egészségügyi gondjaid voltak, érdemes átgondolni, hogy hol és miben estél esetleg túlzásba, vagy mi az amit éppen túlságosan is hanyagoltál. Alapvetően azonban pozitív lap, hiszen az egészségben az egyensúlyt jelképezi, és az esetleges problémák, egyszerű egyensúlyba hozással "orvosolhatóak". A Mértékletesség lapja az élet, az energia folyását, a növekedést jelképezi.
Fordított állásában azonban komoly jelzés arra, hogy túlságosan kibillent a tested egyensúlya, egészségtelen vagy ártalmas szokásokba kezdtél, nem figyelsz eléggé az egészségedre, a testedre és annak jeleire.

Spiritualitás olvasás: Spirituális kontextusban a Mértékletesség arra figyelmeztet, hogy hallgassunk a belső vezetőnkre, és emlékeztet, hogy a spirituális vezetőink körülöttünk vannak. Ugyanakkor utal a test, az elme és a lélek egyensúlyára. Viseltessünk türelemmel a spirituális fejlődésünkben, mert minden a maga idejében fog megtörténni.
Fordított állásában a spirituális egyensúly kizökkenését jelzi. Úgy érezhetjük, hogy elvesztettük a kapcsolatunkat a vezetőinkkel, kibillent a test, elme és lélek egyensúlya. Megfontolandó energiamunkával vagy meditációval ezt helyrebillenteni.

Igen-nem olvasás: Igen, amennyiben nem esünk túlzásokba.

Személyre vonatkozó olvasás: Asztrológiai asszociációjában a nyilas típusú személyt jelölheti, olyasvalakit, aki folyamatos keresésben van a Mesterré válás útján. Bár archetipikusan nem kötnénk össze a Nyilassal, de a Mértékletesség lapja az egyesítő, józan, visszafogott személyt is jelölheti. Olyasvalakit, aki nem esik túlzásokba és harmóniát hoz az elé kerülő szituációkba. Hosszútávú célokkal és tisztán látott életúttal rendelkeznek: pontosan látja a cél maga előtt. Messzire is elutaznak tudásért, magasan tanulmányokért. Rendkívül alkalmazkodó, békés természetű.
Fordított állásában az extremtiások embere, a káros szenvedélyek halmozója is lehet. Bár vágyik az utazásra, sosem teszi meg az első lépést, a tudása pedig nem terjed tovább a beszűkült világánál. Nincsen tiszta célja vagy éppen gyakran váltogatja, esetleg nem mer hosszútávra tervezni. Alkalmazkodóképessége inkább a szituációkba való belekényelmesedés.

temperance-tile2.png

Az Alexander Daniloff Tarot, a Curio & Co Tarot és Camille Smooch Charlie Quintero értelmezése

Kártyaleírás

A mai, RWS ihlette kártyákon a Mértékletesség szinte mindig feminin vagy androgün alak, aki valamilyen folyadékot önt egyik tárolóból a másikba. Sokszor szárnyakkal - így angyalként - ábrázolják, egyik lábával vízben, másik lábával a parton áll. A víz szimbolizálja a tudatalatti mélységeket, így az angyal, mint a külső és a belső világok közötti szakadék áthidalója jelenik meg. A kép jobb oldalán sárga mocsári íriszek szegélyezik a partot, a balon a vízből út vezet a hegyek közé a nap koronás sugarai irányába. Ez utóbbi a cél elérését vagy a mesterré válást szimbolizálja.

Miközben illusztrációkat és különböző újragondolásokat kerestem a Mértékletesség kártya bemutatásához, feltűnt, hogy a képi ábrázolás bizonyos esetekben túlságosan hasonlít, sokszor alig különbözik a XVII. Csillag ábrázolásától. Lent kettő ilyen illusztráció is látható, az egyik a Sephirot Game kártyája, amely szerintem elbűvölő kivitelezés, azonban sokkal inkább tűnik a Csillag lap illusztrációjának, mint a Mértékletességnek. A másik Scieth Ailm Gyűrűk Ura témájú illusztrációja, ahol Galadriel mint karakter kiváló választásnak látszik, ám a megjelenítés ismét csak a Csillag lapját idézi a Mértékletesség helyett. A harmadik kép, ami szintén elég félre ment, a Gilded Tarot Royale lapja, amin a Mértékletesség lapja inkább hasonlít a Világ lapjára. Az a sejtésem, hogy mindez amiatt történhet meg, mert ezekben az esetekben nem akarták az alkotók az angyal szimbólumát belevinni a "szekuláris" elképzelésükbe, ezzel azonban nem sikerült a Mértékletesség és a Csillag között elég különbséget megmutatni. (A későbbiekben meglátjuk, hogy azért bőven akad.)

temperance-tile1.png

A Sephirot Game lapja, a Gilded Tarot Royale és Sceith Ailm Gyűrűk Ura értelmezése

Izgalmasnak találtam azonban Camille Smooch Charlie Quintero értelmezését, ahol a Mértékletesség kelyhei két koponya, bennük a cserélődő folyadék a tudást és annak cseréjét jelképezi. Az én elképzelésemhez legközelebb a Tarot 108 Mértékletessége áll, a kémikus és alkimista, de megmagyarázhatatlanul vonz magához meghanjean interpretációja, és egy kicsit a Mackótestvérre emlékeztet. A The Blood Moon Tarot, a Hades Tarot és az Everyday Witch Tarot új szempontokból közelítik meg a Mértékletesség koncepcióját. Sam Guay The Blood Moon Tarotja a hőségre és a nyomásra és az az alapján kialakuló ékkövekre helyezi a hangsúlyt. A Hades Tarot, bár nem új az ötlete, ritka hogy a Nyilas részét hangsúlyozzák ki az újragondolások. Artemis tűpontos és célját nem téveszti. Az Everyday Witch Tarot pedig a test és lélek egyensúlyát hangsúlyozza ki elég jól érthetően.

Feladat:

Feladatként ismét egy Labyrinthos kirakást hoztam, mert elsőként megfogott az alcíme, "Tarot kirakás a Kreatív Alkímiához", de hangsúlyozza a spiritualitás útszerűségét is.

1-3. Prima Materia - Valami, amit hozzáadsz az üsthöz. Mit szeretnél átformálni?
4. Felbomlás - Az alkímia első lépése.  Mit kell a részeire szedni Mivel kell konfrontálódni?
5. Megtisztítás - Az alkímia második lépése. Melyik részek nélkülözhetetlenek? Milyen kincseket találhatsz ezen az úton?
6. Felébredés - Az alkímia harmadik lépése. Mit kell felhozni a tudatosba? Mire kell rávilágítani?
7. Betetőzés - Az alkímia végső lépése. Mi a végtermék? Mi ez a kreatív munka és mit befolyásol az életedben?

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr9316522508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása