VII. A Diadalszekér
2021. április 28. írta: Nadalien

VII. A Diadalszekér

Tarot Kurzus 8.

chariot-tile.png

VII. A Diadalszekér
the Chariot, the Centurion, Victory, le Chariot
Győzelem, a Kocsi, a Királyfi

A tarot Útként való értelmezésében, a Diadalszekér annak a sorsát ábrázolja, aki jól döntött az előző állomáson. A Döntés kártyájával jelzett dilemmával került szembe, és most újra egyenesen halad a meghozott döntésnek megfelelő irányba, új lendülettel vágva neki az Útnak. Szinte minden esetben fiatal, borotvált férfiként jelenik meg - ez a megjelenése is összeköti Apollóval, akit a legszebb istennek és a kouros (efebe, vagy szakáll nélküli, sportos fiatal, általában nemes) ideáljának tekintették. Érdekes módon a Visconti-Sforza és a Minchiate tarotban női figura látható a Szekér lapján. Ezeket az ábrázolásokat kifejezetten a Győzelem (Victoria) allegóriájaként szokás értelmezni, míg hagyományosan a fiatal férfi által vezetett Szekér inkább csak a háborút, harcot jelenítette meg.

Ezen kívül az Uralkodónő és az Uralkodó örököseként, királyfiként is szokás értelmezni, ebben az esetben akár az V. számot is kaphatja, helyet cserélve a Főpappal. Ezt a gondolatot követi Madách is, mikor az Uralkodót jelképező egyiptomi szín után a diadalmas görög hadvezér, Miltiádész jelenete következik. Ebben a megközelítésben leginkább az Út továbbfolytatásaként értelmezhető a lap, ám közelebb visz a Naphős alakjához is: a Földanya és az Égapa egyesüléséből születő fiúéhoz, aki él és meghal, pokolra száll az éjszakában, majd a hajnallal újjászületik. Nem csak a Naphéroszt, de a Napot magát is jelképezheti a kocsi hajtója, a kocsi maga pedig a napszekeret, ami a legtöbb indo-európai hiedelemvilágban feltűnik valamilyen formában. A Nap istenség által hajtott tüzes szekeret, tüzes lovak húzzák.

Éliphas Lévi volt az, aki a szekeret húzó lovakat szfinxekre cserélte és az ő elképzeléseit követte Waite és Smith is az RWS megalkotásakor. Szfinxei nem a lendületet, az Úton való haladás irányítását jeleníti meg, hanem a hajtó kontrollját saját tudata és ösztönei felett. A fekete-fehér dualitása valószínűleg Lévinél korábbra tehető, hiszen alapvetően a nappal-éjszaka, a Nap és a Hold ellentétpárját hivatottak megjeleníteni. A Thoth Tarot még egy lépéssel tovább megy és a szekér előtt négyféle lényt sorakoztat fel, amikre a szfinx megnevezés is alig húzható rá. Ezen kívül a hajtót teljes testét takaró arany vértezetben jeleníti meg - szintén a Napot és a szoláris erőket szimbolizálva -, feje tetején viszont egy rák ül. Ezzel szorosabban összekapcsolja a lapot az asztrológiai értelmezésével, illetve az én értelmezésemben sokkal inkább az érzelmekkel és azok irányításával kapcsolja össze a Diadalszekeret, mint a harccal, győzelemmel vagy az akadályok leküzdésével.

atheni_lovasok2.jpg

Jankovics Marcell Az ember tragédiája adaptációjában az athéni színben Ádám Miltiades, a marathoni győztes személyében jelenik meg.

Általános értelmezés: Győzelem, akadályok legyőzése, siker, ambíció, elszántság, akaraterő, kontroll, önfegyelem, kemény munka, fókusz, tettek, utazás, új jármű, segítő, az erő kiáradása, maximalitás, gondviselés, háború, diadal, védelem, bosszú
Fordított értelmezés: Erőszakosság, ellenkező irányba húzó két erő, az irány hiánya, önkontroll hiánya, erőtlenség, agresszió, kényszer, akadályok, ellentét, instabilitás, mások befolyása, zavargás, veszekedés, vita, perek, vereség, rossz útra vezető elbizakodottság
Kulcsszavak
kompetencia, kontroll, lendület, önfegyelem, eltökéltség, győzelem, taktika, szakértelem, akció, fókusz, mozgás, egyensúly, űzés, testiség, új kezdet, változás jó irányba, önvizsgálat, aktív meditáció, spirituális út

Elem: Víz
Héber betű + jelentés: Chet - Kerítés
Asztrológia: Rák
Bolygó: Nap
Ji-King: 4. Meng - Ifjúkori Botorságok
Istenség: Napistenek, Naphéroszok, a Győzelem megtestesítői - Héliosz, Apolló, Hórusz, Ra, Ikarosz, Sol, Sunna, Victoria, Niké, Sigyn
Ásvány: tigrisszem, borostyán
Növény: körömvirág, orbáncfű
Állat: szfinx, ló, gepárd, orka, bálna, rák, teknős
Szerv: emésztőszervek - gyomor, mellek, melkas

trundholm-sun-chariot.png

A dán trundholmi napszekér két oldala. Általában csak az aranyozott felét látjuk, pedig így elveszti azt a kettősségét, ami a témánkhoz köti: a másik oldalán sosem volt aranyozás, hiszen az éjszakát és a Holdat szimbolizálja az aranyozott nappali oldallal szemben.

Szimbólumok

  • Nagy Arkánum: Archetipikus jelenet, nagyobb események vagy témák jelölője.
  • Hét: A hetes  olyan erőket reprezentál, amik az irányításunkon kívül esnek. Mágikus szám, ami spirituális életet, befelé tekintést, bölcsességet és szituációk nagyobb jelentését szimbolizálja. Ennek a számnak a jelenléte olyan idők bekövetkezését jelzi, amikor a legmélyebb tartalékainkhoz kell nyúlni, hogy legyőzzük a kihívásokat. A három és a négy kombinációjaként jön létre, ezért a koronát viselő kocsihajtóban a Császárnő (III.) és a Császár (IV.) királyi utódját is láthatjuk, de a sámánt is, aki leszáll az alsó világba, hogy megmászhassa a sámánlétra hét fokát, a világfa hét ágát.
  • Páncél: Felkészülést és védelmet jelent, de azt is, hogy az alak kész harcolni azért, hogy megvédje a számára fontos dolgokat.
  • Nap: Az élet, a növekedés, a boldogság, a kreativitás szimbóluma, segíti a tisztán látást a fényével. Asztrológiai vonatkozásában maszkulin energia, az Én és az Egó szimbóluma. A Diadalszekéren a kocsihajtó koronáján láthatjuk, ami a korona chakrát jelképezheti, a csillagokkal és holdakkal együtt pedig a kozmikus erők fölötti uralmát mutathatja.
  • Hold: A Hold, az érzelmek és intuíció, illetve a ciklikusság szimbóluma. Visszatükröző, feminin energia, mégis a legfényesebb iránymutató a sötétségben. Ahogyan a Hold visszatükrözi a Nap fényét, az érzelmeink is úgy tükrözik a minket körülvevő világból származó tapasztalatainkat. A kocsihajtó vállain látható holdsarlók jelzik azt, hogy uralkodik a benne működő hullámingadozások lunáris (szubjektív), míg az arany Nap jelölte szoláris (objektív) erők felett. A Hold a mozgást, a befolyás és a fejlődést is jelképezheti, a hajtó vállvértjén látható holdsarlók így az Út kezdetét, az új lendületet is szimbolizálhatják. megmutathatják azt is, hogy sokszor láthatatlan erők hajtanak minket, hogy elérjük a céljainkat vagy sikereinket. És bár a hajtó tisztában van a lélek ügyeivel, a holdak arra ösztönzik, hogy mindig mélyedjen magába a motivációja valódi forrását keresve.
  • Csillagok: A csillag alapvetően a remény és kívánságok szimbóluma, egy vezető aki megvilágítja az utat. A hajtó feje feletti kék baldachinon látható csillagok az égi befolyást jelzik, de a többi égitesttel együtt a kozmikus erők fölötti uralmát is szimbolizálják, és megjelenítik a Nap útját is az égen.
  • Korona: A korona jelezheti az uralkodói szerepkört, a tarotban sok esetben az égivel való kapcsolatot  is jelképezi: a tudat és a spirituális kommunikáció metszéspontja. A Szekér hajtójának esetében egyértelműen a korona chakrát jelképezi a koronán elhelyezkedő Nap szimbólummal.
  • Babér: Általában koszorúként van jelen a tarot szimbólumai között és győzelmet jelent.
  • Pálca: Pálcával vagy jogarral, de fegyver vagy éppen gyeplő nélkül ábrázolják a Szekér hajtóját, utalva arra, hogy kizárólag szellemével irányítja azt. A jogar vagy buzogány az alak uralkodói státuszát is hivatott szimbolizálni. Az, hogy a jobb kezében tartja jelzi, hogy uralkodói státuszát az égben döntötték el. Alapvetően a tűz elemét, a lehetőségeket, az egyirányú fókuszt jelenti, mely a Szekér hajtóját segíti a hátasai irányításában.
  • Szfinx: Az egyiptomi mitológiában az élet titkának őrzőinek tartották őket. Fekete és fehér színük a fény és a sötétség misztériumát jelképezik, megidézve a nappal és az éjszaka dualitását. Ezen kívül a pozitív és negatív energiák kettősségét, az egymással ellentétes energiákat szimbolizálják. Bár a lapon nyugodtnak tűnnek, bármikor elindulhatnak egymásnak ellentétes irányba. A hajtó feladata, hogy irányban tartsa ezeket az erőket, míg el nem éri kitűzött, kozmikus célját.
  • Ló: A pszichikai energiát vagy a libidót gyakran ábrázolják lóként, így a kocsihajtó olyasvalakit jelöl, aki leigázta alacsonyrendű, állati ösztöneit. A ló ezenkívül a testiség és az életerő szimbóluma is, amit összekötnek az elemi, ösztönös erőkkel. A gondolatok és tettek gyorsaságának jelképe. Még jobban felhívja a figyelmet a mozgás, utazás, a cél elérésének aspektusára.
  • Oroszlán: A legritkább esetben lovak és szfinxek helyett oroszlánok is húzhatják a Diadalszekeret. Az oroszlánok itt a lovakhoz hasonlóan az állati ösztönöket, de a harccal járó agressziót is szimbolizálják. Ezen kívül hagyományosan a földön járó állatok legnemesebbikeként tartják számon, így ha a hajtó felettük uralkodik, minden állat felett is uralkodik. Mivel az uralkodókat szimbolizálja, és az uralkodók sok esetben a Nap leszármazottai, így az oroszlán napjelképpé is vált, néhány hagyományban az alvilág kapuit - a napkeltét és napnyugtát - őrzik. Ezzel a funkciójukkal szorosabban kapcsolódnak a hajtó Naphős szerepéhez.
  • Folyó: A folyó az áramló, változó érzelmeket jelképezi, de azt a képességet is, hogy spirituálisan és érzelmileg feltöltődhessünk.
  • Kastély: A kastély vagy város a tarotban a céljaink materiális manifesztálódását jelképezik. Ezen kívül a védelmet, a civilizációt és a társadalmat is szimbolizálhatják.
  • Pajzs: Jelentése védelem, ám a Diadalszekéren látható címerpajzson egy szabadkőműves kalapácsot láthatunk, ami az önkontrollt szimbolizálja.

chariot-tile2.png

a The Golden Wheel Tarot, az Anna K. Tarot és Fyodor Pavlov tarotja

Tematikus értelmezések

Állásuktól és a körülvevő kártyáktól függően a pozitív vagy a negatív jelentésük domborodhat ki.

Szerelmi olvasás: Nagyon pozitív lap, győzelmet, sikeres párkapcsolatot indikál, amennyiben  túljutottunk az akadályokon és az irányításunk alatt tartjuk az érzelmeinket. Ha a Diadalszekér megjelenik egy szerelmi olvasásban, azt jelenti, hogy a kérdezőnek a szerelmi életére kell koncentrálnia. meg kell védenie magát a külsö befolyástól, és egyidőben érzékenynek lennie a saját érzelmeire is. Ha a partnereddel nehéz időszakon vagytok túl, érdemes leüli és átbeszélni a dolgokat, mert nincs olyan akadály, amit közösen ne tudnátok megoldani. Szorongás esetén az egyensúlyteremtést ajánlja a lap az elme és a szív között. Szingliknek megmutatja, hogy bár a múltban sok harcot vívtak, de képesek túllépni azokon a fájdalmakon és sebeken és előre mozdulni a szerelmi életben.
Fordított esetben azt jelezheti, hogy össze vagy zavarodva a kapcsolatodban vagy szerelmi életedben. Elvesztetted a fókuszt és másokra kezdtél hallgatni. Szerezd vissza az irányítást! Más esetben arra figyelmeztethet, hogy lassíts le, legyél türelmes, mert egy kapcsolat két félen múlik, te hiába akarsz gyorsabban haladni, ha a másik fél nem tud. Az erőltetésnek pedig sosincs jó vége. Ugyanez érvényes, ha te érzed, hogy siettetnek: ne engedj a nyomásnak, ha nem vagy még kész a következő lépésre. Szingliként jelezheti, hogy valakivel hamarosan találkozol, de ugyanúgy érvényes a tanács: ne siesd el, élvezd ki az új kapcsolatot, az új érzéseket, haladj az árral, nem kell mindent neked irányítanod! A dolgok a saját tempójukban alakulnak körülötted.

Pénz, karrier vagy tanulás olvasás: Ebben az esetben is nagyon pozitív kártya, azt mutatja, hogy jó úton jársz a céljaid elérése felé, és nem terelik el a figyelmedet a pozitív vagy negatív befolyásoló tényezők. Megmutatja, hogy túljutsz minden akadályon csak tartsd magad a pozíciódban, motiváltan, ambiciózusan. Ha problémák voltak a munkahelyen, kollégák vagy iskolatársak akartak szabotálni, ez a lap azt tanácsolja, hogy engedd el magad mellett ezeket és koncentrálj a saját feladataidra, dolgozz keményen, mert te haladsz a megfelelő úton. Munkakeresőnek azt mutathatja, hogy most van a megfelelő idő az álommunka után menni. Le tudod győzni a riválisaidat és eléred a célodat. Ezen kívül munkautat is jelezhet. Ha anyagi nehézségekkel küzdesz, most jó az idő megoldani azokat, hiszen a Diadalszekér az akadályokon való áthaladást jelképezi. Mindezeken kívül olyan utazást is jelezhet, ami vásárlás miatt ejtünk meg, vagy kocsi vásárlást, repülőjegyek vételét, esetleg vakációra költött pénzt is.
Fordított esetben is ambiciózus és motivált hozzáállást mutat, de inkább arra utal, hogy a kérdező előbb futna, mint hogy járni tudna. Egyszerre csak egy lépést kell megtenned a célod felé. Ha túlságosan erőlködsz vagy sietteted a dolgok alakulását, az visszaüthet és elbukhatsz. Lépj egyet hátra és figyeld meg távolabbról is az előtted álló akadályt. Anyagi szempontból nem szabad siettetned a befektetéseket vagy üzleti döntéseket, mielőtt jól át nem gondolnánk őket.

chariot-tile3.png

az Arcus Arcanum Tarot, Thomas Hugo tarotja és a Ghosts & Spirits Tarot, ami a Wild Huntot örökíti meg

Egészség olvasás: A Diadalszekér ebben a kontextusban azt mutatja, hogy megfelelően fókuszálsz a saját egészségedre, jól kezelted az esetleges betegségeidet és már túl vagy a nehéz időszakon. A felépülés útjára léptél, amiben az akaraterő és szorgalom tud a leginkább segíteni. Ha magad alatt voltál, a Diadalszekér új motivációt és energiát jelezhet. Azt is mutathatja, hogy bár hosszú felépülés vár rád, elég erős vagy, hogy megküzdj a kihívásokkal. Ezen kívül emésztőszervi gondokat jelezhet vagy azt, hogy itt az ideje egy edzésterv kialakításának.
Fordított állásában az állóképesség és a fókusz hiányát jelölheti. Mutathatja, hogy rengeteg lehetőséged lenne a gyógyulásra, de összezavarnak az opciók. Fókuszálj az egészségi állapotodra, keress fel egy specialistát. Új edzésterv elkezdésekor emlékezz arra, hogy a lassú, de biztos nyer, nem az aki belerohan az új tervbe és két nap után otthagyja. Ha túl sokat vállalsz magadra meg is sérülhetsz!

Spiritualitás olvasás: A spirituális utad kezdetét jelezheti. Az Út nem fogja nélkülözni a bukkanókat, de készen állsz arra, hogy nagy dolgokhoz vezessen el. Tartsd fenn a fókuszodat, ne félj új dolgokat kipróbálni, hiszen a hasznukat te aratod le.
Fordított állásában a te lelkesedésedet jelzi erre az útra. Ebben az állásában arra figyelmeztet, hogy ne fókuszálj a spirituális bakancslistádra annyira, hogy elzárod magad a kiszámíthatatlan és a véletlen elől. A spirituális keresésében sokszor azok az élmények a leghasznosabbak és leginkább megmozgatóak, amikre kezdetben nem is számítottunk.

Igen-nem olvasás: Határozott igen! Meg tudod csinálni, bármilyen akadályok is álljanak az utadban.

Személyre vonatkozó olvasás: A Diadalszekér olyan személyt képvisel, aki erős akaratú, bátor, de érzelmes is. Ismeri a saját érzelmi világát, és azok nem elterelő és zavaró tényezők számára, hanem hasznos eszközök a kezében. Nem követi vakon mások tanácsát, hanem kijárja a saját útját, amit követni is képes. Tudja, hogyan legyen sikeres, hiszen bármilyen nehézségen vagy akadályon keresztül képes győzelmet aratni. Konkrét értelmezésben jelképezhet hadvezért, sikeres örököst, sofőrt, utazási ügynököt, életviteli tanácsadót.
Fordított állásában mindezen tulajdonságait elveszti a Diadalszekér jelölte személy: bizonytalan, toporgó, halasztgatóvá válik, aki a legkisebb akadályt is az útja végének tekintheti.

chariot-tile4.png

a Fantasy Flight Games kártyái Lenka Simekovától, az R.Black Tarot és a Mir Taro (Мир Таро)

Kártyaleírás

Az Diadalszekér képi megjelenése nem igazán változik, hacsak nem valamilyen nagyon specifikus pakliról van szó, mint például a Bird Tarot. Még az én kedvenc paklimban, az Animal Totem Tarotban is igyekeznek visszaadni a kocsi és a hajtó képzetét azzal, hogy a három orkából kettőnek csak a hátúszói látszanak, a harmadik kiugró alak válik központivá. Mindegyik értelmezésen tehát meg lehet találni a kocsit, annak hajtóját és az igásállatokat, amik húzzák a kocsit. Sokszor ló vagy szfinx, ritkább esetben oroszlán, de a példákon láthatunk, kecskét, ökröt és kutyát is. Általában a fekete-fehér ellentétet is visszaadják valamilyen formában, de ez már ritkább eset. A Naphérosz mint hajtó is sokszor eltűnik az újraértelmezésekben.

A The Golden Wheel Tarot, az Anna K. Tarot és Fyodor Pavlov tarotja egészen hagyományos utat választottak. Mindegyik a Naphérosz gondolatát követi valamilyen formában. A Pavlov Tarot Diadalszekere pedig számomra egyértelműen Hélioszt jeleníti meg. Ehhez a megjelenítéshez kapcsolódik még Thomas Hugo tarotja, aki bár ábrázolja a szekeret a kártyáján, a középpontba mégis a Diadalív kerül, kiemelve a győzedelmes hadvezér aspektusát a lapnak, de a tarot kialakulásának történetéhez is visszanyúlik vele, hiszen abban az időszakban igen népszerűek voltak a győzelmi parádék Olaszországban. Az Arcus Arcanum Taroton Thort láthatjuk, bakkecskék húzta szekerén, az övén megcsillanó fény a Napot és győzedelmes természetét is szimbolizálhatja. A Ghosts & Spirits Tarot a Wild Hunt jelenettel inkább a Diadalszekér harcba vonuló, háborúban győzedelmes oldalát emeli ki, ami ijesztő és kegyetlen is lehet. Erre a félelmetességre és kegyetlenségre játszik rá a Fantasy Flight Games kártyája is, ahol pokoli kutyák húzzák a szekeret, és közben támadják is az előttük álló ellenséget. A Mir Taro a Diadalszekér békésebb oldalát ragadja meg: a mindennapi célok elérését és a kozmikus erőkkel való együtt mozgásból származó békét és bőséget mutatja meg a csillagos ég alatt haladó megrakott szénásszekérrel. Az R.Black Tarot már egy egészen modern interpretációja a Diadalszekérnek (egyébként az egész pakli modernebb hangvételű), így inkább az elme uralmának aspektusát domborítja ki. A hajtó tökéletes irányítását a saját érzelmei és gondolatai felett, mellyel eléri a kitűzött céljait.

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr9116503014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása