Kos
2021. március 20. írta: Nadalien

Kos

Csillagjegyek 7.

aries.png

Kos (március 20. - április 19.)

Egyéb nevei: Aries, the Ram, a Fej Ura
Tulajdonságai: Ambiciózus, Önálló, Türelmetlen
Elem: Tűz
Polaritás: Pozitív
Modalitás: Kardinális
Bolygó: Mars + Nap
Numerológia: 1
Szín: Piros
Testrész: Fej
Ékkő: Gyémánt, Tűzachát
Virág: Bogáncs, Lonc
Tarot: IV. Az Uralkodó + Botok 2, 3, 4
Istenség: Árész, Mars, Dumuzid, Amun-Ra
Ünnep: Ostara
Legfényesebb csillaga: Hamal (α Arietis) "a Kos Feje"

Babilóniában a Kos csillagkép számított az utolsónak az ekliptikán, közvetlenül a Plejádok előtt, ami akkoriban a tavaszi nap-éj egyenlőséget jelölte. Náluk még nem Kos volt a neve a csillagképnek, hanem Munkásként vagy Béresként emlegették - ez a csillagkép jelezhette az agrármunkák idejének kezdetét. Az ábrázolás változása valószínűleg amiatt kezdődött, hogy egy idő után a Munkást elkezdték azonosítani Dumuziddal, a pásztorok és termékenység istenével, akit értelemszerűen birkákkal és így kosokkal is azonosítottak.

Az ókori Egyipromban Amun-Rával azonosították, akit férfiként, kos fejjel ábrázoltak és a termékenység és kreativitás istene volt. Az égen elfoglalt helyéből adódóan a tavaszi nap-éj egyenlőséget és így a Nap újjászületését jelezte. Kos megszerezte a "Fej Ura" címet, jelezve szimbolikus és mitológiai fontosságát. Ez a címe vezethetett ahhoz, hogy az egészségügyi asztrológiában a fejet mint egészet a Kos jegyéhez kötik.

A görögök a csillagképhez az arany kos, Krizomallusz mítoszát kötik, aki Nephelé és Hermész utasítására megmentette Phrixuszt és Hellét a feláldozástól. Hálája jeléül Phrixus a kost Zeusznak áldozta, a gyapjúja pedig a híres Arany Gyapjú lett, amit elloptak az argonauták.

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr6716372028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bloedli 2021.03.21. 22:28:27

Szuper az eredettörténet kibontása!

Nadalien 2021.03.22. 16:30:09

@Bloedli: Nagyon szépen köszönöm
süti beállítások módosítása