11. Nap: Loki hónapja
2022. július 11. írta: Nadalien

11. Nap: Loki hónapja

30 Nap Odaadás Lokiért

loki_by_haimeart_on_deviantart.jpgMagába ebbe a kihívásba is azért kezdtem bele, hogy részt vegyek Loki egyik fesztiváljában. A modern Lokean hagyományban július hónapját szokás Lokinak szentelni. Júliusban vannak az év legforróbb napjai, a kánikula, és mivel Loki tűzisten (a Naphoz köthető affinitással) a július tökéletes ünneplésnek tűnik.

A kánikula szavunk egyébként latin eredetű, a Nagy Kutya csillagkép, és egyébként az egész égbolt legfényesebb csillaga, a Szíriusz latin nevéből, a Canicula, azaz „kiskutya” névből származik, mivel a mediterráneumban a nyár beköszönte a Szíriusz felkeltével (heliacal rising) esik egybe. A görög eredetű Szíriusz (Σείριος, Seírios, Sirius) egyébként perzselőt jelent. A Szíriusz csillag régi izlandi nevén Lokabrennaként volt ismert, amit Loki által megperzseltnek vagy Loki fáklyájaként lehetne lefordítani.

A Lokabrenna nevet szokás használni erre a Lokinak szentelt júliusi hónapra, de ha szigorúbban akarjuk nézni, a Lokabrenna napja a Szíriusz keltén lévő napon van, azaz azon a napon, mikor a csillag az évben először lesz látható a keleti égbolton még napfelkelte előtt. Ez az időpont egyébként július 3. és augusztus 15. között változik, minden évben.

Amivel még találkozni lehet, hogy Loki napjaként a szombatot tartják szentnek egyesek. Ugye angolul is kitűnik, hogy a hét napjai mind egy-egy északi/germán istenséget neveznek meg, ez alól a Saturday, avagy Szaturnusz napja a kivétel. Norvégul a szombat lørdag. Ezt a lør- előtagot egyesek Lodurral kötik össze, aki bizonyos értelmezésekben Loki alteregója.  A lørdag és Lodurr kapcsolata azonban sehol sem bizonyított, szóval semmilyen kacsolatban nem áll Lokival. A lørdag egyébként mosónapot jelent.


Kép: Loki by haimeART

Lokabrenna: the Historical, the Modern…and the Boring Math by Falkabarn

A kihívás eredeti (angol) verzióját itt találjátok meg: The Lefthander's Path blog

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr317878673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása