Cickafark
2022. május 07. írta: Nadalien

Cickafark

Gyógynövények, Fűszerek, Virágok 11.

cickafark-1200x900.jpg

Közönséges cickafark
Achillea millefolium
Orvosi cickafark, cickóró, cickafarkkóró, egérfarkúfű, ezerlevelűfű, patikai ezerlevelűfű, pulykafű, a nők doktora
Yarrow, plumajillo, herba militaris, gordaldo, nosebleed plant, old man's pepper, devil's nettle, sanguinary, milfoil, soldier's woundwort, thousand-leaf, and thousand-seal

Rendkívül változatos rokonsága révén a cickafark a különösen sokat kutatott növénycsoportok közé tartozik. Európa és Ázsia dombvidékeitől egészen a havasok aljáig gazdag réteken, legelőkön, szántóföldeken, talajrepedésekben, erdőkben és útszegélyeken előfordul. Évelő növény, szára 20–80 cm-re nő meg. Levelei lándzsásak vagy szálas lándzsásak. Virágai sugárvirágok, melyek 4–9 mm széles sátorozó bugákat alkotnak, a fészkek 4-6, fehér vagy rózsaszín sugárvirágból állnak. Termései 2 mm hosszú kaszattermések. A növény minden része kellemes illatot áraszt.

A közönséges cickafarkot elsősorban gyógynövényként ismerik, de a levele a komposztálás elősegítésére is. Gyógynövényként csak a fehér virágzatú változatokat használják.

2022-ben az Év Gyógynövényének választották a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztályának tagjai.

Elem: Víz
Bolygó: Vénusz
Polaritás: feminin, hideg
Istenség: Afrodité, Venus, Agancsos isten, Achillesz, Kheirón, Hesztia, Sátán
Zodiákus: Kos / Mérleg
Kristály: hegyikristály, tigrisszem, lapis lazuli
Szín: fehér, sárga, rózsaszín
Ünnep: Mabon, Lughnasadh/Lammas
Tarot: Botok Ász (Herbal Tarot)
Metafizikai tulajdonságok: Bátorság, Szerelem, Jóslás, Ördögűzés

Szimbólum, virágnyelven

A cickafark a gyógyítás és a szerelem kettős értelmezhetőségét hordozza magában. A virágok nyelvén tradicionálisan gyógyítást jelképezi, melyet az ókori görög mitológiából eredeztetnek. A jelentése ma már többrétegű, mely a virág színétől is függ.

Etimológia

Latin nevét Achillesz után kapta, akinek a katonái a legenda szerint cickafarkot használtak a sebeik kezelésére. Innen származik az allheal ('mindent gyógyító') és a bloodwort ('vérfű') elnevezése is.

Bizonyos források szerint az angol yarrow az anglo-saxon gaerwe szóból ered, amit 'megjavítani'-ként lehet fordítani. Nevei között szerepel a bad man's plaything, devil's nettle és devil's plaything is ('a rossz ember játéka', 'ördögcsalán', 'az ördög játéka'), amik az Ördöggel való asszociációja alapján keletkeztek. A szúrós illata miatt old man's pepper ('vénember borsa') nevet is megkapta, míg a field hop ('mezei komló') név onnan eredeztethető, hogy leginkább a középkorban sörfőzéshez használták a komló helyett.

Magyar elnevezése a cica szó cicka változatából született; a növény sűrű és apró levélzetét ugyanis macskafarokhoz hasonlították.

Mitológia és hagyomány

A cickafark használata hihetetlenül ősi, neander-völgyi ősemberek sírjában is találtak velük együtt eltemetett cickafark maradványt. Nem tudni, hogy a gyógyhatását ismerték-e, de az hogy szándékosan helyezték a halottaik mellé, erősíti a cickafark asszociációját a szeretettel.

Ahogy a latin nevéből kiderül, a görög mitológiához is szoros kapcsolat fűzi. A mítosz szerint Achillesz a kentaur Kheiróntól tanulta meg, aki meggyógyította őt, mikor Achilleszt az anyja élve égette meg, mert a szerencsétlen hetedik gyermekként született. Achillesz ezt a tudását használta, mikor Telephuszt sebesülését gyógyította. Mivel fontos része volt a legendának, így a növény átterjedt több dráma történetbe is, ami ahhoz vezetett, hogy a görög kereskedők által a cickafark eljutott olyan területekre is, ahol korábban nem volt megtalálható.

A cickafark fontos szerepet játszik mind a kínai hagyományos orvoslásban, mind az I Chingként ismert jövendőmondó gyakorlatban. A mandarin nyelven Ya Luo néven ismert, a tüdő és vesék egészségéhez járul hozzá. Úgy tartják, hogy Konfúciusz sírja körül is cickafark nő.

A középkori Angliában militaris-ként vagy woundwort-ként ('sebfű') ismerték a gyógyító hatása miatt. Az 1649-es The Secrets of Wildflowers című könyvében Nicholas Culpepper leírja a cickafark gyógyító hatásait, miszerint "leveléből készült kenőcse sebgyógyító hatású és jó gyulladásra, valamint fekélyekre, fisztulákra és hasonló gyennyeződésekre."

Egy bizonyos babona szerint bal kézzel kell szedni a levelét, miközben kimondjuk a beteg nevét. A gyógyhatásával ellentétesen a cickafarkról hitték azt is, hogy betegséget okoz, sőt, vérzést indít el. Lightfoot Flora Scotica-ja szerint "A közember, hogy fejfájását meggyógyítsa a növény levelét feldugta az orrába, hogy orrvérzést okozzon."

Mikor a középkorban komoly problémaként tekintett az egyház a boszorkányságra, a cickafark elnyerte ördögűző tulajdonságát és része lett annak a sok és komplex keresztény ördögűző rituálénak, amiket a démonok elűzésére és a boszorkányok szóra bírásához használtak. Mégis ugyanezen források úgy is hivatkoznak a cickafarkra, mint amit a boszorkányok az ördög megidézéséhez használnak. Ezzel a kettős jelentéssel jól reprezentálja az európai folklór szimbolizmusát.

Nagy valószínűséggel a viktoriánus korban a cickafark a fiatalos szerelem szimbólumává fejlődött. Számos európai kultúrában része különböző udvarlási szokásoknak. Angliában például a lányok a növény egy levelét rakják az orrukba és egy igaz szerelemről szóló rigmust ismételve azt várják, hogy eleredjen az orruk vére. Ha ez megtörténik, az az igaz szerelmet jelenti.

Mágiában

A kínai tradícióban a cickafark szerencsés növény. A taoista tradícióban és az I Chingben ötven, szárított cickafark szárat használnak, és ezeknek a mintájából olvasnak. Hogy miért pont a cickafark szárát használták? Az egyik kézen fekvő magyarázat, hogy a cickafark szára eléggé egyenes és strapabíró ahhoz, hogy fa pálcák helyett lehessen használni, hiszen az utóbbiaktól jelentősen könnyebb és vékonyabb. A másik viszont ahhoz a hiedelemhez vezethető vissza, hogy Konfúciusz sírját is cickafark veszi körül, és az általános elképzelés szerint a holtak sírjain növő növények kapcsolatban állnak a holtak lelkével, és így azokon keresztül kommunikálni is lehet velük.

A Hebridákon úgy tartják, hogy a cickafark levelét a szemünkhöz emelve az másodlagos látást kölcsönöz nekünk.

Az angol tradíciók szerint a cickafark segít megjósolni a jövendőbelink kilétét. Suffolkban az orrukba tették a növény levelét, amíg az nem vérzett. Sussexben és Devonshire-ben úgy tartották, hogy egy halott fiatalember sírjáról kell szedni a levelet egy rigmus kíséretében, majd a levelet a párnánk alá rejtve álmunkban meglátjuk a jövendőbelinket. Wicklowban is hasonlóan gondolkodtak, ám ott halloweenkor kellett szedni a levelet. Dublinban május elsején vagy annak előestéjén egy cickafarkkal teli zoknit tettek a párnájuk alá a lányok.

A keresztény folklórban a cickafarkat azért tartották szerencsésnek, mert "az első növény volt, amit a Megváltó a kezével gyermekként megérintett".

Ahogy már korábban említettem, a cickafarkról úgy gondolták a középkorban - a fenti keresztény folklórral szöges ellentétben -, hogy gonosz szellemek megidézésére és varázslatokra használható. Érdekes módon ezek a növények, így a cickafark is használható védelemre: az ajtó vagy a bölcső, babaágy fölé akasztották. Úgy tartották, ha magunkon viseljük, az bátorságot hoz. A középkorban a cickafark a macskagyökérrel és az angyalgyökérrel együtt a pestis és a marhavész ellenszere volt. Ezenkívül az akkori babonák szerint a gyökerén csüngő férgek szerencsét hoztak, ha a megfelelő időszakban egy zacskóban a testre erősítették őket.

Később már úgy gondolták, hogy a cickafark hosszú, boldog házasságot biztosít; magunknál hordva szeretetet és barátságot hoz, míg az ágy fölé akasztva vagy esküvői dekorációként hét évig is tartó szerelmet biztosít.

Cickafarkkal álmodni jó hír közeledtét jelenti, míg teáját a pszichikus erőink növeléséért fogyaszthatjuk.

Gyógyításban

A cickafarkat elsősorban gyógyteaként fogyaszthatjuk, de külsőleg borogatásra vagy fürdővízhez adagolva is használható. Készítenek belőle illóolajat (kékolaj) vagy krémeket, kenőcsöket. A vegetáció megindulásakor az egész fiatal, világoszöld hajtásokat gyűjtik, hiszen ezek képezik a legjobb minőségű alapanyagot, de később a levelei zsengébb hajtásait is lehet hasznosítani.

Általános immunerősítő, de gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, görcsoldó, emésztést javító, vérzéscsillapító és köhögéscsillapító hatást is tulajdonítanak neki. A cickafark különböző gyógyszeres kezelések hatását erősítheti, mint például a fájdalomcsillapítás, a gyulladáscsökkentés, a vérzékenység vagy az emésztőrendszeri zavarok kezelését. Görcsoldó hatása van, nyugtatja az emésztőrendszer, sőt a méh simaizmait is, így a menstruációs görcsök csillapítására is alkalmas. Kiváló gyulladáscsökkentő, hüvely- és méhgyulladásra, nyálkahártya és fogínygyulladásra használható. Seb összehúzó, sebgyógyító hatású. Csökkenti a menstruációs vérzést és görcsöket. Hasi fájdalmakra, puffadásra, emésztésjavításra is kiváló. Külsőleg nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, ekcéma, aranyér, fogíny- és szemgyulladás kezelésére, valamint hüvelyöblítés esetén alkalmazzák.

Mivel a menstruációval járó görcsöket képes csillapítani és felfázásra is hatékony gyógymód, ezért a nők doktorának is szokták nevezni. Fogyasztása azonban nem javasolt terhes vagy szoptató anyáknak, endometriózissal küzdőknek pedig kifejezetten ellenjavalt.

Nagy mennyiségben fogyasztása nem javasolt, mert bár a növényben található tujon nevű vegyület nyugtató hatású, de fényérzékenységet okozhat.

Részei és gyűjtése

Jóslás mellett játékpálcikaként is használható a cickafark szára, például a marokkó vagy mikádó nevű játékban. A cickafark a gyapjú megfestéséhez is használható, az oldószertől függően a zöld és sárga közötti skálán mozog a színe.

A cickafark friss levelei finoman füves, enyhén ánizsos ízűek, ami kiváló teákba, de salátákba vagy feldarabolva fűszerként is.

 

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr3717085938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása