Fekete nadálytő
2021. március 18. írta: Nadalien

Fekete nadálytő

Gyógynövények, Fűszerek, Virágok 7.

comfrey_8a7de491-68ee-4b05-8729-8bbe339c621a_1200x1200.jpg

Fekete nadálytő
Symphytum officinale
Common comfrey
~ Boneset, Knitbone, Consound, Ass-ear and Slippery-root ~

A fekete nadálytő, népies nevén forrasztófű, összeforrasztófű, sarkosfű, összeplántálófű, nadálygyökér, madárgyökér vagy feketegyökér a borágófélék családjába tartozó növényfaj. Vastag húsos leveleiről és rózsaszín-fehér harangvirágairól ismerhető meg. 2021-ben az év gyógynövényének választotta a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya.

Elem: víz
Bolygó: Szaturnusz
Polaritás: feminin
Istenség: Hekaté, Brigid, Kirón, Oya
Zodiákus: Bak (és Vízöntő)
Kristály: Holdkő + ametiszt és tigrisszem
Szín: lila
Metafizikai tulajdonságok: Védelem, Gyógyítás, Biztonságos utazás, Védelem lopás ellen, Pénz, Szerencse, Bőség, Jóslás

Etimológia

A fekete nadálytő tudományos nevének első fele két tagból tevődik össze, a sympho és phyton görög szavakból. Míg az utóbbi egyszerűen növényt jelent, az első tag jelentése a következő: "hogy együtt nőjenek". Ebből is következik a népi forrasztófű neve és tükrözi a népgyógyászati használatát : a leveleit és gyökerét sebek, ficamok és törések gyógyítására használták.

Mágiában

Készíts vele boszorkánytasakot, hogy megvédjen téged vagy az otthonodat a veszélyekkel és betöréssel lopással szemben is. Kaktusztüskék hozzáadásával még erősebbé teheted a varázslatot. Ugyanilyen megfontolásból tarts nadálytő levelet a táskádban, pénztárcádban is. A levelet a bőröndödben vagy az autódban tartva biztonságos utat biztosíthat. Ha esetleg benne lennél a szerencsejátékokban, tartsd a leveleket a pénzed mellett, ami így jó szerencsét hozhat, mikor elköltöd azt.

Égesd füstölőként fekete ürömmel együtt jósláshoz!

Gyógyításban

Friss levelét levélborogatásként, szárítottan, illetve ülőfürdő készítéséhez; gyökerét frissen és szárítva, de porrá őrölve is lehet használni borogatásnak. Segíti az eltört csontok összeforradását, de nyílt sebre nem használható. Belsőleg, például teaként nem ajánlott, mivel mérgező hatású. Túlzott használata használata során máj mérgezéshez vezethet. Terhesség alatt nem ajánlott a használata.

A népi gyógyászatban sokféle célra használják, külsőleg kitűnő hatása van a fekélyekre és a csonttörésekre, égési és más sérülésekre, duzzanatok borogatására. Hatásos még a reuma, ízületi gyulladás, megerőltetés, csontfájdalmak, sebek, vérömlenyek, zúzódások, ficam, rándulás, bénult végtagok fájdalmainak enyhítésére, de tüdőbetegségek kezelésére is. A levél forrázata fürdőbe, arclemosóba téve bőrlágyító hatású.

Forrás:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr8116424090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása