Kamélia
2021. január 25. írta: Nadalien

Kamélia

Gyógynövények, Fűszerek, Virágok 6.

david-brooke-martin-vzoqlvw7oei-unsplash.jpg

Kamélia
Camellia japonica
Japanese camellia or Tsubaki

Elem: Víz
Bolygó: Hold
Polaritás: feminin/passzív/hideg
Istenség: Benzaiten (Shichi-fuku-jin)
Hónap: január
Szín: fehér (tea), rózsaszín, piros
Virágnyelven: "Elragadó vagy" Vágyakozás, hibátlan szépség, láng a szívben
Ünnep: Kínai Újév
Kristály:  Pink turmalin, Rózsakvarc, Spinell, Gránátkő
Numerológia: 11 // 2
Metafizikai tulajdonságok: Gazdagság, bőség, gyarapodás, spiritualitás; önbizalom, döntéshozás, feminin energia, jószerencse, hála, alázatosság, tökéletesség, érvelés,

Etimológia

A latin camellia nevet Georg Joseph Kamel, jezsuita botanikus után adta a növénynek Linneus, tisztelegve a férfi munkássága előtt. Jelentéseként a "papok segítője" elnevezést tartják számon. Téli rózsának is nevezik, mivel a virágzási időszaka januártól márciusig tart.

Mitológia/Hagyomány

A kaméliát a Kínai Újév szerencsevirágának tartják és áldozatként is bemutatják ekkor az isteneknek. Egy kínai hagyomány szerint a nők nem hordták a hajukban a kaméliát, mivel sokkal később bontotta a virágát, mint hogy megjelentek a bimbók. Ez pedig azt jelentette volna, hogy a nő sok ideig nem szülhetett volna fiút. Ezen kívül a szerelmesek egyesülését is szimbolizálja, mivel a legtöbb virágzó növénnyel ellentétben a kamélia virág csészelevele a szirommal együtt hullik le, ezzel szimbolizálva az örök szerelmet és a sokáig tartó elköteleződést.

Japánban a kaméliát tsubakinak hívják és az istenit szimbolizálja. Gyakran használják vallási és szent ceremóniákhoz. Ezen kívül a tavasz eljövetelét jelzi és összefüggésbe hozták a szamuráj kultúra "nemes halál" koncepciójával is.

Koreában a kamélia a hűséget és a hosszú életet szimbolizálja, ezen kívül pedig része a hagyományos koreai esküvőnek már Krisztus előtt 1200 óta.

A nyugati kultúrában a legismertebbé először talán Dumas tette a Kaméliás hölgy című művével, amiben a kamélia virág a kurtizánok szexuális elérhetőségét jelezte. Dumas regénye miatt vált a fehér kamélia a Chanel egy ikonikus szimbólumává, mivel Coco Chanel önmagát látta a mű hősnőjében. Mindezekkel összefüggésben lehet, hogy az új-zélandi női szüfrazset mozgalmak szimbólumává szintén a fehér kamélia vált.

Mágiában

A kamélia a nagybetűs Pénz Virága. Pénzt és gazdagságot hoz és megnyitja a szívet az univerzum bősége felé. A kamélia bokor a kertünkben biztosítja, hogy gazdagság jöjjön felénk és sose fogyjunk ki a pénzből. A virág szirmai használhatóak pénz varázslatokhoz, batyukhoz, bábukhoz és palackokhoz. érdemes néhány szirmot az aprós üvegünkbe is helyezni. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a bőség és gazdagság nem csak az anyagiakat jelenti: a kamélia spirituális gazdagságot is tud hozni az életünkbe. Scott Cunningham is a gazdagság és luxus virágának tartja. Azt javasolja, hogy pénz vagy bőség rituáléhoz helyezzünk friss kamélia szirmokat vagy virágot vízzel teli tálba, ezzel segítve a varázslatunkat.

Szimbolizmusát tekintve viszont a szerelem, szeretet és csodálat virága, ezért az ehhez kapcsolódó varázslatokhoz is használható. Néhányan úgy tartják, hogy a rózsával felcserélhető.

A kamélia Camellia sinensis változata a tea leveleket biztosító növény, így a kamélia köthető a tea jósláshoz (tasseomancy) és tea mágiához is.

Gyógyításban

Teamag olaját az étkezésben használják leginkább Kínában és környékén. Ezen kívül a kínai tradicionális gyógyításban is van szerepe: étrend-kiegészítőként az emésztőrendszernek, illetve a koleszterin szint szabályozására és az immunrendszer erősítésére. Ezen kívül babaolajként és égési sérülések kezelésére, illetve vágószerszámok védelmére és tisztítására is használták.

Japánban a Camellia japonica magjából nyert tsubaki-olajat hajápolásra hasznosítják, de gyulladáscsökkentő gyógyszerek készítéséhez is felhasználják.

A teamag olajat nem szabad összekeverni a teafa olajjal, ami egy teljesen másik növényből, az ausztrál teafából kinyert esszenciális olaj és étkezésre alkalmatlan! 

Forrás:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr7816372116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása