8. Nap: Loki aspektusai
2022. július 09. írta: Nadalien

8. Nap: Loki aspektusai

30 Nap Odaadás Lokiért

Amikor egy isten aspektusairól vagy variációiról beszélünk, több szempontot is figyelembe lehet venni. Egyes istenségek "önmagukban" is több oldallal rendelkeznek, gyakori példa erre a hármasistennők, mint a wiccák Hármas Istennője, aki egyszerre Maiden, Mother és Crone. A görög isteneknél például gyakori, hogy bizonyos epithetekkel írják le, az adott istenség regionális vagy funkcióhoz kötött változatát.

A északi isteneknél ez nem ennyire egyszerű és közöttük Loki, mint alakváltó még bonyolultabb eset. Néhány dolgot már érintettem ezzel kapcsolatban. Loki neveinél kitűnhetett, hogy rendelkezik egy-két aspektussal - Lodurr és Loptr például két érdekes lehetőség, amin el lehet indulni. Erről a kettőről azonban nagyon keveset tudunk és a kapcsolatuk is bizonytalan, így nem igazán szokott szóba kerülni, ha nagy vonalakban beszélünk Lokiról.

Loki modern kultuszában általában két aspektus domborodik ki a Káoszt teremtő csínytevő és a Tűzisten. Láthatóan a mainstreamben a Kaotikus csínytevőnek jut nagyobb tér, még azok szemében is, akik elismerik a Tűzisten aspektusát.

Loki kaotikus, és a modern követői a Szükséges Káosznak tartják. Ebben a változatában sokkal inkább kívül áll az ázok, de főleg Odin Isteni Rendjén. A démonizált Lokitól a kaotikus Loki nem áll túl messze, de a szükséges káosz már egy jóval pozitívabb szerep, mint az örökös kísértőé és bajkeverőé. Sokan azonban még mindig gonosznak látják a káoszt magát, így az azt megtestesítő dolgokat is. Én viszont úgy gondolom, hogy be kellene látni, hogyha csak és kizárólag Rend lenne és szabályok, az is ugyanolyan szenvedés lenne, mint a kizárólagos káosz. Általában a Káosz és a Rend binaritására ellentétként gondolunk, de itt is a megfelelő egyensúly a lényeg: Káosz nélkül nincsen Rend, és Rend nélkül nincsen Káosz, és mindkettőre szükségünk van a növekedéshez.

Arról persze ebben a szemléletben ritkán szokott szó esni, hogy Odin maga mennyire kaotikus, és hogy milyen sok és mennyire bonyolult aspektusai vannak, amik egyáltalán nem felelnek meg az úgynevezett Isteni Rendnek.

A Snaptun Stone vagy Lokistone

Az "Isteni Rendben" azonban van hely a Tűzisten aspektusnak. Én magam nagyobb részben találkozom és dolgozom Lokinak ezzel az aspektusával. Tűzistenként való értelmezése többször köszön vissza a folklórban mondókák vagy népmesék formájában, míg a magas irodalomban inkább káoszteremtő (pl: A Nibelung gyűrűje).

A norvég népmesékben feltűnő Ashlad (Askeladden, Askladd) kapcsolatban állhat Lokival, talán egy feledésbe merülő aspektusa a házi tüzet őrző, unatkozó csínytevőé. Amiért egyesek úgy gondolják, hogy érvényes lehet a párhuzam, az a Snaptun Stone nevű régészeti lelet, ami egy, a dániai Snaptun környékén talált kandalló kő, faragásán egy bajuszos, sebekkel szabdalt szájú arc vehető ki. Ezek a sebekkel szabdalt ajkak, amik alapján Loki ábrázolásaként tarják számon ezt a követ (a Skáldskaparmálban bevarrják Loki száját Ivaldi fiai). Ez a kő a legjobb bizonyíték Loki Tűzisten aspektusára - ha valaki tagadni akarná.

A kandalló kőből viszont az is következik, hogy ha Lokinak volt történelmi kultusza, az privát volt, minden házban más. De pont emiatt lehetett fontos is a szerepe, hiszen a házi tűz általában a személyes áldozatok bemutatására is szolgált: Loki a rituális tüzeket is megtestesíthette. Ebben a kontextusban válik fontossá a Sígynnel való kapcsolata is, mint az áldozatot bemutató, és az áldozatot elfogadó fél és még jobban kidomborodik Loki liminális (világok határán mozgó, világokat összekötő) szerepe.


Ashlad a Wikipédián (eng)

A kihívás eredeti (angol) verzióját itt találjátok meg: The Lefthander's Path blog

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr8617877317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása