Mikulásvirág
2021. december 12. írta: Nadalien

Mikulásvirág

Gyógynövények, Fűszerek, Virágok 9.

samantha-jean-zf5or1a-anw-unsplash.jpg

Mikulásvirág
Euphorbia pulcherrima
Poinsettia
~ Christmas Star, Mexican Flame Leaf, Easter Flower, Paintedleaf ~

A mikulásvirág a kutyatejfélék családjába tartozó növény, amely Mexikóban és Dél-Amerikában őshonos. Az európaiak 1834-ben írták le először a feltűnő piros-zöld levélzetéről ismert növényt. Bár gyakran erősen mérgező növényként emlegetik, a mikulásvirág valójában nem jelent veszélyt a gyerekekre vagy házi kedvencekre: a növénnyel való érintkezés vagy annak elfogyasztás a legtöbbször semmilyen hatással nem jár, nagy mennyiségben azonban émelygést, hányást, hasmenést okozhat.

A mikulásvirág bokorként vagy kisebb faként nő, magassága 0,6 és 4 méter között változik. A vad növény elterjedése nagyon szétszórt, mivel az élőhelyüket szabályozatlan erdőirtás fenyegeti. Először az aztékok háziasították, hogy gyógyszerként hasznosíthassák. Később a színe miatt a karácsonyi ünnepkörrel hozták összefüggésbe.

A mikulásvirág napja december 12. az USA-ban, amit Poinsett halála emlékére hoztak létre. Érdekes módon a guadalupe-i Dia de la Virgen de Guadalupe ünnepével párhuzamos ez a nap, aminek szintén a mikulásvirág az egyik szimbóluma.

Elem: tűz
Bolygó: Nap
Nap: december 12.
Hónap: december
Chakra: szív és torok chakra összehangolása
Szín: piros
Virágnyelven: "Légy jókedvű"
Ünnep: Karácsony, Yule, Dia de la Virgen de Guadalupe
Istenség: Jézus, Szűz Mária (pontosabban a Guadalupei Szűzanya Extremadurában, ami egy a három Fekete Madonnából Spanyolországban)
Metafizikai tulajdonságok: Tisztaság, Vidámság, Boldogság, Spirituális vezetőkhöz való kapcsolódás

Etimológia

Az angol neve Joel Roberts Poinsett, Mexikó első miniszterelnökének a nevéből ered, és neki tulajdonítják, hogy a növényt bemutatta az amerikaiaknak 1820-ban. A poinsettia elnevezés előtt mexikói tűzvirágként ("Mexican flame flower") vagy festett levélként ("painted leaf") emlegették. Közép-Amerika nagy részében húsvéti virág vagy szenteste virága néven ismerik, míg Peruban és Chilében az Andok Koronája néven is nevezik. Az azték neve "Cuetlaxochitl", ami durva fordításban "megmaradó virágot" jelent, ami arra utal, hogy bármilyen földben meg tud élni a növény, amit piros festék előállításához és láz elleni gyógyszerként is használtak.

Mitológia/Hagyomány

A mikulásvirág történetét 1480-tól követhetjük: az aztékok uralkodója, Montezuma, a kastélyát mikulásvirággal díszítette és az istenek virágaként tenyésztették. A virág emlékeztetője volt annak az áldozatnak, amit az isteneknek kellett meghoznia a világ megteremtéséhez, és az az adósság, amit emberáldozatokkal kell  megfizetniük.

A konkvisztádorok megérkezése után, a 17. században keresztény ceremóniákon kezdték el használni. Ez az az időszak, ahonnan a virág eredetét, élénk vörös színét és nevét (La flor de Nochebuena azaz Szenteste virága) megmagyarázó legendák erednek. A karácsonnyal való asszociációja a 16. századi Mexikóból ered, ahol egy legenda szerint egy lány, akit általában Pepitának vagy Maríának hívnak, túl szegény volt ahhoz, hogy valódi ajándékot adhasson Jézus születésének napja alkalmából, ezért egy angyal által inspirálva egy egyszerű útszéli virágot fektetett a templom oltárára. ez az egyszerű virág vérvörös szirmokat hozott és a mikulásvirággá vált. A csillagszerű alakját Betlehem csillagához szokás hasonlítani, a vörös színe pedig Jézus véráldozatát szimbolizálja a kereszten. Azaz a teljes kört; Jézus születését és halálát is magában foglalja a virág szimbolikája.

Először a 17. században kezdték el karácsonyi dekorációként használni a mexikói templomokban, manapság pedig a világ legtöbb részén népszerű otthoni ünnepi dekorációnak számít a mikulásvirág.

Mágiában

A Wiccák szerint a vörös mikulásvirág a Nap visszatértét szimbolizálja, de mindenek előtt az Istennő életet adó vérét, az erejét a regenerációra és a megújulás ígéretét, ami a tavasszal érkezik. A Yule rituálé részeként szakítsunk le egy vörös levelet a növényről és tartsuk a két tenyerünk között, miközben elmondjuk a kívánságunkat az új évre vonatkozóan. Hagyjuk a levelet az oltárunkon egészen az új év estéjéig, majd akkor égessük el és vizualizáljuk a kívánságot amit Yule estéjén tettünk.

Bár a vörös még mindig a legnépszerűbb a mikulásvirág színei közül, de már találhatunk, rózsaszín, lila, sárga, fehér vagy márványozott színekben is. Válasszuk azt a színt, amelyik egybeesik a kívánságunk témájával: ha szerelmet vagy szerelmi témában kívánnánk, használjuk a rózsaszín változatot, ha békére vágyunk és nyugalomra, válasszuk a fehér variációt, és így tovább.

Mivel virágnyelven a mikulásvirágüzenete, hogy "légy jókedvű", illetve a Nappal és a tűz elemével kötjük össze, így elbűvölhetjük, hogy űzze el a lakásunkból a szomorúságot, és vidámságot, boldogságot sugározzon, amíg az otthonunkban tartjuk.

A Llewellyn A Spell a Day almanachjában egy varázsigét is biztosít ehhez (a fordítás tőlem):

 

A fogyó Hold erejével a szomorúságot elűzöm,
A gyorsan növő vidámságot és boldogságot hozom.
A színek mágiájával festem meg ezeket a napokat,
Levél vagy virág, váljon a legjobbá a hangulat.

 

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr1416775050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása