3. Nap: Loki szimbólumai
2022. július 03. írta: Nadalien

3. Nap: Loki szimbólumai

30 Nap Odaadás Lokiért

15aadd42ff64c13faf142523d830006e.jpegLokinak egészen sok szimbóluma van eredeti forrásból merítve és egészen sok, amit a közösség tart az istenség szimbólumának.

Ha csak az állati szimbólumait nézzük, már ott be lehet mutatni, mit jelent ez a fent említett különbség. Az Edda énekeiből merítve a biztosan Lokihoz kapcsolható állatok a lazac, kanca, fóka, légy és sólyom - mivel ezeknek az alakját legalább egyszer felveszi a mitológia történeteiben. Ezek mellett azonban elfogadott a pók, kígyó, róka és varjú is (nem holló! Azok Odin madarai). A pókot a hálószövéssel való kapcsolatával lehet magyarázni - így szimbólumai a csomók, hurkok, és halászháló is, a varjút pedig az Odinnal való vértestvérségével. A róka egy érdekes eset, mert teljességgel modern asszociáció: a vörös színe és az általában ravasznak tartott természete miatt társítják általában Lokihoz - megjegyzem számomra rókaként még sosem jelent meg, de mások állítják, hogy kedveli ezt a formát is.

A kígyó szimóluma ezeknél viszont sokkal összetettebb. Bár ez egyik gyermeke kígyószerű (Jörmungardr), emiatt nem kellene Loki szimbólumának is lennie - hiszen a farkas például nem szokott ezekben a felsorolásokban szerepelni, pedig Fenrir is az ő gyermeke. Ráadásul a büntetésekor is kígyót akasztott fölé Skadi, emiatt pont, hogy Loki ellentéteként kellene értelmezni a kígyót. A kígyó szimbóluma egyébként jöhet még Loki keresztényesítéséből és démonizálásából is, hiszen ő a bajkeverő és bűnbecsábító ebben az értelmezésben. Azonban ha valaki jobban belemerül a kígyó szerteágazó szimboluzmusába, akkor meg fogja érteni, miért nem hámozzák le Lokiról ezt a szimbólumot.

A négy elem közül a tűz az Ő szimbóluma. Eredeti aspektusában tűzistenség lehetett, talán rituális szerepet is betöltött, és ez az aspektusa a folklórban élt tovább. Kevésbé szokás beszélni a levegőhöz kötődö aspektusáról: "Levegőben járó" Loki egyik kenningje, de számomra a kettő keveréke is erősen Lokihoz köthető, mint a füst, de legfőképp a köd.

Ásványok közül az arany és a pirit, mint a "bolondok aranya" köthető Lokihoz, a növényi szimbólumai lehetnek a nyírfa, fagyöngy, az óriás szőrmoha, tippan és pitypang. Illatai a fahéj, kávé és a dragon's blood füstölő.

Ami Loki asztrológiai összefüggéseit illeti, nincsenek eredeti források. A hozzá köthető bolygó a Nap, ami az én saját gnózisomban teljesen megállja a helyét, forrást viszont csak egyet találtam hozzá, és az is eléggé megkérdőjelezhető. A másik a Szíriusz csillag, amit a modern tradíció nevez Lokabrennának, avagy Loki fáklyájának. Ami pedig teljesen a saját elképzelésünk és tapasztalatunk szüleménye egy barátnőmmel, hogy Loki, a horoszkópot tekintve, a Nyilas-Ikrek tengelyt testesíti meg.


A kihívás eredeti (angol) verzióját itt találjátok meg: The Lefthander's Path blog

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr9517873637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása