Szegfű
2021. január 20. írta: Nadalien

Szegfű

Gyógynövények, Fűszerek, Virágok 5.

karen-ls0nimkmhe8-unsplash.jpg

Kerti szegfű
Dianthus caryophyllus
Carnation or Clove pink

Elem: Tűz
Bolygó: Nap
Polaritás: maszkulin/forró/pozitív
Istenségek, szentek: Jupiter, Zeusz, Mohamed, Diana, Szűz Mária
Zodiákus: NyilasVízöntő
Hónap: január
Szín: piros, rózsaszín
Virágnyelven: Bátorság; világos piros - csodálat, sötét piros - mély szerelem
Sabbat/Ünnep: május 1. // Beltane
Metafizikai tulajdonságok: Védelem, energia, erő, gyógyítás, életerő

Etimológia

A görög dios és anthos szavak összetételéből alkották a hivatalos latin nevét. Előbbi istent, istenit jelent, míg az utóbbi virágot, így egészében isteni virág néven lehet emlegetni a szegfűt. Ezen neve alapján hozzák összefüggésbe Zeusszal és Jupiterrel is. Az angol carnation megnevezését pedig a latin coronae, koronát jelentő szóból eredeztetik, mivel a római és görög fesztiválokon és rituálékon szegfűből is készült virágkoronát hordtak az istenek tiszteletére.

Mitológia/Hagyomány

Egy római monda szerint Diana lejött egy pásztorhoz, akit megkedvelt, de az visszautasította, ezért Diana kitépte a fiú szemeit és azok a földre hullva szegfűvé változtak. A monda más változata szerint a pásztor esett szerelembe az istennővel, ám Diana visszautasította őt, a szegfű pedig a férfi szerelme után ejtett könnyeiből nőtt ki. Ehhez is köthető a keresztény elképzelés, miszerint a fehér szegfű Szűz Mária könnyeiből hajtott ki, mikor meglátta a fiát a kereszten.

Hagyományosan május elsejének és így a Beltanének a virága, ám később a szocializmus és a munkás mozgalom szimbólumává vált. Emellett sokszor választják forradalmak szimbólumaként is, ezek közül ismertebb a portugáliai szegfűs forradalom. Emiatta a forradalmi asszociációja miatt azonosítják a Nyilas jegyével is.

Kínában esküvőkön gyakran használt virág, mivel a szeretetet, a szerelmet jelképezi. Koreában azonban a fiatal lányok jövőjét olvasták ki a virágokból. A hajukat teletűzték szegfűvel és attól függően, hogy honnan hervadt el előbb a virág, következett, hogy milyen jövő vár a lányra.

Az Usában az anyák napja és a nőnap virága, illetve első évfordulós ajándékként tartják számon a hagyományos és modern ajándékok mellett. a szegfűn kívűl első házassági évfordulóra szokás ajándékozni: papírt, pamutot, órát és gyöngyházat.

Mágiában

A múltban a boszorkányok annyira meg voltak győződve a szegfű hatalmáról, hogy gyakorlatilag a halál elkerülésére használták, de nagyon sok rituálé és varázslat része volt, és része még mind a mai napig. Leginkább extra energia megidézésére vagy annak munkánkhoz való hozzáadására lehet használni a szegfűt. Így bármilyen munkához hasznos adalék lehet. Ezen kívül védelmező erővel is bír; a kertünkbe ültetve visszaveri a felénk küldött rossz energiákat. Végső soron pedig az erőnk visszanyerésére és a gyógyulás segítésére is használható. 

Forrás:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr1616372092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása