Hóvirág
2021. január 15. írta: Nadalien

Hóvirág

Gyógynövények, Fűszerek, Virágok 4.

aaron-burden-_ozju9mld-4-unsplash.jpg

Kikeleti hóvirág
Galanthus nivalis
Snowdrop

A hóvirág az amarilliszfélék családjába tartozó virág. A pireneusoktól egészen a kaukázusig őshonos; a Magyarországon egyetlen őshonos fajta, a kikeleti hóvirág. Február és március között virágzik, így a legkorábban virágzó növények közé tartozik.

2017-ben az Év Vadvirágának választotta a Magyar Természettudományi Múzeum.

Elem: Víz
Bolygó: Szaturnusz
Polaritás: feminin/hideg/passzív
Istenség: Brigid
Hónap: januárfebruár
Szín: fehér
Virágnyelven: Remény, tisztaság, ártatlanság, szimpátia
Ünnep: Gyertyaszentelő (Candlemas) // Imbolc
Metafizikai tulajdonságok: Remény, Vitalitás, Isteni közbelépés, Újjászületés, Megtisztulás, Spirituális beavatás

Etimológia

Latin Galanthus elnevezés görög szavakból rakódik össze, és tejvirágot jelent, utalva ezzel a szirmok színére. Már a klasszikus görögök is leírták a növényt, ám ekkor még "fehér viola" néven emlegették. A nivalis megnevezése pedig a latinból ered és "hóból valót" jelent. Más, népi megnevezései a Gyertyaszentelő harangjai vagy hajadonjai (Candlemas bells/maids), Február halovány hajadonjai (Fair maids of February) vagy Fehér Hölgyek (White Ladies). Magyarországon a Hóvirág keresztnévként is használatos.

Mitológia/Hagyomány

Legtöbbször a tavasz, a tisztaság és a vallás szimbóluma. A kereszténységben gyertyaszentelő napjával hozható összefüggésbe, ami a megtisztulás napja is, így a hóvirág szerepet játszik ebben a megtisztulásban, alakja pedig harangra emlékeztető. A Tavasz Hírnöke, így az újjászületés és az élet szimbóluma. Egy másik történet szerint a hóvirág a remény és az ígéret szimbóluma, amit egy angyal adott Évának, miután kiűzettek az Édenkertből.

Egy moldáv legenda szerint a hóvirág akkor született, mikor a Tél és a Tavasz harcában, Tavasz megsebesült, földre hulló vére megolvasztotta a havat és a helyén hóvirág nőtt ki, ezzel jelezve tavasz győzelmét tél felett. A román Martisor ünnep legendája is hasonló ehhez.

A viktoriánus Angliában viszont rossz ómennek tartották, leginkább azért, mert a temetőkben, sírok körül nőtt a leggyakrabban. Brigid napjához is kötik legendák így Imbolc virága is. Így a rossz szerencsét az is okozhatta, ha az istennő szent virágát valaki idő előtt leszakította. A rejtélyes moly nevű növénnyel is azonosítják amit Hermész adott Odüsszeusznak, hogy megvédje őt Kirkétől.

Mágiában

Keresztény vagy angyalokkal dolgozó mágiában a hóvirág keresztény történetére támaszkodva a virág, illetve a szimbóluma használható az ígéretek betartására. Az oltárodon lévő angyalkártyához vagy más angyal ikonhoz helyezd el a hóvirágot mint felajánlás, majd gyújts egy fehér gyertyát. Majd kérd, hogy íz ígéretedet emeljék fel maguk közé, hogy segítsék a betartását számodra.

Egy másik felhasználási módja a hóvirágnak a mágiában, amit White Cleansingnek neveznek. Az Imbolc alatt elvégzett rituálék közé tartozik, hogy a lakás megtisztítása érdekében egy csokor hóvirágot hordunk körbe a ház minden szobájában, ezzel megtisztítva és felkészítve a lakást az új évre, az újjászületésre.

Gyógyításban

A hagymájából kinyert galantamint izomernyedtség ellen használják, de kedvező hatását tapasztalták az Alzheimer-kór és a demencia kezelésére is. Alapvetően mérgező növény, ezért a fogyasztása nem ajánlott!

snowdrop.jpg

Forrás:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr6016372104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása