Édeskömény
2020. szeptember 29. írta: Nadalien

Édeskömény

Gyógynövények, Fűszerek, Virágok 1.

fennel_web.png

Édeskömény
Foeniculum vulgare
Fennel

A sárgarépák családból származó édeskömény, avagy Foeniculum vulgare egy évelő gyógynövény, amely a Földközi-tenger partjainál őshonos, de a világ számos részén elterjedt. A növény szinte minden része ehető: a hagymája, a lombozata, a gyümölcse (magok) és a virágai is.

Elem: Tűz
Bolygó: Nap
Polaritás: Maszkulin (pozitív/meleg/yang)
Istenség: Prométeusz, Dionüszosz
Zodiákus: Szűz
Virágok nyelvén: Hízelgés, Erő
Metafizikai tulajdonságai: Védelem, Gyógyítás, Megtisztítás, Erő

Etimológia

Ó-angol finulaként említve az édeskömény egyike azoknak a növényeknek, amelyet a pogány angolszász Nine Herbs Charm említ.

Mitológia

Az ókori görögök és rómaiak gyógyszerként, ételként és rovarirtóként is használták. A görög mitológiában Prométheusz egy óriás édesköményszárral szállította az istenek tüzét az emberekhez - ez volt az a tett, ami miatt sziklához láncolva büntették. Hagyományosan az óriás kömény szárából és fenyőtobozból thyrsus pálcát készítettek dionüszi szertartásokra, jelképezve a jólétet, a termékenységet és a hedonizmust.
Hagyományos középnyári gyógynövénynek tekintik. Néhányan afrodiziákumnak is tartják.

Mágiában

A Cunningham's Ecyclopedia of Magical Herbs szerint a ház körül termesztett édeskömény védelmet biztosít. Felakaszthatjuk az ablakok és ajtók köré, hogy kívül tartsa a gonosz szellemeket, a magok magunkkal hordozása ugyanerre képes. A magok felhasználhatók még tisztító tasakokban és gyógyító keverékekben is.
A hoodoo népi varázslatban a Lucky Mojo Curio Co. katalógusa szerint az édesköménymag védelmező gyógynövény, amely távol tartja a kellemetlen és zavaró egyéneket. Úgy gondolják, hogy jelentős erővel rendelkezik a törvény távol tartására, mint a rendőrség, a bevándorlásiak, az adóügyi osztály vagy más kormányzati ügynökségek, ha valaki privátban akarja intézni az üzletét.
A Starchild.co szerint kiválóan alkalmas beavatási szertartásokra, mert segít az iniciálásban, hogy levethesse az alany a régi bőrt és új szemekkel lásson - és remélhetőleg meglássa a kozmikus tüzet. Ez a varázslatos tulajdonság Plinius megfigyelésén alapul, ahogyan a kígyók használják a növényt a szemük meggyógyítására és a bőrük levedlésének segítésére.
Segíthet megszabadulni a negatív energiáktól, ha egy edénybe helyezzük egy központi helyen, vagy leszórni arra a területre, ahonnan a negativitást érezzük, esetleg füstölőként égethetjük a tér megtisztítása érdekében.

Gyógyításban

Az édeskömény teáról úgy hitték, hogy bátorságot ad a harcosoknak a csata előtt, de valódi gyógyteaként fogyasztva javíthatja az emésztést és segíthet a gyomorfájdalmakon, görcsökön. Ezen kívül képes az étvágy elnyomására is, és ily módon segítheti a fogyást. Segíthet köhögés esetén is és szájfrissítőként is elrágcsálhatóak a magok. Külsőleg borogatásként használható a kötőhártya-gyulladás és a szemhéjak gyulladásának csillapítására.

jenn-simpson-nru_redgcws-unsplash.jpg

Forrás:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr8016219900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása