10. Nap: Offeringek Lokinak
2022. július 10. írta: Nadalien

10. Nap: Offeringek Lokinak

30 Nap Odaadás Lokiért

Felajánlásokat és áldozatokat (offering) az isteneknek hálából vagy a segítségükért cserébe szokás adni. Otthon inkább az oltáron bemutata, szabadban akár rituális tűzbe dobva.

Bár Lokinak nem tudunk történelmileg jegyzett kultuszáról, azért lehet következtetni arra, hogy történelmileg (ha áldoztak neki), miket mutathattak be. Alapvetően bármilyen étel jó áldozat - az ételünk, az asztalunk megosztása a legjobb, amit etehetünk, az az életünkben akarjuk üdvözölni bármelyik istenséget. Skandináv isten lévén az alkohol, főleg a (méz)sör kiváló offering Lokinak.

De egy igazán folklór példa, hogy Norvégia déli részén szokás az étel vagy ital maradékát a tűzbe dobni, és ha az pattogni kezd, az Loki elégedettségét jelzi. Ha túlságosan izgatottá válna, akkor pedig sót szokás szórni Lokinak a tűzbe.

A legszórakoztatóbb szokás viszont szerintem a tejfogakról szól. Ha a gyereknek kiesett a tejfoga, azt bedobták a tűzbe és ezt mondták: „Loke, Loke ram – gi meg bentann for gulltann”, amit nagyjából úgy lehet fordítani, hogy „Loki, Loki, az erős, adj csontfogat az aranyfog helyett!” Vagyis át kellett verni Lokit, hogy az „aranyért” cserébe csontot adjon.

A modern, illetve közösségi upg alapján Lokinak felajánlhatunk még kávét, játékokat, édességet, füstölőként fahéjat és dragon's blood füstölőt, de a helyzet az, hogy ha jó szívvel adod, Loki szinte bármit elfogad offeringnek.


Kép: Seidr (Loki) by Sceith-A

A kihívás eredeti (angol) verzióját itt találjátok meg: The Lefthander's Path blog

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr1117878669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása