5. Nap: Loki családja
2022. július 05. írta: Nadalien

5. Nap: Loki családja

30 Nap Odaadás Lokiért

Loki családja az északi mitológiához képest egészen terebélyes. Tudunk a felmenőiről - bár nem túl részletesen, a leszármazói pedig mindenki számára ismertek, aki kicsit is járatos az északi mitológia történeteiben.

Szülei Fárbauti és Laufey (vagy Nál). Snorri Sturluson az istenek listájában Fárbautit, az apát jöttünként, Laufey-t, az anyát viszont ázként kategorizálja. Az északi mitológia istenei között általában fordított a felállás - áz apa és jöttün anya - így Loki érdekes kivételt képez és ez különleges státuszt is biztosít számára az istenek között. Nem igazán áz - az odatartozását az anyja nevéből (Laufyarson) képzett vezetéknévvel tudja csak alátámasztani, de nem is igazán jöttün. A két világ között létezik, de egyiknek sem teljesen a része.

Szülei nevéből is le szokták vezetni tűzisten mivoltát. Fárbauti nevét "veszélyes lecsapóként" lehet visszafejteni, villám jelentésében, míg a Laufey "levél, avar" jelentéssel bírhatott (a Nál pedig tű, itt valószínűleg a fenyő tűlevele). Ennek eredménye pedig az erdőtűz. Ez a levezetés sajnos nem egyezik az előző napi mítosz-magyarázatommal, és egyébként Loki nevének jelentésével sem.

Lokinak van két testvére is. Róluk szokott a legkevesebb szó esni, mivel nincsen szerepük a fennmaradt mitológiában, kizárólag a Lokira utaló kenningekben jelenik meg Helblindi és Byleistr neve. Byleistr neve nagyjából "tomboló vihart", míg Helblindi neve "félvakot" jelenthet. Utóbbit Odin egyik neveként is ismerik, így találgatásnak ad okot, hogy valóban Loki testvére-e, vagy csak Odinra, mint vértestvérre való utalás.

Loki szerencsés fickó, két társra is szert tett a történetek során, ők pedig a jöttün Angrboda és az áz istennő Sígyn. Angrboda neve "bánatot, szenvedést hozót" jelent, és nem sokat tudni róla azon kívül, hogy Loki társa és három gyermekének az anyja, illetve bizonyos fordításokban boszorkányként hivatkoznak rá. Másik társa és egyértelműen felesége Sígyn, egy áz istennő. Róla valamennyivel többet tudni, mint Angrbodáról, de így is egy szinte elfeledett istennő. A nevét általában "győzelmes barátnőnek" fordítják, ezzel a megközelítéssel találkozni a legtöbbször, ám a legújabb teóriák szerint - ami a mitológiai szerepéhez is illik - a nevét "(ki)öntőként" kellene értelmezni. Legfontosabb tulajdonságaként a hűséget szokták emlegetni, ennél azonban sokkal, de sokkal több rejlik Sígynben!

Gyerekekből hattal is büszkélkedhet Loki: Sleipnir, Fenrir/Fenrisulfr, Jörmundgandr/Midgardsormr, Hél, Váli és Nari/Narfi. Narfi és Váli Sígyntól születtek és Loki megkötözésén kívül nem sok szerep jut nekik a mitológiában, és ez a kevés is egészen tragikus: Narfit farkassá változtatják, aki széttépi Válit. Váli belsőségeit használva kötözik meg végül Lokit egy barlangban.

Slepnir a nyolclábú ló a legsebesebb a kilenc birodalomban, és Loki szülte, miután el kellett terelnie Svadilfari figyelmét, hogy a ló gazdája ne fejezhesse be időben a megbízását - különben az isteneknek fizetniük kellett volna neki. Maradék három gyereke pedig Angrbodától született: Fenrir, a farkas, Jörmungandr, a kígyó és Hél, aki félig élő, félig holt. Jörmungandr avagy a Midgard kígyó (Midgardsormr) a tengerekben válhatott hatalmassá, Hél pedig a holtak birodalmában terjeszthette ki hatalmát. Legrosszabbul Fenrir járt, akit Odin magánál tartott, de mégis megijedt az erejétől, így lekötözve, száját kipeckelve árulta el őt - egyedül Tyr tartotta a szavát, akinek a fél kezét harapta le Fenrir az árulásért.


A képek Hellanimtól származnak

A kihívás eredeti (angol) verzióját itt találjátok meg: The Lefthander's Path blog

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr517874227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása