1. Nap: Mit kell tudni Lokiról?
2022. július 01. írta: Nadalien

1. Nap: Mit kell tudni Lokiról?

30 Nap Odaadás Lokiért

Úgy éreztem, ideje végre belevágni ebbe a kihívásba, mert igaz, hogy nem Lokival terveztem elkezdeni, de valahogy mindig úgy alakulnak a dolgok, hogy vele kell foglalkoznom elsőként. Július alkalmából pedig nem is lehetne mással foglalkozni; modern Lokean körökben július hónapját - vagy egy részét - szokás Lokinak szentelni.

A kihívás maga egyébként egészen részletes, így rövid bejegyzéseket lehet írni, ha tényleg figyelünk arra, hogy ne csapjunk át más napok témáiba - szóval jól ki van alakítva, hogy napi szinten lehessen haladni. Vágjunk is bele és nézzük meg, mégis mit kell alapvetően tudni Lokiról?

A kép Hellanimtól a deviantArt oldaláról

Lokiról konkrétan könyveket lehet megtölteni, hiszen bár aránylag sokat tudunk róla, de még így is rengeteg találgatásnak, és ezért kutatásnak ad okot. Nem beszélve a róla kialakult képről az évszázadok folyamán, na meg a modern megközelítésekről. Ha böngésztek a blogon, észre vehetitek, hogy korábban is már tettem rá utalásokat, megjegyzéseket.

Loki az északi vagy skandiván mitológia egyik legfontosabb alakja, szinte nincs olyan történet az Eddában (az Edda az Óészaki mitológiai és hősi énekek gyűjteménye, ami online is olvasható az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtárában), amelyben ne lenne akár egy kis szerepe Lokinak. Általában bajt kavar vagy bajba keveredik, de végül megoldja ezeket a konfliktusokat. Ez a szerep pedig leginkább a csínytevő istenségekre (Trickster god) illik, így általában ekként is kategorizálják Lokit. De ahogy a legtöbb csínytevő istenség, Loki is sokkal több réteggel rendelkezik egy egyszerű bajkeverőnél. A legismertebb ezek közül például a tűzzel való kapcsolata.

Amit még érdemesnek tartok az elsők között említeni, bár később is lesz róla szó, hogy Loki istenségként való imádata, a neki való áldozás és az egész kultusza a legnagyobb valószínűséggel modern fejlemény. Történelmileg nincs rá bizonyíték, hogy valaha is áldoztak volna neki nyilvánosan: sem feljegyzések, sem helyek nem őrzik ennek a nyomát, így ebből a szempontból nincsenek források, amihez vissza lehetne nyúlni. És mint köztudott, a kereszténység úttörésével az alakját elég csúnyán démonizálták is. Modern szempontból az "eredeti" források hiánya azonban nem jelent gondod, hiszen Loki személyében egy egészen "kaotikus" istenséget tisztelhetünk, aki nem is várja el, hogy tradicionális rituális tisztelettel és komolysággal adózzanak felé. Persze mint skandináv/északi istenség jobban szereti, ha (méz)sört áldoznak neki vagy rúnákkal kommunikálnak vele, de nem veti meg a kávét vagy a gumicukrot, és kifejezetten élvezi az elektronikus jóslási technikákat.

Ha esetleg angol nyelvű forrásokhoz nyúlnátok - ami egy idő után elkerülhetetlen, mert magyarul egészen kevés dolgot lehet találni -, úgy a népszerűbb írásokban belefuthattok, hogy - sokszor amerikai - szerzők azzal kezdik a Lokiról való elvilágosításukat, hogy a skandináv Loki nem egyezik meg az MCU Lokijával. Ami egyértelműnek tűnhet, de azért szokták kiemelni, mert sok új Lokeant a 2011-es Thor film vonzott erre az útra. Bevallom nekem is adott egy kis lökést. De a tény az tény marad, a képernyő Lokija nem egyezik meg a valódi istenséggel.


A kihívás eredeti (angol) verzióját itt találjátok meg: The Lefthander's Path blog

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr4817872675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása