Halottak Ünnepe
2020. október 24. írta: Nadalien

Halottak Ünnepe

freestocks-y_dcjarwthy-unsplash.jpg

Halottak Ünnepe egy háromnapos időszak október végén - november elején. Mivel az angolszász hagyományban kissé más ezeknek az ünnepnapoknak a felosztása, így én egy olyan háromnapos időszakot próbáltam összeállítani, ami a magyar hagyományokat veszi inkább figyelembe, de nem feledkezik meg a modern befolyásról és persze a boszorkányos indíttatásról sem.

A pogány európai, de a keresztény hagyományban is úgy tartják, hogy ezeken a napokon a mi világunk és a túlvilág közötti átjáró megnyílik, a világok között lévő fátyol elvékonyodik, így a szellemek - leginkább a halottak szellemei - szabadon járhatnak a mi világunkban. Emiatt az elképzelés miatt alakultak ki a kultúránkban olyan mélyen gyökeredző elűző, üdvözlő vagy segítő rituálék, mint a gyertyagyújtás, tökfaragás vagy a jelmezbe öltözés.

Hallowe'en (október 31.)

A Hallowe'en ma az ünneplésről és az édességről szól a köztudatban. Két fontos, hagyományos eleme azonban még ma is megmaradt. Ezek egyike a töklámpás faragás hagyománya, ami egyfajta tűz és fény rituáléval köthető össze, amivel megünnepeljük az elmúló nyarat, és felkészülünk a bekövetkező télre. A másikra a töklámpás arca, illetve az ekkor viselt jelmezek és álarcok utalnak, amik a rossz, ártó szellemek elijesztésére, megtévesztésére szolgál.

Samhain [ˈsɑːwɪn] (október 31-ről november 1-re virradó éjszaka)

Samhaint az év egyik legmágikusabb estéjének tartják a boszorkányok. A szó "nyárvéget" jelent és az év sötét felének kezdetét jelzi; a wiccáknak ez az ünnepük az újévnek felel meg. A kelta hitvilágban a sötétség megelőzi a fényt, ezért is kezdődnek ezek az ünnepek és a napjaik is napnyugtával. Ezen az éjszakán tábortüzeket gyújtottak, jósoltak és ünnepeltek. Úgy tartották, hogy a szellemek és a mi világunk közötti fátyol elvékonyodik és átjárhatóbbá válik, mint máskor.

Mindszentek (november 1.)

A halottak estéjének is nevezett ünnep a keresztény világban az üdvözült lelkekről szól. Hagyományosan temetőlátogatással, gyertyagyújtással és virágok, leginkább krizantém elhelyezésével telik a nap.

Halottak napja (november 2.)

A keresztény világban az üdvösséget el nem ért lelkekért tartják ezt az ünnepet. A legtöbb pogány halott-tisztelet is erre a napra lett áttolva az egyház által. A magyar néphit szerint azért gyújtunk gyertyát és készítünk lámpást, hogy a tévelygő lelkek meg tudjanak melegedni a tűz mellett és visszatalálhassanak a sírjaikhoz.

Az idei év Samhain-ja igen potens lesz, hiszen nem csak hogy ez alkalomból elvékonyodik a fátyol a világok között, de egy Kékhold is lesz aznap éjszaka. Ez egy olyan telihold, ami az adott hónapban már a második. Ez a telihold lehetőséged adhat arra, hogy beteljesítsünk néhány elmaradt dolgot, legfőképpen családi vagy generációs traumával nézhetünk szembe, komoly árnyékmunkát végezhetünk, hogy végül a teliholdas éjszakán mindezt elengedjük, mint megoldott ügyet.
Erre az alkalomra már alkottam egy tarot kirakást. A négy lap a négyféle ünnepet jelöli, amelyek inspirálták a kérdéseket, ám erre a különleges Samhainre ezt nyugodtan ki lehet egészíteni komolyabb kérdésekkel és más kirakásokkal!

Halloween: Hogyan ünnepeljem a Halottak Hetét?
Samhain: Mit tartogat számomra az év sötét fele?
Mindszentek: Mit üzennek nekem az őseim?
Halottak napja: Hogyan segíthetem a halottaim lelkét? Hogyan azokat, akik felkeresnek?

robin-canfield-xxdt_7oq7nq-unsplash.jpg

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://thelearningwitch.blog.hu/api/trackback/id/tr8916213674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása